Platform voor de bouw
“Duurzaamheid en digitalisering  gaan hand in hand”
Dat VK architects+engineers voortaan verder kijkt dan de ontwerp- en uitvoeringsfase, is een win-winverhaal. © BINST ARCHITECTS

“Duurzaamheid en digitalisering gaan hand in hand”

Sustainability, lifecycle services, smart buildings, digital twins,…: het zijn stokpaardjes die steeds vaker opduiken in de bouw- en architectuur-sector. Bij VK architects+engineers blijf het echter niet bij (mode)woorden, maar worden ze concreet toegepast in de dagelijkse werking. Het multidisciplinaire ontwerp- en studiebureau kijkt verder dan het klassieke architectuur- en engineeringpakket en wil zijn kennis en competenties nu ook optimaal inzetten in het voortraject en de gebruiksfase van een gebouw of infrastructuur. Een rebranding en een toepasselijk bedrijfsmotto – ‘Here to stay’ – zetten de nieuwe langetermijnvisie en digitale transformatie van VK extra kracht bij. 

“We hebben alle nodige expertise in huis om een belangrijke rol te spelen in de volledige levenscyclus van de gebouwen die we ontwerpen”, benadrukt Tim Ost.

Hoe kunnen we opdrachtgevers extra meerwaarde bieden met de kennis die we de voorbije decennia hebben opgedaan? Hoe kunnen we nieuwe digitale technologieën optimaal inzetten in bouwprojecten? En hoe kunnen we klanten maximaal ondersteunen bij het definiëren en realiseren van hun duurzaamheidsambities? Dat waren enkele cruciale vragen die VK architects+engineers zich stelde toen het in 2020 zijn ‘Route 25’-strategie uittekende, waarin sustainability, lifecycle services en digitalisering centraal staan. Twee jaar later is het voorbereidende werk achter de rug en is de langverwachte rebranding een feit. “Het komt erop neer dat we voortaan een nog groter engagement willen aangaan in onze projecten”, vertelt Tim Ost (design principal sustainability). “Ook na oplevering willen we betrokken blijven bij de projecten die we realiseren. We zien een gebouw als een dynamisch geheel dat voortdurend verder evolueert en dat dus niet ‘klaar’ is zodra het is opgeleverd. We hebben alle nodige expertise in huis om een belangrijke rol te spelen in de volledige levenscyclus van de gebouwen die we ontwerpen.” 

Scope verruimen

Dat VK architects+engineers voortaan verder kijkt dan de ontwerp- en uitvoeringsfase, is een win-winverhaal, benadrukt Tim Ost. “We kennen als geen ander de techniciteit die schuilgaat achter de werking van een gebouw, dus ook in exploitatie kunnen we – in nauwe samenwerking met eigenaars en facility managers – een enorme meerwaarde bieden. Bovendien leveren gebouwen steeds meer data, die we niet alleen combineren met onze kennis voor het optimaliseren van de gebouwprestaties, maar ook gebruiken voor de benchmarking van andere gebouwen in de early design-fase (verbruiksgegevens, materiaalhoeveelheden …). Niet dat we in het recente verleden nooit meer betrokken waren na oplevering, maar daarbij ging het vooral om nazorg in functie van duurzaamheidscertificering (WELL, BREEAM …). We willen die scope verruimen naar zorg in de volledige gebruiksfase, zodat we het potentieel van gebouwen optimaal kunnen benutten.”

“Een goed voorbeeld is de bezettingsgraad van gebouwen, die in de loop der jaren sterk kan fluctueren onder invloed van nieuwe noden, eisen of maatschappelijke tendensen. Zo wordt er sinds de coronacrisis veel sterker ingezet op thuiswerk en worden vaste werkplekken steeds zeldzamer. Het is voor bedrijven belangrijk om kort op de bal te spelen en ervoor te zorgen dat hun kantoor- gebouw performant blijft, bijvoorbeeld door de bezettingsgraad te monitoren en de werking van klimaattechnische installaties daarop af te stemmen, zodat er niet nodeloos verwarmd en gekoeld wordt. Dat zijn zaken die wij als ontwerp- en studiebureau mee kunnen finetunen.”

“Het is cruciaal om in de ontwerpfase datacaptatie en -analyse al integraal mee te nemen en te bepalen hoe dit kan bijdragen tot de creatie van een duurzaam gebouw op de lange termijn”, aldus Bart Brink.

Hardware én software

Niet alleen in de gebruiksfase, maar ook in het voortraject wil VK architects+engineers zijn klanten meer, beter en proactiever ondersteunen. “In veel ontwerpbestekken worden de duurzaamheidsvragen erg vaag geformuleerd. Door opdracht-gevers op voorhand bepaalde pistes en scenario’s aan te reiken – onder meer op het vlak van energie- en waterbeheer, materiaalgebruik en welzijn – en deskundig te adviseren (afgestemd op hun duurzaamheidsstrategie), zetten we hen op het juiste spoor en leggen we samen de basis voor een duurzame toekomst”, vertelt Tim Ost. 

“Digitale tools, data en diensten spelen in dit opzicht een cruciale rol”, vult Bart Brink (digital director) aan. “Het is belangrijk om niet alleen aandacht te hebben voor de ‘hardwarekant’, maar ook voor de ‘softwarekant’: de technische installaties van gebouwen bevatten steeds meer ingenieuze dataverzamelende techniek zoals sensoren. Daarbij is het cruciaal om in de ontwerpfase datacaptatie en -analyse al integraal mee te nemen en te bepalen hoe dit kan bijdragen tot de creatie van een duurzaam gebouw op de lange termijn, ook wel gekend onder de term ‘smart building’. Maar ook digitale tools zoals BIM, system engineering en virtual reality helpen ons om in de loop van het ontwerp- en bouwtraject slimmer, beter en efficiënter met informatie om te gaan. Bij de oplevering van het gebouw zullen wij steeds vaker al deze informatie combineren tot een digitale replica, een zogenaamde Digital Twin van het gebouw. Deze Digital Twin helpt de eigenaar van het gebouw en de gebruikers optimaal om te gaan met de dynamische werkelijkheid in de gebruiksfase. Kortom: duurzaamheid en digitalisering gaan hand in hand en dit gedurende de ganse levensduur!”

“Het is belangrijk om niet alleen aandacht te hebben voor de ‘hardwarekant’, maar ook voor de ‘softwarekant’”, stelt Bart Brink.

Niets aan het toeval overlaten

Naast breder gebruik van de reeds aanwezige kennis vergt de digitale transformatie van VK architects+engineers ook enkele nieuwe competenties, zoals datacaptatie, -analyse en -visualisatie. “We mogen onszelf al jaren een multidisciplinaire specialist noemen op het vlak van ontwerpen (architectuur, advanced engineering, duurzaamheid), maar daar komen nu dus nog enkele specifieke competenties bij. Het is mijn taak om te bepalen welke kennis en competenties we zelf in huis hebben en op welke vlakken we best kunnen samenwerken met gespecialiseerde partners. Een boeiende oefening! Een belangrijk onderdeel daarbij is bijvoorbeeld simulatie, want dat leidt tot betere en doordachtere keuzes en beslissingen”, legt Bart Brink uit. “Met de overname van ONE Simulations in juni hebben we deze competentie verder versterkt.”

Ook Tim Ost ziet het helemaal zitten: “Onze rol in het bouwproces wordt ruimer, maar vooral ook interessanter. We overstijgen het verhaal van klassieke architectuur en engineering door tevens een centrale rol op te nemen in het voor- en natraject. Onze nieuwe bedrijfsleuze ‘Here to stay’ sluit daar perfect bij aan. We ontwerpen gebouwen die er in principe voor eeuwig en altijd zullen zijn conform de vooropgestelde duurzaamheidsambities, dus dan kunnen we maar beter niets aan het toeval overlaten!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details