Platform voor de bouw
Doorbraak in circulair bouwen met handvormstenen
Colruyt verwerkte de Menton-variant van ClickBrick Pure in de gevels van zijn nieuwe supermarkt in Zoersel.

Doorbraak in circulair bouwen met handvormstenen

De duurzame bouwontwikkeling staat niet stil. Met ClickBrick Pure heeft Wienerberger zowel technisch als esthetisch een bijzondere innovatie in handen om het circulaire gedachtegoed verder uit te dragen. De markt toont zich immers al langer vragende partij voor een circulair droogstapelsysteem dat het gevelbeeld van klassiek metselwerk tot in de details benadert. Aan die wens komt ClickBrick Pure nu ten volle tegemoet. De toepassingsmogelijkheden van het systeem zijn bovendien erg ruim.

De handvormsteen van het droogstapelsysteem is geschikt voor een vrij of wild metselverband en benadert qua looks het traditionele gevelbeeld van klassiek metselwerk. Met zijn grillig en karaktervol design, beschikbaar in diverse texturen en kleuren, is de ClickBrick Pure-gevelsteen een hoogst esthetische blikvanger. De horizontale schijnvoegen van de vlak geslepen handvormsteen creëren een vertrouwd beeld. De koppeling tussen de stenen gebeurt via de groeven en door middel van roestvrijstalen clips. Het resultaat is een tijdloze, monumentale gevel zonder merkbaar verloop.

Begeleiding van voorbereiding tot werf

ClickBrick Pure is 210 mm lang en na kalibratie 62,5 mm hoog. Afgaand op zijn uiterlijk heeft hij alle schijn van een conventionele gevelsteen, maar voor de aannemer maakt ClickBrick Pure een wereld van verschil. Het traditionele gevelbeeld komt namelijk op een verrassende manier tot stand: door gevelstenen rechtstreeks – zonder mortel of lijm – op elkaar te stapelen. Deze innovatieve bouwmethode vergt een ietwat andere aanpak van de aannemer, legt Wienerberger uit. “De eerste keer is het voor een aannemer misschien wat wennen om zonder mortelspecie of lijm te werken, maar de voordelen van het systeem laten zich snel voelen. De stenen kunnen op elk ogenblik gedemonteerd en hergebruikt worden. Verder laat het systeem toe om te werken bij koud of heet weer. Met lijm of mortel moet je toch altijd rekening houden met weerverlet. Bovendien heeft de aannemer nog nauwelijks werfafval en moet hij geen materialen meer schoonmaken. Ook dat bespaart tijd en geld.”

ClickBrick Pure is 210 mm lang en na kalibratie 62,5 mm hoog.

Bovendien begeleidt Wienerberger de aannemer al van bij de projectvoorbereiding. “Door te becijferen welke stenen in welke aantallen nodig zijn, vermijden we grote overschotten. Verder maken we plaatsingsplannen en geven we dilatatieadvies. Vervolgens worden de palletten in onze fabrieken voorbereid. De aannemer moet op de werf enkel nog de gevelstenen van de pallet nemen en volgens het plan stapelen. Mengen is niet meer nodig. Indien gewenst, begeleiden we aannemers ook bij de opstart van een nieuwe werf”, klinkt het.

Positieve ervaring

Colruyt Group beet de spits af en paste ClickBrick Pure voor het eerst toe in België. Architect Hilde Carens, projectleider Duurzame Bouwmaterialen bij Colruyt Group Technics, verwerkte de Menton-variant in een nieuwe supermarkt in Zoersel. “ClickBrick Pure sluit mooi aan bij het klassieke metselwerk dat we in ons straatbeeld kennen. Bovendien kan het in wildverband geplaatst worden, wat het ontwerpen van de gevels vereenvoudigt.” De eerste bevindingen van Colruyt Group zijn alvast positief: “Met de keuze voor ClickBrick Pure hoopt Colruyt Group enerzijds bij een aanpassing of renovatie van de supermarkt de gevelstenen maximaal te kunnen hergebruiken in het gebouw zelf. Anderzijds moet het op het einde van de levensduur van het winkelpand de bedoeling zijn om een zo groot mogelijk aandeel van de stenen te hergebruiken in een ander gebouw, waardoor slechts een beperkt deel hoogwaardig gerecycleerd zal moeten worden.”

Bouwonderneming Jehoul kreeg het vertrouwen van Colruyt Group om de nieuwe supermarkt in Zoersel te bouwen. Projectleider Andy Deckers mocht zo als eerste in ons land aan de slag met ClickBrick Pure. Hij zette verschillende ploegen in om de klus in drie weken tijd te klaren, tijdens de warmste periode van het jaar nota bene. “Wienerberger heeft ons goed begeleid, van voorbereiding tot en met de werfopstart. Vervolgens hebben we onze tijd genomen om het droogstapelsysteem verzorgd uit te voeren. Achteraf gezien zijn we zeer tevreden over het resultaat en het systeem. Het grootste pluspunt is dat je in de meest ideale omstandigheden kunt werken: weersonafhankelijk en zonder werfafval.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details