Platform voor de bouw
Duurzaamheid als leidraad bij internationale bouwmaterialenproducent
De bouwproducten van Wienerberger lenen zich perfect tot hergebruik. Zo ook deze kleiklinkers.

Duurzaamheid als leidraad bij internationale bouwmaterialenproducent

Veel van onze investeringen en innovaties gebeuren binnen dat duurzaam kader.” Aan het woord is Caroline Van de Velde, CEO van bouwmaterialenproducent Wienerberger in België. Demonteerbare gevelstenen, circulaire krimphoezen, hergebruik van steenpuin, transport over water …: Wienerberger doet er alles aan om zijn milieu-impact te beperken, zowel op het vlak van productieprocessen als productinnovaties.

Wienerberger mocht vorig jaar maar liefst tweehonderd kaarsjes uitblazen. De internationale groep is ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste baksteenproducenten ter wereld, met een sterke positie in de productie van kleidakpannen, alsook in kunststoffen en keramische pijpleidingen. De Belgische tak beschikt over elf productiesites, achttien groeves en 1200 medewerkers. Zowel internationaal als op Belgisch niveau zet Wienerberger sterk in op duurzaamheid. “30 % minder CO2-uitstoot tegen 2030, CO2-neutraal tegen 2050. De ambities zijn hoog en wij doen er alles aan om ze waar te maken”, stelt CEO Caroline Van de Velde. “Een duurzame bedrijfsvoering rol je niet uit van de ene dag op de andere. Het is een proces van jaren, en daar waren we ons bij Wienerberger al van bewust lang voordat het klimaat zo veelbesproken was als vandaag. Wij kunnen nu al de vruchten plukken van onze inspanningen, zowel op het vlak van productieprocessen als productinnovaties.”

Om zijn CO2-uitstoot nog verder te beperken, tracht Wienerberger het transport zo veel mogelijk over het water te laten verlopen.

Groene energie en hergebruik

Op het vlak van energie doet Wienerberger een stevige duit in het zakje. Zo zijn de daken van alle elf productielocaties in ons land bedekt met zonnepanelen: 75.000 stuks in totaal, goed voor 45 voetbalvelden, maar dat is onvoldoende voor Wienerberger. “De volgende stap bestaat uit het inzetten van windmolens. Onze site in Beerse mag de spits afbijten, want we zullen er binnenkort starten met de bouw van onze eerste twee windmolens”, zegt Caroline Van de Velde. “Verder zijn er talrijke programma’s lopende, teneinde onze energieconsumptie nog verder te kunnen inperken en een steentje te kunnen bijdragen aan de klimaatdoelstellingen.”

Wienerberger trekt ook voluit de kaart van hergebruik. Het steenpuin dat bij bepaalde productieprocessen vrijkomt, wordt gebroken, gezeefd en opnieuw ingezet als grondstof. De baksteenfabrikant lanceerde vorig jaar een circulaire krimphoes, in samenwerking met Valipac, Total en andere externe partners. De nieuwe krimphoes bestaat uit minstens 50 % gerecycleerd plastic en het eindproduct is technisch en fysisch veel sterker en beter dan het ‘virgin-materiaal’.

De smallere gevelsteen Eco-brick komt de energie-efficiëntie van een gebouw ten goede, aangezien er tot 3,5 cm meer ruimte is voor isolatie. (OH Architecten, Leuven)

Water en biodiversiteit

“Voorts trachten we de biodiversiteit te bevorderen door natuur aan te leggen in onze uitgekleide groeves. Zo hebben we in Beerse een uitgestrekte landduin van 1 hectare aangelegd als buffer tussen industrie en natuurgebied. Aan de voet ligt een ecologische gracht die het hemelwater buffert en het overtollig water beschikbaar maakt voor hergebruik”, vertelt een fiere CEO. “Binnen het hele bedrijf trachten we het gebruik van leidingwater trouwens tot een minimum te beperkten door hemelwater in te zetten.” Eveneens gelinkt aan
water is het transport, dat Wienerberger zo veel mogelijk per schip laat verlopen. “Als je bedenkt dat één schip gelijkstaat aan 32 vrachtwagens, halen we een aanzienlijke hoeveelheid voertuigen van de weg”, benadrukt Caroline Van de Velde. 

Deze circulaire krimphoes bestaat uit minstens 50 % gerecycleerd plastic. Het eindproduct is technisch en fysisch veel sterker en beter dan het ‘virgin-materiaal’.

Circulariteit en energie-efficiëntie

Ook op productniveau komt de duurzame focus van Wienerberger tot uiting. Caroline Van de Velde: “Circulariteit staat vandaag heel erg in de kijker, en dat terwijl onze straat- en gevelstenen en dakpannen in se al circulaire producten zijn. Ze hebben een lange levensduur – gaande van 70 tot 150 jaar – en behouden al die tijd hun functionele en esthetische kwaliteiten. Bijgevolg zijn ze uitermate geschikt voor hergebruik, zelfs in nieuwbouwprojecten.” Een belangrijke innovatie op het vlak van circulair bouwen is ClickBrick, een demontabel gevelsysteem waarmee gevelstenen op een droge manier worden gestapeld. De mechanische verbindingen maken dat de aan-nemer de gevelstenen achteraf probleemloos kan wegnemen om ze elders in te zetten, zonder dat er materiaal en grondstoffen verloren gaan. 

De bouwproducten van Wienerberger zorgen voor de optimalisatie van de gebouwschil en dragen zo bij tot de energie-efficiëntie. De baksteenfabrikant gaat hier nog een stapje verder in met de Eco-brick, een smallere gevelsteen van 6,5 tot 7 cm diep in plaats van de gangbare 10 cm. “Deze baksteen komt de energie-efficiëntie ten goede, aangezien er tot 3,5 cm meer ruimte is voor isolatie. Door het lagere gewicht kunnen bovendien meer stenen per vracht getransporteerd worden. Dit is een heel mooi voorbeeld van ’less is more’”, aldus Caroline Van de Velde. Het mag duidelijk zijn: Wienerberger doet er alles aan om zijn industriële voetafdruk te beperken. Gezien de talrijke innovaties is het laatste woord hierover zeker nog niet gezegd …    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details