Platform voor de bouw
Duurzaam bouwen met beton
“De afwerking op het gelijkvloers gebeurt met prefab gevelelementen. Bovenliggend combineren we sierpleister met aluminium vinnen en dorpels”, Joris Vuerstaek.

Duurzaam bouwen met beton

Een nieuw stadhuis overschreed door de stijgende bouwprijzen het budget, maar het duurzame karakter van het gebouw was een must. Gelukkig had Stad Roeselare met Algemene Bouw Maes een aannemer met een brede blik klaarstaan. Zij vonden in Megaton / Structo Prefab Systems de geschikte partner om een alternatieve materialisatie samen te stellen. Met maximaal behoud van de stijl en uitstraling van het ontwerp én met een sterk ecologisch karakter.

Megaton / Structo Prefab Systems, een onderdeel van de Willy Naessens Group, onderscheidt zich onder meer met zijn gecertificeerde CO2-neutraliteit bij de productie, het transport en de installatie van betonelementen. Ze minimaliseren en reduceren de uitstoot tijdens het productieproces, maken maximaal gebruik van recyclageproducten, zoals alle afvalwater, en compenseren de uitstoot van onder andere het transport van en naar de werf. Door die inspanningen kunnen ze met beton een volwaardig duurzaam alternatief bieden voor houtbouw. 

“De originele hout-staalstructuur met gevelelementen in sierbeton transformeerden we, samen met Algemene Bouw Maes, tot een betonnen structuur. De afwerking op het gelijkvloers gebeurt met prefab gevelelementen. Bovenliggend combineren we sierpleister met aluminium vinnen en dorpels”, legt Joris Vuerstaek, directeur bij Megaton / Structo Prefab Systems, uit. “Zo slagen we erin zo goed mogelijk bij het oorspronkelijke ontwerp te blijven, ook al kozen we andere materialen. Zo bespaarden we aanzienlijk op de bouwkost.”

Volledig CO2-neutraal

Duurzaam bouwen doet bij veel bouwheren en professionals nog steeds automatisch aan hout denken. Nochtans heeft de betonproductie de laatste tijd grote veranderingen doorgemaakt en is vandaag ook al veel mogelijk met dit klassieke bouwmateriaal. Voor het stadhuis van Roeselare stopte Algemene Bouw Maes trouwens niet bij het zoeken naar een duurzame partner. 

Voor het stadhuis van Roeselare leverde beton heel wat bijkomende voordelen op.

In het kader van die duurzaamheid wilden de bouwpartners hun ecologische voetafdruk kennen. Didier Francq, directeur aankoop en werkvoorbereiding bij Algemene Bouw Maes: “Naast de CO2-neutraliteit van de productiehuizen van Megaton / Structo Prefab Systems en het transport zullen we een volledige nacalculatie doen van de werf op het vlak van uitstoot. Van de complete beton-
structuur, inclusief druklagen en extern geproduceerde onderdelen. Stad Roeselare onderzoekt de opties om deze impact te compenseren.”

De wondere wereld van beton

Beton is bij weinigen het eerste materiaal waar ze aan denken voor een duurzaam project. Nochtans is het soms een betere en ecologischere keuze dan bijvoorbeeld hout. Voor het stadhuis van Roeselare leverde beton trouwens bijkomende voordelen op. De eigenschappen van voorspanbeton lieten grotere overspanningen toe. Zo slaagden Megaton / Structo Prefab Systems en Algemene Bouw Maes erin om in twee van de drie vleugels een kolommenrij te laten vallen. Een uitsparing van materialen die tegelijk een positieve impact heeft op het ruimtegebruik en de eventuele herbestemming van lokalen na verloop van tijd.

“We zijn trots op onze CO2-neutraliteit, maar blijven nieuwe methodieken ontwikkelen”, benadrukt Megaton / Structo Prefab Systems. “We willen nog meer mogelijk maken met beton, vanuit een toekomstgerichte visie. Binnen onze bouwgroep lopen heel wat projecten om benutting van grondstoffen te maximaliseren, maar ook maximaal directe recyclage mogelijk te maken, zoals het nullozerstatuut van al onze betonfabrieken. We trekken dit procedé door binnen de ganse Willy Naessens Group en trachten onze huidige en toekomstige klanten te betrekken in deze visie, samen met onze toeleveranciers. Onze CSO – Chief Sustainability Officer – helpt de groep te blijven groeien binnen een duurzame bouwwereld. Projecten zoals dit kunnen realiseren met vertrouwde bouwpartners zoals Algemene Bouw Maes is daarbij een belangrijke hefboom. Samen bewijzen we dat beton een volwaardig alternatief is voor hout.”   

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Stad Roeselare
  • Architect B-architecten (Antwerpen, Brussel)
  • Hoofdaannemer(s) Algemene Bouw Maes (Gent)
  • Prefabrikant Structo Prefab Systems / Megaton

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details