Groen wonen in het Gentse stadscentrum

“Een gedeelte van de gevels heeft een gebogen vorm, wat ons toeliet om een groene meander te ontwikkelen die de site vier semipublieke tuinen schenkt”, aldus Tijl Stieperaere.

01:41
28-05-2019

Dunant Gardens, Gent | Groen wonen in het Gentse stadscentrum

De stadskern van Gent ondergaat de laatste jaren een architecturale verjongingskuur. Zo moest de oude CIAC-garage aan het Beneluxplein onlangs plaatsmaken voor een nieuwbouwproject dat wonen, handel en werken combineert. Dankzij een interessant architecturaal concept met groene meander is het een complex geworden dat de naam ‘Dunant Gardens’ waardig is, maar dat toch nog steeds verwijst naar de voormalige CIAC-garage.

Groen wonen in het Gentse stadscentrum

De vroegere CIAC-garage zorgde ooit voor bruisende activiteit tussen Einde Weren, de Dunantlaan en het Beneluxplein in Gent. Na de teloorgang van de business werd het een desolate plaats die het straatbeeld negatief beïnvloedde. Enkele jaren geleden sloegen BESIX RED en Immogra (SDGB) de handen in elkaar om het pand te transformeren tot een nieuwe stadswijk met 145 appartementen, 56 assistentiewoningen, een ondergrondse parking van 7.500 m² en ruimte voor een retailer, kleine winkels en een kantoor of praktijk.

Uitnodigende poort

Groen wonen in het Gentse stadscentrum

Repetitieve raampartijen zorgen voor een uiterst eenvoudige, maar elegante uitstraling.

 

Met ‘Dunant Gardens’ wilde Bontinck Architecture and Engineering in de eerste plaats een complex creëren dat een positieve bijdrage levert aan het bestaande stadsweefsel. Anderzijds probeerden de architecten alle wooneenheden een dubbele oriëntatie te geven en geschakelde woonblokken met compacte verticale circulatiekernen te groeperen rond rustgevende gemeenschappelijke binnentuinen. “Langs Einde Weren zijn twee aparte woonblokken met vijf bouwlagen gerealiseerd”, legt architect Tijl Stieperaere uit. “Daarboven bevinden zich nog twee niveaus met penthouses, die 5 meter teruggetrokken zijn ten opzichte van de straatkant. Zo wordt het volume van de bouwblokken lichter en genieten de binnentuinen van een betere lichtinval. Beide woonblokken hebben een eenvoudige architectuur met een gevel van witte geglazuurde baksteen, uitpandige terrassen in gezuurde witte beton en geanodiseerd bronskleurig aluminium buitenschrijnwerk. Tussenin is een volume van staal en glas opgetrokken, dat als een akoestische buffer en een uitnodigende poort tot de semipublieke binnentuinen fungeert.”  

Industrieel erfgoed als inspiratiebron

Groen wonen in het Gentse stadscentrum

Een volume van staal en glas fungeert als een akoestische buffer en een uitnodigende poort tot de semipublieke binnentuinen.

De gevel langs de Henri Dunantlaan en het Beneluxplein (en een klein deel langs Einde Were) werden integraal behouden als industrieel erfgoed. Tijl Stieperaere: “De strakke ritmiek van het fijne betonnen schrijnwerk vormde het uitgangspunt voor het architecturale totaalplaatje. We ontwierpen een achterliggende nieuwbouw met vier tot vijf bouwlagen, die is afgewerkt met een gelijkaardige witte geglazuurde baksteen. Zuidwestelijk georiënteerde wintertuinen slaan op een interessante en groene manier de brug tussen de oude en de nieuwe gevel.

Functionele meander

De bouwvolumes ‘kronkelen’ doorheen het perceel – vanaf de kop van de site tot de aansluiting op de straatwand van de bestaande rijhuizen langs Einde Weren. “Een gedeelte van de gevels heeft een gebogen vorm, wat ons toeliet om een groene meander te ontwikkelen die de site vier semipublieke tuinen schenkt”, aldus Stieperaere. “Hoewel dit een mooi visueel effect oplevert, is het ontwerp dus vooral functioneel. Hoofdzakelijk omdat het een maximale toetreding van dag- en zonlicht in de appartementen mogelijk maakt en de bewoners een fraai zicht op de tuinen biedt, ongeacht het niveau waarop ze wonen.”   

Tekst: Els Jonckheere   
Beeld: Bontinck Architecture and Engineering

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Aertssen – Grond-, afbraak- en bodemsaneringswerken

Vooraleer de effectieve bouw van Dunant Gardens van start kon gaan, moesten er heel wat voorbereidende werken gebeuren. Zo diende de 8.000 m² grote CIAC-garage te worden afgebroken en moest er ook 700 meter asbesthoudende leidingisolatie verwijderd worden. “En dit alles in minder dan drie maanden tijd”, vertelt Senne Wyckmans, commercieel manager van de divisie Sloop- en milieuwerken van de Aertssen Group uit Stabroek. “Grondwerken vormen de historische fundamenten van onze groep. Met meer dan zestig jaar ervaring inzake grond- en sloopwerken, sanerings- en infrastructuurwerken, waterbouw, milieuprojecten, recyclage, enzovoort gaan we geen enkele uitdaging uit de weg. Op de werf van Dunant Gardens moesten we verschillende expertises inzetten, want we zorgden er eveneens voor de droogzuigingswerken, het behoud van de oorspronkelijke gevel door middel van een complexe schoringsconstructie en de bodemsanering via de uitgraving van 7.000 m³ verontreinigde grond en nog eens 15.000 m³ propere grond voor de nieuwe ondergrondse parking. Nu de nieuwbouw er staat, laten we de bodem onder de parking tot op een diepte van 10 meter verwarmen tot 60 °C door middel van elektroden. Op deze manier worden de onderliggende bodemverontreinigingen gemobiliseerd, zodat we ze kunnen afpompen. Een ingenieuze manier om de site al bewoonbaar te maken terwijl de sanering nog aan de gang is.”


EMB – Thermische en akoestische isolatie en dekvloeren

Het Brusselse familiebedrijf EMB plaatste de thermische en akoestische isolatie en 17.000 m² dekvloeren in residentie Dunant Gardens. “Een jaar lang – van januari tot december 2018 – zijn twee van onze medewerkers er permanent aan de slag geweest”, vertelt Romina Miot. “Hoewel dit project in technisch opzicht geen bijzondere uitdagingen in petto had, is Dunant Gardens een erg mooie referentie. Net zoals in andere prestigieuze projecten – het NAVO-gebouw in Evere, Chirec in Oudergem, Docks Bruxsel, het station in Oostende, The Link in Antwerpen … – maakten we het verschil door middel van kwaliteit, maatschappelijke verantwoordelijkheid, flexibiliteit en knowhow.”

EMB werd opgericht in 1980, telt negentig werknemers en beschikt over een breed productgamma met onder meer industriële vloeren op basis van cement (al of niet gepolierde betonvloer), industriële kunstharsvloeren, betontegels, ter plaatse gegoten granito, vloerbekleding voor trappen en hellende vlakken, betegelde of geplaveide vloeren … Het plaatst niet alleen industriële vloeren en vloerbekleding voor binnen en buiten (chape, betonvloeren, terrazzovloeren, microtopping en harsvloeren), maar ook vloer-isolatie. De behandeling van vochtproblemen in muren en vloeren behoort eveneens tot het uitgebreide activiteitenpakket.


Mincke – Gevelbekleding, isolatie en volkernplaten

De twee zijgevels van de nieuwbouw zijn bekleed met isolatie en lichtgrijze leien, terwijl de gevel tussen de nieuwbouw en de aanpalende woning volledig zijn ‘volgeblazen’ met isolatie nadat alle aansluitingen luchtdicht waren afgesloten. Een opdracht die volgens de regels van de kunst werd uitgevoerd door Mincke uit Brakel. “Schrijnwerk en dakwerken zitten in het DNA van onze familie”, vertelt zaakvoerder Joris Mincke. “Met 280 jaar ervaring achter de kiezen, is geen enkele opdracht een brug te ver voor ons. Al deze kennis is van generatie op generatie doorgegeven en is nu georganiseerd rond tien ploegen met een eigen specialiteit: zinkwerken, leien, dakpannen, gevelbekleding, schrijnwerk in het atelier, restauratie, asbestverwijdering … Maar ook nieuwere technieken zoals houtskeletbouw hebben we omarmd. Dankzij deze multidisciplinariteit kregen we in dit project ook de opdracht om de kelder op strategische plaatsen uit te rusten met helgroene volkernplaten. Hierbij was het de uitdrukkelijke wens van de architect dat de bevestigingen niet zichtbaar zouden zijn. Vandaar dat we de circa 340 m² platen hebben verlijmd op aluminium kaders die we aan het zichtbeton hadden bevestigd. Een geslaagde oplossing voor een architect en een bouwheer die kwaliteit nastreven. We zijn dan ook uitermate blij dat we ons steentje mochten bijdragen aan deze mooie realisatie.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
THV BESIX RED (Brussel) – Immogra (Tielt)

Architect
Bontinck Architecture and Engineering (Gent)

Hoofdaannemer
BESIX (Brussel)

DCAAeur Weber Cents Zwembad Houten dakconstructie