Werkkleding, ook wel persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s) genoemd, is bedoeld om werknemers te beschermen tegen de gevaren die de werkzaamheden of de omgeving waarin wordt gewerkt met zich meebrengen. Werkkleding kan een persoonlijke beschermingsmiddel zijn die bescherming moet bieden tegen ongevallen met het hoofd, het gezicht, de ogen, de oren, de handen en/of de voeten. Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten altijd voldoen aan de Europese verordening ( Verordening EU 2016/425 persoonlijke beschermingsmiddelen).
Er zijn drie categorieën persoonlijke beschermingsmiddelen:
Persoonlijke beschermingsmiddelen tegen lage risico’s. Voorbeelden van persoonlijke beschermingsmiddelen uit categorie I zijn een zonnebril, regenkleding en eenvoudige tuinhandschoenen.
De meeste persoonlijke beschermingsmiddelen vallen onder deze categorie. Voorbeelden zijn een veiligheidsbril en veiligheidshelm.
Dit zijn complexe middelen, zoals een harnasgordel: een uitrustingsstuk dat bescherming biedt tegen vallen van grote hoogten.
Gebruik van beschermingsmiddelen
De veiligheidseisen waaraan de fabrikant zich moet houden verschillen per categorie. In de risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) moeten de persoonlijke beschermingsmiddelen die nodig zijn om veilig te kunnen werken, worden beschreven. Een werkgever is verplicht om persoonlijke beschermingsmiddelen gratis beschikbaar te stellen. Bovendien wordt van de werkgever verwacht dat hij goede en regelmatige voorlichting geeft over het gebruik en het onderhoud van de persoonlijke beschermingsmiddelen. De werkgever dient de werknemers te verplichten om de persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken. Ook moet de werkgever zorgen voor herstel en zo nodig voor vervanging van beschermingsmiddelen die kapot zijn gegaan. Van de werknemers wordt verwacht dat zij de persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken en met zorg behandelen.
Veiligheidsschoenen zijn bedoeld om de voeten te beschermen tegen beknellingen, vallende voorwerpen, scherpe voorwerpen en/of gevaarlijke stoffen. Deze schoenen voldoen aan categorie 2 zijnde middelhoog risico. Werkschoenen zijn geschikt als er geen mechanisch risico op de werkplek bestaat (categorie 1). De collectie werkschoenen en veiligheidsschoenen is groot. Ze zijn verkrijgbaar in diverse normeringen, in hoge en lage modellen en in diverse categorieën. Ook het merkenaanbod, vooral vanuit de sportbranche is opvallend. Merken zoals Puma, maar ook Reebok bieden een groot aanbod in veiligheids- en werkschoenen, bijvoorbeeld de Puma werkschoenen. Puma safety schoenen biedt een bijzonder assortiment met verschillende collecties zoals Puma Miss Safety, Puma Urban Protect en Puma Scuff Caps.
Veiligheidskleding moet ook praktisch zijn. De veiligheid gaat echter voor. Als een bepaald persoonlijk beschermingsmiddel praktischer is, maar minder bescherming biedt, dan moet vaak toch gekozen worden voor maximale veiligheid.