Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Duurzame gevelsluiting met elegante looks

Degroote-SKY-Towers-14-2022-02-23
Voor de gevelsluiting werden per verdieping enkel elementgevelsystemen in aluminium gebruikt.

Tekst | Geoffrey Sabbe

Beeld | Vastgoedgroep Degroote

10 mei 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Een uitzonderlijk gebouw vraagt om uitzonderlijke technieken. Bij SKY Tower One in Oostende zorgde Hydro Building Systems daarvoor. Het Noorse moederbedrijf Hydro beschikt over een afdeling bouwsystemen die gespecialiseerd is in aluminium raam-, deur- en gevelsystemen, bekend onder de merken Sapa en Wicona.

“SKY Tower One is bijzonder, want voor de gevelsluiting werden per verdieping enkel elementgevelsystemen in aluminium gebruikt”, zegt Christophe Leenaert, projectmanager bij Hydro Building Systems. “De opdracht was een huzarenstuk. We moesten niet alleen een systeem ontwikkelen dat optimaal water- en luchtdicht is, ook de bouw- en materiaaluitzetting en toleranties moesten worden opgevangen. Dit zonder plaatsingsgemak en elegante esthetiek te vergeten.” 

Voor SKY Tower One had Hydro Building Systems twee primeurs: een waterdicht pull-slide-raamsysteem en CIRCAL-aluminium met een lage CO2-uitstoot.

Hybride oplossing

Voor SKY Tower One had Hydro Building Systems twee primeurs in petto: een waterdicht pull-slide-raamsysteem en CIRCAL-aluminium met een lage CO2-uitstoot. “Omdat de toren aan zee 100 meter hoog is, gebruikten we geen standaard schuifsysteem of een hefschuifsysteem, maar een hybride oplossing: het pull-slide-systeem van Wicona, dat vier keer beter afsluitbaar is.” Voor de uitvoering werkte Hydro Building Systems samen met zijn vaste partner en projectconstructeur Francovera. “Zij staan in voor de productie en plaatsing. Ze zijn specialist in grote hoogtes en zware omstandigheden aan zee met veel wind, zout en regen. Het pull-slide-systeem is in samenwerking met hen afgestemd op de specifieke werf van de SKY Tower.”

Eveneens bijzonder: de duurzaamheid van de gevelsluiting. Het CIRCAL-aluminium van Hydro is een hoogwaardige aluminiumlegering van minstens 75 % gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium. “Via gepatenteerde procedés maken we uit oude aluminium ramen nieuw aluminium. Daarbij wordt veel minder energie gebruikt. De volgende fases van het SKY District worden uitgevoerd in Sapa met hetzelfde CIRCAL-aluminium en zo halen we voor de hele wijk een kleinere CO2-voetafdruk (gemakkelijk 2.000 ton CO2 minder tegenover het Europese gemiddelde).” Twintig jaar geleden namen Sapa en Francovera ook al het Casino Kursaal onder handen. “Dankzij de expertise van beide bedrijven is het aluminium buitenschrijnwerk nog altijd in perfecte staat”, besluit Christophe Leenaert.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details