Platform voor de bouw
Duurzaam en groen: Vestar is het congrescentrum van de toekomst
V.l.n.r.: Bart Van Rompuy, Greet Draulans, Dirk Van Rompuy en Jozef Lievens.

Duurzaam en groen: Vestar is het congrescentrum van de toekomst

Het nieuwe event- en congrescentrum Vestar, in de Lamorinièrestraat in Antwerpen, is officieel geopend. Vestar is de meest duurzame congresinfrastructuur van het land. Onder meer dankzij het uitgekiende ontwerp en de integratie van alle mogelijke duurzame technieken is het gebouw CO2-neutraal en wordt het verbruik van stadswater tot een minimum beperkt. Het centrum omvat een auditorium voor 300 personen en biedt ruimte voor bedrijfsevents tot 600 aanwezigen. Een grote tuin biedt zowel voor bezoekers als de buurt een meerwaarde.

Bedrijven die in Antwerpen een vergadering, congres of event willen organiseren, kunnen voortaan terecht in Vestar. Dit gloednieuwe event- en congrescentrum op wandelafstand van zowel Antwerpen-Centraal als Antwerpen-Berchem is na een tijdje proefdraaien nu ook officieel geopend door burgemeester Bart De Wever. Het gaat om een project van de investeringsholding Investar van de familie Van Rompuy, onder meer bekend van Argenta Bank & Verzekeringen.

Nieuwe invulling met meerwaarde voor de buurt

“Onze holding heeft vijf jaar geleden een groot bouwprogramma opgezet. In een eerste fase werden de kantoren van de bank tussen de Belgiëlei en de Lamorinièrestraat aangepakt. Daar kwam een nieuw, hedendaags kantorencomplex, aangepast aan de noden en behoeften van onze medewerkers”, vertellen Investar gedelegeerd bestuurders Dirk en Bart Van Rompuy.

“Daarnaast beschikten we ook over een terrein tussen de Lamorinièrestraat en Van Diepenbeeckstraat, dat als parking werd gebruikt. We wilden hier een nieuwe, betere invulling aan geven, die ook een meerwaarde biedt voor de buurt.”

Zo rijpte het idee om een congrescentrum met vergaderruimtes te ontwikkelen. “We stelden vast dat er in deze buurt van Antwerpen weinig faciliteiten zijn voor events. Daar hebben we op ingespeeld. Het uitgangspunt was dat de nieuwe infrastructuur zo groen en duurzaam mogelijk moest zijn. De parkeerfunctie bleef behouden, maar werd volledig ondergronds gebracht. Daardoor kwam ruimte vrij om ook een grote binnentuin van 2.000 vierkante meter in het project op te nemen. Op die manier krijgt deze dichtbebouwde omgeving er een ontharde groene zone bij”, aldus Dirk en Bart Van Rompuy.

Een CO2-neutraal gebouw vol duurzame technieken

Vestar omvat een aula met auditorium voor 300 personen, 3 eventzalen en 7 vergaderzalen. Op die manier kan het congressen met break-outs faciliteren, maar is er evenzeer ruimte voor een bedrijfsevent tot 600 personen. Het event- en congrescentrum beschikt uiteraard over state-of-the-art technische faciliteiten en twee professionele keukens. Eén van de grote kwaliteiten van het gebouw is het feit dat het CO2-neutraal is en voldoet aan de meest recente ecologische normen.

Het project is een ontwerp van architectenkantoor Emmanuel Lenders & Partners. Architect Greet Draulans: “Van bij de start hebben we de ambitie hoog gelegd: een fossielvrij gebouw was de doelstelling. Daarom hebben we gekozen voor geothermie als warmtebron. 150 meter diep onder het gebouw is een BEO-veld aangelegd, dat zorgt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. In het congrescentrum werkten we met betonkernactivering en vloerverwarming. We kozen ook voor energiezuinige, daglichtgestuurde domotica. En veel aandacht ging naar waterrecuperatie. Het regenwater van de groendaken en de tuin wordt integraal hergebruikt. Op die manier wordt het verbruik van stadswater tot een minimum beperkt.”

Maximale flexibiliteit

Het architecturale bouwprogramma focuste vooral op een maximale flexibiliteit van de ruimtes. “We zijn vertrokken vanuit het auditorium voor 300 personen. Daarrond hebben we de break-out rooms en vergaderzalen ingetekend. We opteerden voor een ruimtelijke variatie tussen grotere en kleinere zalen, maar met veel mogelijkheden tot flexibiliteit om aan zoveel mogelijk eventbehoeftes te kunnen voldoen”, geeft de architecte aan. “Daarom ging er ook veel aandacht naar het akoestisch comfort en kozen we voor een neutraal kleurenpalet in de inrichting” 

“De achterzijde van het gebouw stelt zich ook open naar de tuin en nodigt bezoekers uit om die te verkennen. De tuin met ruim terras en een grote waterpartij vormt voor hen een rustpunt. Dat geldt trouwens ook voor de omwonenden die op deze groene zone uitkijken”, aldus Greet Draulans.

Vestar vormt dan ook een mooie aanwinst zowel voor het Antwerpse congrestoerisme als voor de buurt. “Voor onze stad is het congrestoerisme een sector met erg veel potentieel waarin de afgelopen jaren flink geïnvesteerd werd. Ik ben dan ook verheugd dat er vanuit de private sector op wordt in gezet. Dat toont aan dat er een gezond speelveld gecreëerd wordt. Belangrijk is dat dit bovendien de omgeving ten goede komt. Vestar is niet alleen een duurzame ontwikkeling, het verbetert ook de uitstraling van de buurt. Daar ben ik zeer dankbaar voor”, aldus burgemeester Bart De Wever. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details