Platform voor de bouw
Dit moet je weten over een gaslek in huis

Dit moet je weten over een gaslek in huis

Een gaslek in huis is absoluut geen pretje. Je huis loopt dan namelijk gevaar, maar nog erger: ook jezelf en je gezin kan hierdoor in de problemen komt. Als je gaslucht ruikt dan moet je dus direct maatregelen nemen. Zo moet je beslist ramen en deuren openen om ervoor te zorgen dat het gas je huis kan verlaten. Sluit daarna de hoofdtoevoer af en verlaat je huis. Vervolgens moet je ook 112 te bellen om het gaslek te melden, je buren op de hoogte stellen hiervan kan ook handig zijn. Bel daarna een loodgieter die het gaslek in je woning kan dichten.

Wat is een gaslek?

Meestal ontstaat een gaslek door een gat of scheurtje in een gasleiding in je huis. Soms kan het echter komen doordat een koppeling in de leiding stuk is of doordat de gasleiding juist niet op de juiste wijze aangesloten is. Hierdoor ontsnapt gas, wat extreme gevolgen kan hebben voor je gezin en huis. Een klein vonkje is namelijk al voldoende om brand te veroorzaken als er genoeg gas in de lucht is, in de ergste gevallen resulteert dit zelfs in een explosie. Voorkom dit door op Lekkageprobleem Kwijt een lokale specialist te vinden voor het oplossen van je gaslek.

Hoe kun je een gaslek in huis herkennen?

Aan het begin herken je een gaslek aan de geur aangezien gas nogal stinkt. Toch is aardgas in principe geurloos, het stinkend luchtje wordt in ons land namelijk toegevoegd aan het gas. Op deze manier worden we bij een gaslek in huis op tijd gewaarschuwd zodat we de vervelende gevolgen kunnen voorkomen. In sommige gevallen is dit desondanks niet mogelijk. Je kunt dan een benauwd gevoel krijgen, maar uiteindelijk eindigt dit in verstikking. Dit wil je natuurlijk niet, dus los het gaslek op voordat het grote problemen oplevert.

Hoe kun je een gaslek in huis opsporen?

Met behulp van een gaslekdetector kun je een klein lek gemakkelijk en snel vinden. De concentratie methaan(gas) en propaan in de lucht wordt namelijk gemeten door dit apparaatje. De meeste mensen hebben echter geen gaslekdetector, je kunt dan alsnog een gaslek in huis opsporen door middel van zeepsop en de komende drie stappen:

  1. Gebruik afwasmiddel en water om zeepsop te maken.
  2. Smeer hiermee de gasleidingen in, focus op de koppelstukken.
  3. Als je bellen ziet ontstaan dan zit hier de gaslekkage.

Eventueel kun je ook een loodgiet inhuren om het gaslek op te sporen! Dit is voor jou minder gevaarlijk, al kost het wel wat geld natuurlijk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details