Platform voor de bouw
Diploma bouwkundige op zak dankzij VDAB en PXL
Peter Wouters (49): “Na drie jaar studeren en stage lopen, ben ik 100% klaar voor de werf!”

Diploma bouwkundige op zak dankzij VDAB en PXL

Maar wanneer ‘één zomer bijklussen in de horeca’ er al snel drie werden, besloot hij een diploma te halen. “Ik dacht: nu moet ik switchen. Een maand later zat ik achter de schoolbanken van PXL als student bouwkunde.”

Tekst en beeld VDAB

Hoe kwam je bij de bouwsector terecht?

Peter: “Eigenlijk via de website van VDAB. Ik had al enkele online cursussen achter de rug voor ik hoorde dat ik ook een bacheloropleiding kon volgen. VDAB werkt daarvoor samen met
Hogeschool PXL in Hasselt. Ik kon mijn uitkering behouden én studeren – niet onbelangrijk als je elke maand rekeningen moet betalen en een gezin onderhoudt. De enige voorwaarde was een ingangsproef wiskunde. Ik had op voorhand wat schrik, maar ik slaagde voor de proef en kon meteen beginnen.”

Je was de oudste van de klas. Had je een andere aanpak dan je medestudenten?

“Ik zag de opleiding als mijn job, dus ik stak er ongeveer evenveel tijd in als in een voltijdse werkweek. Als zelfstandige klopte ik soms honderd uur per week, dus deze opleiding was geen probleem. Al heb ik wel moeten zwoegen. Soms werkte ik drie weken lang aan een taak en was het nog ploeteren om de deadline te halen. Maar dat gold ook voor de andere studenten. Bovendien moest ik geen lief meer vinden én uitgaan, zoals de jongere studenten”, lacht Peter.

En dan kwam het echte werk: stages bij bouwbedrijven …

“Inderdaad. Tijdens de verschillende kijkstages leerde ik bouwbedrijven én werven kennen. Ik liep onder andere stage bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), als werfcontroleur. In het laatste jaar koos ik opnieuw voor AWV omdat de stagebegeleider zoveel ervaring had. Dankzij hem leerde ik alle aspecten van de job kennen en kon ik meedraaien op de werf.”

Wat is nu de volgende stap?

“Volop solliciteren. Ik heb alvast gesolliciteerd bij PXL en AWV, waar ze enorm tevreden waren over mijn stage. Ik heb niet echt stress om te solliciteren. Wel vragen ze soms heel wat ervaring bij verschillende bedrijven. Dat is jammer. Geen ervaring kan net een pluspunt zijn. Elke firma werkt namelijk anders en kneedt je nog tot de ideale collega. Dan is de motivatie toch belangrijker dan de ervaring?”

Heb je tips voor andere mensen die een carrièreswitch in de bouw ambiëren?

“Ik zou zeggen: waag de sprong. Maar met alleen springen zal je er niet komen. Het is hard werken, want ook als je wat ouder bent, krijg je geen voorkeursbehandeling. Maar het is een diverse sector met veel werkgelegenheid. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details