Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Doordacht concept voor aantrekkelijk woongebouw

M_G_Puurs-10
De ontwerpers van Green Avenue streefden naar een optimale bezonning.

Tekst | Koen Mortelmans

Beeld | Klaas Verdru

6 december 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De voorbije jaren kwam Puurs vooral in het nieuws door (ex-)ministers, die vanuit de aspergegemeenten naar Antwerpen of Luxemburg verhuisden. Maar ook andere inwoners koesterden verhuisplannen, zij het dan naar een compactere woonst in de vertrouwde eigen omgeving. Green Avenue bood hen die kans.

Het lichtgrijze gevelmetselwerk, het toon-op-toon zichtbeton en het matzwart aluminium buitenschrijnwerk zorgen voor een hedendaagse uitstraling.

Green Avenue is een nieuw residentieel complex langs een van de hoofdassen die een vlotte ver-binding biedt met de A12. Tegelijk bevindt het zich vlak bij het levendige dorpscentrum. Het is een erg aantrekkelijk gebouw. Het lichtgrijze gevelmetselwerk, het toon-op-toon zichtbeton, het matzwart aluminium buitenschrijnwerk en de houten terrassen zorgen voor een hedendaagse uitstraling.

Het gebouw telt achttien zuidgeoriënteerde appartementen, die stuk voor stuk over een ruim terras en een ondergrondse parkeerplaats beschikken. De gunstige oriëntatie maakte een ontwerp met maximale bezonning van de leefruimtes en de
terrassen mogelijk. “De noordoostelijke gevel, langs de straatkant, kon hierdoor gekoppeld worden aan het nachtgebruik”, lichten de architecten van NERO toe. “Daar hebben we vooral de slaap-kamers en de circulatiekernen gepositioneerd. Om deze gevel toch voldoende levendigheid te schenken, hebben we de circulatie opengewerkt en anders gematerialiseerd. We gebruikten de openheid om de grote slaapkamers van bijkomende terrassen te voorzien.”     

Kleine buitenbergingen fungeren als scheiding tussen de individuele terrasstroken.

Doordachte buitenaanleg

In het totaalontwerp ging ook veel aandacht naar de buitenaanleg. Een groene buffer langs de straatkant garandeert de privacy van de bewoners van de gelijkvloerse appartementen. Hier bevinden zich ook parkeerplaatsen voor bezoekers en mindervaliden. De tuinzone achteraan is ingedeeld in een collectieve en diverse privétuinen.

“De zuidwestelijke gevel kijkt uit op de gemeenschappelijke tuin. Daardoor konden we er een open gevel met doorlopende terrassen intekenen zonder in te boeten aan privacy.” Deze brede terrassen vormen het verlengstuk van de leef-
ruimte en fungeren in de zomer ook als natuurlijke zonwering. Kleine buitenbergingen doen dienst als scheiding tussen de individuele terrasstroken. “Door hun wisselend materiaalgebruik en alter-nerende positie verlenen ze deze gevel een speels
en warm karakter.”

Wonen als logische keuze

“Vroeger stond op dit perceel een drie niveaus hoog, maar sterk verwaarloosd kantoorgebouw”, blikt hoofdaannemer Pierre Govaere terug. “De keuze om het te vervangen door een woongebouw was erg logisch. De projectsite ligt immers in een woongebied met een residentieel karakter. Bovendien is het verzorgingsniveau van de buurt erg hoog. In een straal van 500 meter vind je er een supermarkt, een kapsalon, restaurants en cafés, een apotheek, het dorpshuis, een politiekantoor, een basisschool, een spoorwegstation, een bushalte en een tankstation.”

Geïndividualiseerde afwerking

Govaere werd als totaalaannemer al in een erg vroeg stadium bij het project betrokken en werkte niet alleen de aanbesteding uit, maar stond ook in voor de begeleiding van de eindklanten, die de afwerking van hun appartement sterk konden individualiseren. “We probeerden maximaal tegemoet te komen aan hun keuzes en eisen. Zo zijn bij verschillende units de inbouwspots al
ingewerkt in de betonplaten. Door onze eigen expertise al meteen met die van de architect te combineren, konden we heel wat mogelijke problemen oplossen voor ze zich konden voordoen. Intens samenwerken in bouwteam is een sterke sleutel tot succes en kwaliteit.”

Een groene buffer langs de straatkant garandeert de privacy van de bewoners van de gelijkvloerse appartementen.

Van alle bouwmarkten thuis

Govaere ontstond in 1921 als eenmanszaak. Intussen staat de vierde generatie er aan het roer en is de onderneming uitgegroeid tot een gewaardeerde partner voor bouwprojecten in heel Vlaanderen, erkend in klasse 7D. Het werk-terrein van het familiale bouwbedrijf strekt zich uit van appartementen tot kantoor-, openbare- en utiliteitsgebouwen, van grondwerken en kelders tot complexe wind- en waterdichte metsel- en bouwwerken. Govaere beschikt hiervoor over een eigen prefab- en ijzerafdeling.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details