Platform voor de bouw
Nieuws

Duurzaam verwarmen met (bio)propaan

PRIM-aardgasloze-regio-1

Tekst | Liesbeth Verhulst

Beeld | Primagaz

27 april 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Dat is propaangas in een notendop. “Een mooie oplossing voor wie geen verbinding kan maken met het aardgasnetwerk of kiest voor een duurzame mix van propaangas en hernieuwbare energiebronnen”, vertelt Guido Tupitti, salesmanager bij Primagaz. “Wie nog een stapje verder wil gaan in het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk, kiest voor biopropaan, gemaakt van biomassa.”

“Propaan is een mooie oplossing voor wie geen verbinding kan maken met het aardgasnetwerk of kiest voor een duurzame mix van propaangas en hernieuwbare energiebronnen”, aldus Guido Tupitti.

Primagaz is al meer dan zestig jaar gespecialiseerd in propaangas en levert gasflessen en -tanks aan particulieren en bedrijven. Dankzij de landelijke aanwezigheid kan het een hoogstaande service garanderen, dicht bij de klant. Met een breed netwerk van gespecialiseerde installateurs heeft Primagaz ook de nodige expertise in huis. 

“Propaangas is dé oplossing voor wie geen verbinding kan maken met het aardgasnetwerk, maar toch energie wil produceren op basis van installaties die op gas werken”, legt Guido Tupitti uit. “Of het nu gaat om de centrale verwarming, het produceren van sanitair warm water of het koken van je dagelijkse maaltijd: met propaangas kan het allemaal.”

Duurzaam gas

“Propaan is een propere energiebron. De uitstoot van CO2 en fijn stof bij verbranding ligt zeer laag en het is beter voor de luchtkwaliteit. Na verbranding produceert propaan 16 % minder CO2 dan stookolie*. Wie zijn ecologische voetafdruk eenvoudig wil verkleinen, kiest voor biopropaan. Met deze 100 % duurzame variant ben je klaar voor de toekomst”, aldus Guido Tupitti.

Biopropaan is een duurzaam gas dat gemaakt wordt van biomassa. Het wordt geproduceerd uit 100 % hernieuwbare grondstoffen en verlaagt de CO2-uitstoot tot wel 80 %*, terwijl het dezelfde prestaties levert als klassiek propaan. “Primagaz was twee jaar geleden de eerste om biopropaan op de markt te brengen en vandaag zijn we nog steeds de enige leverancier. We geloven heel sterk in de toekomst van biopropaan en gaan hier dan ook fors in investeren, onder meer via de uitbouw van productieplants. Op die manier willen we met Primagaz bijdragen aan de creatie van een betere en gezondere wereld”, aldus Tupitti.

Propaannetwerk

(Bio)propaan wordt opgeslagen in gasflessen en gastanks, die bovengronds of ondergronds geplaatst worden. Voor nieuwe woonwijken of verkavelingen die geen aansluiting hebben met het aardgasnetwerk, kan ook een propaannetwerk soelaas bieden. “Een propaannetwerk werkt volgens hetzelfde principe als een klassieke aardgasaansluiting: met een gastoevoer, netwerk en gasmeters waarvan de verbruiker ieder jaar eenvoudig zijn meterstanden kan aflezen”, legt Guido Tupitti uit. “Bij de aanleg van een nieuwe woonwijk kan Primagaz een of meerdere gekoppelde centrale tanks installeren om de gastoevoer te verzekeren. Wij leggen zelf ook het netwerk aan en installeren de gasmeters. Dankzij het geautomatiseerde meetsysteem dat op de tank wordt geplaatst, wordt Primagaz verwittigd zodra de tank bijna leeg is. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat onze gastanks aangevuld worden wanneer het nodig is. Een propaannetwerk biedt in dat opzicht heel interessante mogelijkheden voor projectontwikkelaars, vooral met het oog op verkavelingen waar de investering om verbinding te maken met het aardgasnetwerk te groot is.”

100 procent veilig

Een misverstand dat Primagaz graag de wereld uit wil helpen, is het idee dat gastanks gevaarlijk zijn. “Onze gastanks zijn perfect veilig”, benadrukt Guido Tupitti. “Ze beschikken over de nodige keuringsattesten en wij zorgen ervoor dat ze op regelmatige basis opnieuw nagekeken en gekeurd worden. Daarnaast worden er steeds vastgelegde veiligheidsafstanden gerespecteerd bij de plaatsing.” 

Oplossing voor de toekomst

“Propaan is niet alleen een mooie oplossing voor de particuliere markt en de industriemarkt – waar vooral het hoge vermogen dat propaan kan leveren een meerwaarde biedt. Het is ook een mooie oplossing voor de toekomst”, verzekert Guido Tupitti. “Zo kan propaan perfect gecombineerd worden met hernieuwbare energiebronnen, zoals een hybride warmtepomp die in geval van nood wordt gevoed door een gasketel. Ook zonnepanelen en zonneboilers
kunnen niet altijd een constante energietoevoer garanderen. Ook hier biedt een combinatie met propaan soelaas, zeker met het oog op het verdwijnen van de terugdraaiende teller. Met biopropaan hebben we dan ook nog eens een milieuvriendelijke oplossing in handen.” 

*Bron: https://www.primagaz.be/nl-be/particulieren/klant-worden/renovatie-van-stookolie-naar-propaan/bronnen  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details