Platform voor de bouw
Duurzaamheid troef in circulair vakantiepark
Midden in het groen verrees een aantrekkelijk geheel met 121 comfortabele vakantiewoningen. (Beeld: Ecostruct)

Duurzaamheid troef in circulair vakantiepark

Tijdens de coronacrisis hebben veel reisliefhebbers België (her)ontdekt als vakantiebestemming. Vanaf deze herfst zijn de mogelijkheden voor een zogenaamde ‘staycation’ weer wat ruimer, want dan opent in Hechtel-Eksel ‘het duurzaamste vakantiepark van het land’. Een eretitel die niet uit de lucht gegrepen is: circulaire CLT-architectuur, hernieuwbare energie, maximale regenwaterrecuperatie en minimale verharding, optimale integratie in de natuurlijke omgeving … De ambities zijn klaar en duidelijk: het concept ‘rustgevend verblijf in het groen’ een nieuwe dimensie geven.

Het verhaal van het vakantiepark in Hechtel-Eksel, in het hart van de Limburgse Kempen, startte in 2015. De oude vervallen camping die de recreatiezone van het Exelshof in natuurdomein Bosland onteerde, werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe ontwikkeling. Bouwheer Life Tree Group werkte samen met Wood Architects – toen nog opererend onder de naam Aché Ligno Architecten – een vooruitstrevend concept uit voor een kleinschalig vakantiepark, dat het grootst mogelijke respect voor de plaatselijke natuur aan de dag legt. Uitbater Roompot kwam in 2018 op de proppen. De rest is geschiedenis: midden in het groen
verrees een aantrekkelijk geheel met 121 comfortabele vakantiewoningen: 84 woningen voor vier personen (twee slaapkamers), 32 woningen voor zes personen (drie slaapkamers) en vijf woningen voor zestien personen (acht slaapkamers). Alle gasten zullen er over een piekfijn uitgeruste keuken, comfortabele bedden en een gezellige living met tv beschikken. Een winkeltje, een collectieve wasserette en een restaurant met terras maken het plaatje compleet. 

De trapeziumvormige volumes met schuine wanden en hellende daken creëren een bijzondere dynamiek. (Beeld: Wood Architects)

Circulaire CLT-architectuur

Duurzaamheid was van meet af aan prioriteit nummer 1 bij de realisatie van het nieuwe vakantiepark. Zo zijn de woningen quasi integraal opgetrokken uit hout, dat afkomstig is van Europese PEFC-gecertificeerde bossen. “Gezien onze ruime expertise op het vlak van innovatieve houtbouw, hebben we geopteerd voor circulaire CLT-architectuur, een absolute primeur voor een Belgisch vakantiepark. De trapeziumvormige volumes met schuine wanden en hellende daken creëren een bijzondere dynamiek”, vertelt Piet Kerckhof, oprichter en senior architect bij Wood Architects. “Op de betonnen vloerplaat na zijn alle woningen volledig demonteerbaar en herbruikbaar. De materialen zijn zo toegepast en gecombineerd dat ze in de toekomst maximaal te recupereren zijn. Zo zal de EPS-isolatie slechts minimaal gecontamineerd zijn door de gevelafwerking in crepi – er zal hoogstens een dun laagje moeten worden weggesneden – en was de EPDM-dakdichting volledig op maat gemaakt voor de levering, zodat er op de werf zelf geen snij- en plakwerk meer nodig was. Daarnaast wilden we qua ruimtelijke indeling ver weg blijven van een klassieke camping en wilden we er vooral een luchtig geheel van maken. Vandaar dat we de wooneenheden geclusterd hebben in verschillende cirkels, inclusief kleinschalige binnenpleintjes met de nodige privacy.”   

Inheemse beplanting bevordert de integratie in de natuurlijke omgeving. (Beeld: Wood Architects)

Gerecycleerde vloerisolatie en groendaken

Daar bleef het echter niet bij, want er zijn nog heel wat andere maatregelen getroffen om het vakantiepark zo duurzaam mogelijk te maken. “We hebben niet gekozen voor een traditionele fundering, maar voor een ecologische grondlaag en een isolerende stabilisator uit gerecycleerd glasgranulaat”, legt Piet Kerckhof uit. “Bovendien zijn alle volumes op de site – 136 in totaal – uitgerust met extensieve groendaken, die jaarlijks samen 70.000 liter regenwater bufferen en vertraagd afvoeren naar wadi’s. Daardoor was de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel overbodig en volstond een enkelvoudige riolering voor het afvalwater. Het overige regenwater infiltreert ter plaatse in de ondergrond, aangezien het aandeel verharding op de site slechts 8 % bedraagt. De meeste wegen van het park zijn aangelegd met behulp van natuurlijk dolomiet of grasdallen. Er komt dus geen enkele druppel regenwater in de riolering terecht. Qua verwarming en koeling doen we dan weer een beroep op warmtepompen, die groene stroom krijgen aangeleverd van onder meer zonnepanelen op het gemeenschappelijke gebouw. En last but not least is er gekozen voor inheemse beplanting die de integratie in de natuurlijke omgeving aanzienlijk bevordert. Kortom: samen met bouwheer Life Tree Group hebben we op het vlak van duurzaamheid het onderste uit de kan gehaald!”

Er zijn heel wat maatregelen getroffen om het vakantiepark zo duurzaam mogelijk te maken. (Beeld: Ecostruct)

Anderhalve woning per dag

Het nieuwe vakantiepark opent deze herfst de deuren. “We zitten nog altijd perfect op schema. De grondwerken zijn in februari vorig jaar gestart – lees: vlak voor het uitbreken van de coronacrisis. Tijdens de ‘lockdown’ hebben we even stilgelegen, maar we hebben die periode gebruikt om drie proefhuisjes te monteren en de logistieke processen te optimaliseren”, zegt Piet Kerckhof. “We hebben de CLT-structuur van de woningen integraal ontworpen in 3D (inclusief alle uitsparingen voor de technieken) om er makkelijk productieplannen uit te kunnen distilleren – een ‘BIM light’, zeg maar. De montage van de woningen, die bij wijze van spreken op de werf arriveerden als kant-en-klare bouwpakketten, is gestart in augustus 2020, volgens een ritme van anderhalve woonunit per dag. We hebben hier en daar moeten bijsturen vanwege de pandemie, maar over het algemeen is alles vlot verlopen. Voor een klein bureau als het onze was het geweldig om zo’n grootschalig prestigeproject te kunnen realiseren. Het klinkt misschien ouderwets, maar we beschouwen dit vakantiepark echt als een eigen kind, dat we vol verwachting op de wereld hebben gezet en dat we beetje bij beetje hebben zien uitgroeien tot een prachtige creatie. Kortom: we zijn er erg fier op!”    

De meerwaarde van CLT

Dat het nieuwe vakantiepark in Hechtel-Eksel is opgetrokken in CLT, is allerminst toeval. Wood Architects werkt al sinds 2013 uitsluitend met houtbouw. “CLT-structuren bestaan uit meerdere lagen hout die kruislings verlijmd zijn”, legt Piet Kerckhof uit. “Dit biedt de nodige vrijheid qua bouwconcept, stijl en architectuur, vermits het ook prima te combineren is met andere bouw-materialen. Bovendien is CLT uiterst geschikt voor demontage en hergebruik. Extra troeven zijn dan het erg brandveilig is, tot 10 % meer leefruimte op dezelfde oppervlakte biedt en goede isolerende eigenschappen heeft. Tot slot is er de gunstige CO2-balans: aangezien het hout dat gerooid is voor de realisatie van het vakantiepark in het verleden al 5,2 miljoen kilogram CO2 aan de lucht onttrok, is het bijbehorende transport – lees: alle vrachtwagenritten die nodig waren voor de bouw van het vakantiepark en de gemiddelde afstand die toekomstige gasten per dieselauto zullen afleggen in functie van hun verblijf – in theorie geneutraliseerd voor de komende 25 jaar. Ter compensatie van het houtgebruik zijn er ook meteen 1750 nieuwe bomen geplant, die voor extra CO2-reductie en zuurstofproductie zorgen.”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Life Tree Group (Sint-Martens-Latem)
Uitbater Roompot (Goes, Nederland) 
Architect Wood Architects (Aalter)
Hoofdaannemer(s) Ecostruct (Beervelde, bouwwerken) & APK Group (Pelt, grond- en wegeniswerken)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details