Platform voor de bouw
Digital Construction Brussels: geslaagde mix van vaste waarden en nieuwe exposanten
Met de tools van Spectr BIM kun je met behulp van een VR-bril een BIM in virtuele realiteit bekijken.

Digital Construction Brussels: geslaagde mix van vaste waarden en nieuwe exposanten

Digital Construction Brussels mag tegenwoordig zonder aarzelen een traditie genoemd worden. Dit jaar vond deze vakbeurs gewijd aan de digitalisering van de bouw plaats op 17 oktober in Brussels Kart Expo in Groot-Bijgaarden. Wij gingen de sfeer opsnuiven en stelden vast dat de beurs een steeds groter gamma tools presenteert waarmee bouwondernemingen hun processen kunnen stroomlijnen en hun efficiëntie verhogen.

DCB, dat georganiseerd wordt door Embuild in een partnership met Buildwise (het voormalige WTCB), was dit jaar al aan zijn zesde editie toe. Het is uitgegroeid tot een evenement dat je niet links kunt laten liggen als je wilt digitaliseren. Dat bleek ook uit het aanzienlijke aantal aannemers, ingenieurs, studenten enzovoort dat was afgezakt naar Groot-Bijgaarden.

Embuild is ervan overtuigd dat digitalisering een van de trends is die geen enkele aannemer mag missen, ongeacht de omvang van zijn onderneming. Onder meer daarom waren er niet alleen een kleine vijftig producenten en providers uitgenodigd op de beurs. Hun tools, producten en diensten zijn belangrijk, maar dat deel van DCB werd aangevuld met boeiende seminaries en infomomenten waarvan Buildwise de drijvende kracht was.

Er kwamen meer dan zeshonderd bezoekers naar het evenement, dat plaatsvond in Brussels Kart Expo in Groot-Bijgaarden.

Teamoty uit Frankrijk

Intussen wekt DCB ook buitenlandse interesse. Bij de exposanten was dit jaar bijvoorbeeld een leverancier die helemaal uit Frankrijk gekomen was: Teamoty. Adrien Pourret, Director Operations van deze firma, was onder de indruk van de organisatie van de vakbeurs. “We hebben deelgenomen aan de Summer University en zijn zo in contact gekomen met Embuild, dat ons voorstelde om hier op deze digitale vakbeurs te komen staan. In Frankrijk hebben we al goede ervaringen met dit type events en ik moet toegeven: de organisatie hier in België is perfect. Daar komt bij dat de locatie uiterst geschikt is voor een dergelijke beurs.”

“Twee oplossingen spelen bij ons een hoofdrol”, gaat Adrien Pourret verder. “De eerste heet Teamoty Logistics, een programma om de logistiek van een bouwplaats te optimaliseren. Met deze oplossing kun je de stroom van leveringen coördineren en plannen op één enkel platform met alle betrokkenen en leveranciers van een bouwproject. Je kunt er hulpmiddelen mee delen, bijvoorbeeld heftoestellen en machines voor goederenbehandeling. Je kunt er je teams ook zo mee organiseren dat de verschillende goederenstromen vlotter verlopen.” 

De tweede oplossing is Teamoty Scheduling. Deze tool dient om te plannen waar en wanneer welke werken het best gebeuren. Daarvoor werd inspiratie gezocht in de technieken voor geotemporal planning van de lean-methodologie.Adrien Pourret: “Teamoty Scheduling is tegelijk een tool voor de planning, de opvolging en het operationele beheer van de bouwplaats. Je kunt er de verschillende taken efficiënt mee organiseren en de Key Performance Indicators van een project opvolgen. Met deze tool kun je op elk moment inschatten welke einddatum een project zal hebben en of je de mijlpalen gaat halen.”

Spectr BIM

Op enkele stappen van de stand van Teamoty zagen we bezoekers virtualrealitybrillen testen in een afgelijnde zone. Het bleek de stand van Spectr BIM te zijn, een kmo uit Mechelen die in 2018 opgericht werd. Sem Van Dam, die bij de firma instaat voor de klantenrelaties, gaf ons tekst en uitleg. “Onze tools zetten een BIM om in een virtuele wereld die je met een VR-bril kunt zien. Het is een soort virtualisatie van een ontwerp die de leesbaarheid van een project verbetert, niet alleen voor de architect, maar ook voor de aannemer en de klant: samenwerking in real time, onderdompeling in de virtuele realiteit, geavanceerde beeldvorming, simulaties van verlichting, een rationele workflow. Dankzij Spectr BIM kun je inspelen op potentiële problemen vóór de eigenlijke bouw, geïnformeerde beslissingen nemen en tijd en middelen uitsparen.” Het was de eerste keer dat deze nog jonge onderneming op DCB stond. Een heel prettige ervaring, bevestigt Sem Van Dam: “De bezoeker krijgt een interessant parcours voorgelegd. Het is in hoofdzaak met aannemers en architecten dat we contact hadden. We merken dat professionals op zoek zijn naar de tools die wij aanbieden.”

Teamoty, een nieuwe exposant die helemaal van Frankrijk was gekomen om op DCB te staan.

Build Software

Zoals het voorgaande aantoont, waren er een aantal nieuwe exposanten met interessante producten op DCB 2023. Maar daarnaast waren er natuurlijk ook de anciens, de ondernemingen die er al sinds de eerste keer bij zijn en die dit event niet wilden missen. Een klassiek voorbeeld is Build Software uit Herselt. Mede-eigenaar Bert Van Dessel: “Deze beurs wordt perfect georganiseerd door Embuild en als partner bij de digitalisering kunnen wij niet wegblijven. Wij ontmoeten hier elk jaar heel wat klanten. Sinds 1997 helpen wij meer dan 130 bouwbedrijven bij het uitwerken van een visie en een toekomststrategie. We begeleiden hen bij de digitalisering van hun administratieve processen: kostprijsberekening, offertes, het beheer van bouwplaatsen, de planning, de facturatie enzovoort.”

Geslaagd, ondanks de omstandigheden

Digital Construction Brussels 2023 moest helaas plaatsvinden op een luguber moment. Op 16 oktober, minder dan 24 uur eerder, had een terrorist in Brussel twee Zweedse voetbalsupporters gedood. De aanslag was een schok voor heel het land. Wie er op 17 oktober niet moest zijn, vermeed meestal de hoofdstad. De organisatoren van DCB vreesden dat de bezoekersaantallen zouden lijden onder deze uiterst begrijpelijke reactie, maar dat viel uiteindelijk mee. Geen enkele exposant ontbrak en meer dan zeshonderd mensen bezochten de beurs.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details