Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Drie eigenaars, één gebouw, één look

menen-photo-cafeine-be-2
De ontwerpers gingen op zoek naar een architectuur die op een subtiele manier de aandacht trekt en tegelijkertijd een grote elegantie uitstraalt.

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Van Damme – Vandeputte Architecten

13 oktober 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Dat de deelmaatschappij doorsijpelt tot in de bouwwereld, wordt in Menen met glans gedemonstreerd. Drie totaal verschillende bedrijven investeerden er gezamenlijk in een nieuwbouw die hun respectievelijke hoofdkantoren huisvest. Hierdoor vertrekt de architectuur vanuit de specifieke behoeftes van elke partij qua vloeroppervlakte. Het resultaat is een intrigerend gestapeld volume met glas en beton in de hoofdrol.

Zonwerende beglazing en houten lamellen die inkijk vrijwaren vervolledigen het geheel.

Het gebeurt niet elke dag dat een accountancykantoor, een notariaat en een vastgoedontwikkelaar beslissen om hun hoofdzetel te delen. Toch is het precies deze stap die Decupere & Partners, Prisma Notarissen en Lintoo Projects hebben gezet. “Dat enkel deze laatste als bouwheer en coördinator optrad, heeft louter te maken met de bouwkundige kennis van deze onderneming”, vertellen Benoît Vandeputte en Hannes Van Damme, architect-bestuurders van Van Damme – Vandeputte Architecten uit Roeselare. “Onze opdracht was wel degelijk een gebouw ontwerpen dat perfect was afgestemd op de wensen en behoeften van de drie partijen. Dat lijkt misschien een utopische ambitie, maar we slaagden vrij snel in de opzet door een concept met een opeenstapeling van volumes voor te stellen. Voor ons was dat de meest logische aanpak omdat de investering werd verdeeld op basis van de gevraagde vloeroppervlakte. Maar het was ook de interessantste manier om de circulatie en privacy per partner te waarborgen.” 

Rustige elegantie

De drie bedrijven zochten al enige tijd naar een grotere, moderne en strategisch gelegen locatie. Uiteindelijk vonden ze de ideale site aan de Ieperstraat, een invalsweg naar Menen op de grens met Geluwe. “Het 3.900 m² grote terrein was perfect geschikt voor de bouw van een mooi en impressionant pand”, aldus Hannes Van Damme. “We zijn dan ook op zoek gegaan naar een architectuur die op een subtiele manier de aandacht trekt en tegelijkertijd een grote elegantie uitstraalt. Uiteindelijk kozen we voor een mix van openheid en geslotenheid. Relatief grote glasvolumes worden afgewisseld met gladde grijze betonpanelen. Zonwerende beglazing en houten lamellen die inkijk vrijwaren vervolledigen het geheel. Door een beperkt aantal materialen toe te passen, slaagden we erin om een uitgepuurde architectuur te creëren die ondanks de uitkragingen toch rustig oogt.”

Het gebouw onderscheidt zich met een doordachte mix van openheid en geslotenheid.

Bijzonder duurzaam

Het gebouw, dat is opgetrokken in een staalstructuur, heeft een benutbare bovengrondse oppervlakte van 1.300 m². Daarnaast is er nog een ondergronds niveau gerealiseerd, waar het archief van het notariaat is ondergebracht. “Het kantorencomplex scoort erg hoog op het vlak van duurzaamheid en comfort”, aldus Benoît Vandeputte. “Dankzij een doorgedreven isolatie, hoogwaardige zonwerende beglazing in combinatie met massieve lamellen, warmtepompen en energiezuinige ventilatoren konden we een BEN-gebouw realiseren. Er zijn zelfs tien autolaadplaatsen voorzien, die volledig op zonne-energie werken.”

Op de tweede verdieping is al het meubilair maatwerk.

Interieur met standing

In dit project fungeerde Van Damme – Vandeputte Architecten ook als interieurarchitect voor de bovenste verdieping. “Werkelijk alles is er maatwerk”, verduidelijkt Benoît Vandeputte. “Van de receptiedesk over het meubilair in de vergaderzaal en de kantoren tot de koffiehoek en de keuken. Ons concept is gebaseerd op een combinatie van donkere gerookte eik met een accent in brons. In de sanitaire ruimtes steelt de groene natuursteen van Hullebusch de show, samen met kastjes in beton ciré. Vanwege akoestische redenen werden de vloeren bedekt met een duurzaam tapijt en werden er akoestische klimaatplafonds geïnstalleerd. Het totaalplaatje klopt, zowel met de uitstraling van het gebouw aan de buitenkant als het imago van Lintoo Projects. In elk geval hebben we er drie erg tevreden klanten aan overgehouden. Deze realisatie is werkelijk een baken aan de inkompoort van Menen. We hebben zelfs al meerdere vragen gekregen om soortgelijke panden te ontwerpen. Maar daar doen we niet aan mee. In onze ogen moet elk gebouw de unieke stempel van zijn gebruiker(s) dragen.”    

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Lintoo Projects (Menen)

Architect
Van Damme – Vandeputte Architecten (Roeselare)

Hoofdaannemer(s)
Vulsteke Bedrijfsgebouwen (Kortemark)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details