Platform voor de bouw
Duurzaam bouwen met slanke vloeren

Duurzaam bouwen met slanke vloeren

Wie duurzaam bouwen wil combineren met een lange levensduur, kiest het best voor een houten constructie met geïntegreerde staal-betonliggers. Deze materialen kunnen nu perfect met elkaar verbonden worden dankzij de Deltabeam van Peikko. Een oplossing die trouwens ook erg interessant is in combinatie met betonvloeren.

Deltabeam is een staal-betonligger die in de vloer wordt geïntegreerd. Peikko levert de balk als een lichtgewicht stalen profiel aan de aannemer, die hem vervolgens monteert. Na de oplegging van de welfsels wordt de ligger aangestort met beton, waardoor er een doorgaand vloerveld ontstaat. De unieke deltavorm van het profiel, waaraan de ligger zijn naam ontleent, zorgt voor extra grip voor het beton aan de zijkanten, die in tegenstelling tot die van traditionele liggers schuin zijn. Deltabeam is in België intussen een gekende oplossing voor toepassingen in combinatie met alle mogelijke betonvloeren. Niet verwonderlijk, want dankzij de erg hoge stijfheid zijn er grote overspanningen mogelijk. Bovendien laat Deltabeam toe om slanke vloeren te realiseren zonder doorhangende balken. De besparing op het vlak van vloerdikte kan oplopen tot 30 %. “Minder bekend is dat de Deltabeam ook perfect te combineren is met hybride vloerconstructies (hout-beton)”, vertelt Joris Van Hezewijk, sales- en marketingcoördinator van Peikko Benelux. “Vanuit constructief oogpunt biedt deze techniek talloze voordelen. Bovendien is het de meest ecologische manier om duurzame gebouwen met een lange levensduur te realiseren.”

at100136_landi_einsiedeln_160415_ready_8_-kopieren

Waar er met andere systemen veelal een kolomafstand van 7,2 meter wordt bereikt, loopt dit met de hybride constructie op tot 10,8 meter.

 

Robuuste draagstructuur

In combinatie met hout-betonwelfsels koppelen Deltabeam-staal-betonliggers een hoge kwali-teit aan een lichte, ecologisch verantwoorde bouwmethode. “De voordelen van de materialen worden optimaal benut”, aldus Joris Van Hezewijk. “Er ontstaat een hybride constructie die aan alle vereisten van een robuuste draagstructuur voldoet. Ook in dit geval speelt de hoge stijfheid een belangrijke rol bij de realisatie van grote overspanningen met een balkenstructuur die in de vloer geïntegreerd blijft. Waar er met andere systemen veelal een kolomafstand van 7,2 meter wordt bereikt, loopt dit met de hybride constructie op tot 10,8 meter, terwijl het slanke uitzicht van de vloer doorgaans behouden blijft! Het feit dat er minder kolommen nodig zijn, opent trouwens de deur naar een flexibele indeling, waarmee er op toekomstige functiewijzigingen van het gebouw kan worden ingespeeld.”

Op en top ecologisch

Natuurlijk gaat de productie van beton en staal nog steeds gepaard met een bepaalde CO2-uitstoot. “Hout is daarentegen een natuurlijke opslagbron voor CO2”, vervolgt Joris van Hezewijk. “In de juiste verhoudingen kan er dus zelfs een CO2-neutrale constructie gecreëerd worden. Kortom: in combinatie met hout-betonvloerplaten vormen Deltabeam-staal-betonliggers een bijzonder interessante oplossing voor ecologisch bouwen in de ware zin van het woord.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details