Skylux
01:28
19-10-2018

Duurzaam daglicht voor logistiek modelproject

Van Marcke investeert in een hyperduurzaam distributiecentrum in de transportzone LAR-Zuid in de Kortrijkse regio. ‘Excellent Distribution to Customers’ (EDC) zal focussen op logistieke efficiëntie en duurzame technieken. Vaste opale lichtkoepels en op maat gemaakte lichtstraten zullen bijdragen tot de realisatie van een aangename werkomgeving.

Met de realisatie van het project Van Marcke Logistics in Rekkem kiest het West-Vlaamse bedrijf bewust voor regionale verankering. De transportzone LAR-Zuid strekt zich zowel uit op het grondgebied van Rekkem (Menen) als dat van Kortrijk. Projectontwikkelaar is Global Estate Group. Distributiecentrum EDC – een ontwerp van AAVO Architects – zal het huidige distributiecentrum in Kortrijk vervangen en alle logistieke activiteiten van de groep centraliseren. 80 procent van alle orders zullen er automatisch verwerkt worden. Op de water- en CO2-neutrale site in Rekkem zullen de logistieke diensten voor minder verpakkingsafval en een beperking van het aantal vrachtwagenkilometers zorgen.

SkyluxBovenaanzicht van een van de twee op maat gemaakte lichtstraten, die maar liefst 200 meter lang zijn.

BIM-gestuurde technieken
In het nieuwe distributiecentrum EDC, dat een vijftiental bouwlagen zal tellen, zullen tal van duurzame technieken worden toegepast: geothermische verwarming, adiabatische koeling, groene stroom, brandstofcellen en on-sitewaterzuivering. Via Building Information Modelling (BIM) zullen alle technieken in het gebouw in kaart worden gebracht en zullen het verbruik en het onderhoud van het gebouw optimaal worden opgevolgd en indien nodig bijgestuurd. Met de bouw van haar nieuwe distributiecentrum streeft de groep naar een BREEAM-certificaat.

Aangename werkomgeving
In deze duurzame totaalbenadering is een maximale natuurlijke lichtinval een van de absolute prioriteiten. Naast het veiligheidsaspect willen Global Estate Group en Van Marcke ook het werkcomfort bevorderen en de verlichtingsfactuur zo laag mogelijk houden. Dit zal gebeuren door middel van diverse Skylux-oplossingen. Zo zorgen 221 vaste opale Skylux Window-lichtkoepels met EP25-raam – met een lichtmaat van 120x180cm en U-waarde van 1,0 W/m²K – voor een aangename werkomgeving. Twee op maat gemaakte Cintralux EP-lichtstraten – met een breedte van 2,8 meter en een lengte van 200 meter – maken eveneens deel uit van het project. Met een U-waarde van 1, 2 W/m²K zorgen deze EPB-conforme lichtstraten voor een zee van licht in het distributiecentrum. Omwille van de brandveiligheid – evacuatie van hete rookgassen bij brand – worden er ook twaalf Skymax CE-brandkoepels geïntegreerd. Deze rookkoepels – in een lichtmaat van 100×100 cm – combineren een CE-gekeurd rookkoepelsysteem met een goeie isolatiewaarde (U= 1,0 W/m²K) en bieden tevens toegang tot het dak.

Zowel de lichtstraten als de lichtkoepels worden onderaan uitgerust met een Supercristal 177/51-onderplafond om de goeie werking van de sprinklerinstallatie te verzekeren. Dit systeem voldoet aan de NTN 137:2014-norm volgens de CEA 4001:2009-norm voor Sprinkler Systems. 

Tekst en beeld Skylux
Uitgelichte afbeelding: 
Aan natuurlijke lichtinval is er geen gebrek in het nieuwe distributiecentrum.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Automatische deurenDruktest op een funderingssubstraat.