Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Dunant Gardens, Gent | Groen wonen in het Gentse stadscentrum

dunant-gardens-02-kopieren

28 mei 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De stadskern van Gent ondergaat de laatste jaren een architecturale verjongingskuur. Zo moest de oude CIAC-garage aan het Beneluxplein onlangs plaatsmaken voor een nieuwbouwproject dat wonen, handel en werken combineert. Dankzij een interessant architecturaal concept met groene meander is het een complex geworden dat de naam ‘Dunant Gardens’ waardig is, maar dat toch nog steeds verwijst naar de voormalige CIAC-garage.

Groen wonen in het Gentse stadscentrum

De vroegere CIAC-garage zorgde ooit voor bruisende activiteit tussen Einde Weren, de Dunantlaan en het Beneluxplein in Gent. Na de teloorgang van de business werd het een desolate plaats die het straatbeeld negatief beïnvloedde. Enkele jaren geleden sloegen BESIX RED en Immogra (SDGB) de handen in elkaar om het pand te transformeren tot een nieuwe stadswijk met 145 appartementen, 56 assistentiewoningen, een ondergrondse parking van 7.500 m² en ruimte voor een retailer, kleine winkels en een kantoor of praktijk.

Uitnodigende poort

Groen wonen in het Gentse stadscentrum

Repetitieve raampartijen zorgen voor een uiterst eenvoudige, maar elegante uitstraling.

 

Met ‘Dunant Gardens’ wilde Bontinck Architecture and Engineering in de eerste plaats een complex creëren dat een positieve bijdrage levert aan het bestaande stadsweefsel. Anderzijds probeerden de architecten alle wooneenheden een dubbele oriëntatie te geven en geschakelde woonblokken met compacte verticale circulatiekernen te groeperen rond rustgevende gemeenschappelijke binnentuinen. “Langs Einde Weren zijn twee aparte woonblokken met vijf bouwlagen gerealiseerd”, legt architect Tijl Stieperaere uit. “Daarboven bevinden zich nog twee niveaus met penthouses, die 5 meter teruggetrokken zijn ten opzichte van de straatkant. Zo wordt het volume van de bouwblokken lichter en genieten de binnentuinen van een betere lichtinval. Beide woonblokken hebben een eenvoudige architectuur met een gevel van witte geglazuurde baksteen, uitpandige terrassen in gezuurde witte beton en geanodiseerd bronskleurig aluminium buitenschrijnwerk. Tussenin is een volume van staal en glas opgetrokken, dat als een akoestische buffer en een uitnodigende poort tot de semipublieke binnentuinen fungeert.”  

Industrieel erfgoed als inspiratiebron

Groen wonen in het Gentse stadscentrum

Een volume van staal en glas fungeert als een akoestische buffer en een uitnodigende poort tot de semipublieke binnentuinen.

De gevel langs de Henri Dunantlaan en het Beneluxplein (en een klein deel langs Einde Were) werden integraal behouden als industrieel erfgoed. Tijl Stieperaere: “De strakke ritmiek van het fijne betonnen schrijnwerk vormde het uitgangspunt voor het architecturale totaalplaatje. We ontwierpen een achterliggende nieuwbouw met vier tot vijf bouwlagen, die is afgewerkt met een gelijkaardige witte geglazuurde baksteen. Zuidwestelijk georiënteerde wintertuinen slaan op een interessante en groene manier de brug tussen de oude en de nieuwe gevel.

Functionele meander

De bouwvolumes ‘kronkelen’ doorheen het perceel – vanaf de kop van de site tot de aansluiting op de straatwand van de bestaande rijhuizen langs Einde Weren. “Een gedeelte van de gevels heeft een gebogen vorm, wat ons toeliet om een groene meander te ontwikkelen die de site vier semipublieke tuinen schenkt”, aldus Stieperaere. “Hoewel dit een mooi visueel effect oplevert, is het ontwerp dus vooral functioneel. Hoofdzakelijk omdat het een maximale toetreding van dag- en zonlicht in de appartementen mogelijk maakt en de bewoners een fraai zicht op de tuinen biedt, ongeacht het niveau waarop ze wonen.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details