Platform voor de bouw
Duurzaamheid in brede zin van het woord
Beurssite in Brugge.

Duurzaamheid in brede zin van het woord

MBG behoort al decennialang tot de grootste bouwondernemingen in Vlaanderen. Het bedrijf heeft tonnen ervaring met de realisatie van residentiële projecten, de zorgsector, onderwijs- en overheidsgebouwen, kantoren en retail, parkings, industrie, renovatie en nieuwbouw in verschillende formules, waaronder bouwteam, D&B en DBM.

De bouw van het nieuwe beurs- en congresgebouw in Brugge werd enkele jaren geleden uitgeschreven als een Design & Build-project en toegekend aan MBG en de architectencombinatie Souto de Moura en META architectuur-bureau. Vanaf het begin werd de BIM-methodologie geïmplementeerd door de interne BIM-cel van MBG. In dit volledig geïntegreerde stadsvernieuwingsproject toont MBG zijn expertise via de realisatie van een groot, innovatief complex met extra aandacht voor duurzaamheid. Want dit project wordt gerealiseerd voor de toekomst. Het gebouw zal bijna-energieneutraal zijn. Dankzij een toegankelijke plaatsing kunnen de installaties altijd vervangen worden, wat een grote flexibiliteit op het vlak van de gekozen energie-opwekking mogelijk gemaakt. Aangezien de technieken van de toekomst kunnen verschillen van de huidige, is het belangrijk om makkelijk nieuwe toestellen of technologieën te kunnen inpassen.

Brughuis in Vilvoorde.

In dit project is ook de materiaalkeuze goed doordacht. Er werd zoveel mogelijk gebruikgemaakt van recycleerbare of herbruikbare materialen. Er wordt een gebouw gecreëerd dat kan evolueren in de tijd, in functie van de behoeftes van de exploitant of gebruiker. Bovendien is er sprake van volledige regenwaterrecuperatie en een BEO-veld (48 verticale boorputten met een diepte van 150 meter), in combinatie met zonnepanelen. Stad Brugge past de formule ‘zonnedelen’ toe, waardoor ook inwoners kunnen genieten van de opgewekte energie.

Duurzame relaties

MBG is niet op zoek naar hit-and-runactiviteiten, maar staat voor duurzame relaties met klanten, medewerkers, leveranciers en andere partners in het bouwproces, zoals studiebureaus en architecten. In Vilvoorde is MBG toe aan zijn derde project voor Matexi. Het eerste project – ’t Sas – is al opgeleverd en het tweede – ’t Brughuis – komt in de opleverfase. Een derde project – Waterzicht – is in volle uitvoering en wordt in 2022 opgeleverd. 

Vanuit een participerende houding én dankzij de inbedding in een grotere groep staat MBG open voor elke samenwerkingsformule. In die context zijn er bijvoorbeeld de nieuwbouwprojecten VIVID en LUCID in de wijk Tweewaters in Leuven. In een Tijdelijke Maatschappij met Democo en VMA (lid van de CFE-groep) bouwt MBG mee aan twee indrukwekkende residentiële gebouwen. Een leuk weetje is dat het werfwater gerecycleerd wordt door het nabijgelegen InBev om er sprankelende pintjes van te brouwen. Een mooi staaltje van duurzaamheid en samenwerking!

MBG breidt zijn technische knowhow voortdurend uit en wil zijn opdrachtgevers hier maximaal van laten genieten. Zo is er het project Sky Tower One, de eerste fase van het stadsvernieuwingsproject in Oostende. MBG voerde er begin dit jaar, en voor de eerste keer in België, drie keer een inwendige klim tot 110 meter uit met een torenkraan!

Evenwichtig team

Zoals de hierboven aangehaalde realisaties duidelijk maken, wordt een goede coördinatie op de verschillende bouwwerven een steeds complexer gegeven. Niet alleen dienen de diverse richtlijnen rond duurzaamheid en energiezuinigheid strikt nageleefd te worden, maar ook de opleveringstermijnen worden steeds scherper. Om aan al deze en andere zaken adequaat het hoofd te kunnen bieden, kan MBG elke dag rekenen op een team van gemotiveerde, ervaren en vakbekwame eigen medewerkers, waarbij het principe van de juiste persoon op de juiste plaats centraal staat. MBG beschikt over een evenwichtige mix van ingenieurs bouwkunde, architecten, bachelors bouw en tekenaars. De waarden van MBG zitten in hun genen.

Communicatie en vergaderstructuur

In de bedrijfsfilosofie van MBG is een goede informatiedoorstroming een van de belangrijkste succesfactoren van een bouwproject. MBG heeft dan ook heel wat expertise inzake BIM 360 en het gebruik van projectplatformen voor informatie-uitwisseling waar de goedkeuringsflow aan gekoppeld wordt. MBG deelt zijn organisatie en knowhow transparant met de verschillende bouwpartners, en dat met respect voor ieders verantwoordelijkheden en belangen. Uitdagende uitvoeringstermijnen, varianten en kostenbesparende maatregelen, complexe structuren, uitgebreide technische installaties …: geen uitdaging is te groot voor MBG. De onderneming realiseert projecten waarin haar ingenieurs ingenieus kunnen zijn om de klant zo slimme oplossingen op maat aan te bieden.  

MBG

Garden Square Blok D
Laarstraat 16 – b12
2610 Antwerpen
+32 3 820 40 11
www.mbg.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details