Platform voor de bouw
Duurzame herbestemmingen op basis van doorgedreven engineering
Residentie Van Simaey in Gavere, een woon-werkproject van De Goaverse Statie, naar een ontwerp van OTIK.

Duurzame herbestemmingen op basis van doorgedreven engineering

BeHeCON is van veel markten thuis. Naast de berekening van allerhande nieuwbouwconstructies in metselwerk, beton en staal heeft het gerenommeerde stabiliteitsbureau intussen ook een mooie expertise en ervaring opgebouwd in renovaties en reconversies. Van een veevoederfabriek met silo’s die de nodige erfgoedwaarde heeft tot een meergezinswoning met handels- en kantoorruimtes (zoals Residentie Van Simaey in Gavere) of nieuwe gebouwen – zoals appartementsblokken, cohousingcomplexen, crèches, restaurants, supermarkten, kantoren … – die worden opgetrokken boven op bestaande parkeerkelders, waarbij deze laatste maximaal behouden blijven (zoals Souverain 23 in Watermaal-Bosvoorde en WOL-U in Zaventem): de voorbeelden van duurzame herbestemmingen op de referentielijst van BeHeCON zijn legio. 

“Bij de berekening van een constructie die een bestaande en een nieuwe toestand combineert, wordt de draagstructuur van het architecturale ontwerp gemodelleerd in specifieke rekensoftware om de globale en lokale elementenstabiliteit te bepalen onder invloed van zowel verticale als horizontale belastingen”, vertelt Bert Hertleer, ingenieur-zaakvoerder bij BeHeCON. “Dit rekenmodel laat ons eveneens toe om het nieuwe ontwerp zo efficiënt mogelijk in de bestaande draagstructuur te integreren. Hierbij wordt de nieuwe draagstructuur afgestemd op het architecturale ontwerp zonder dat er extra afbraakwerken moeten worden uitgevoerd of zonder dat de bestaande draagstructuur onnodig moet worden verzwaard.”

Souverain 23 in Watermaal-Bosvoorde, een residentieel project met 165 appartementen en vijf commerciële ruimtes in opdracht van CORES Development, Urbicoon, Foresite en APE. Architecten van dienst zijn A2RC ARCHITECTS (ontwerp) en OSQB (uitvoering).

Win-winsituatie creëren

“Naast ontwerpberekening van nieuwbouw voeren we ook analyses en naberekeningen van bestaande betonstructuren uit volgens de gevraagde brandweerstand”, vervolgt Bert Hertleer. “Daarbij verzamelen we eerst alle relevante info met betrekking tot de as-builttoestand door bestaande plannen, opmetingen, (niet-)destructief onderzoek enzovoort op te vragen. Aan de hand van preventief constructief onderzoek controleren we vervolgens of de bestaande constructies nog steeds voldoen. We maken maximaal gebruik van BIM-modellen en denken van in de voorontwerpfase creatief, financieel en technisch-economisch mee met bouwheer, projectontwikkelaar, architect en aannemer. Daarbij scannen we het project steevast op constructieve verbeterpunten die de structuur economisch kunnen optimaliseren en dus het rendement kunnen verhogen. Zo komen we op basis van een duurzame samenwerking tot een positief resultaat dat een meerwaarde biedt voor ieder lid van het bouwteam en creëren we een echte win-winsituatie. Vlotte communicatie, service en kwaliteit staan hierbij voorop.”

WOL-U in Zaventem, een residentieel project van ION dat zal verrijzen op de plaats van het voormalige kantoorcomplex Woluwe Office Garden. POLO, A1AR en BOB361 architects staan in voor het ontwerp.

Financiële en bouwtechnische optimalisatie

De ingenieurs van BeHeCON zijn gespecialiseerd in de berekening van beton-, metselwerk-, staal- en houtconstructies. “We leveren steevast correcte, gedetailleerde en duidelijke oplossingen af”, benadrukt Bert Hertleer. “We integreren de stabiliteit in het ontwerp zonder afbreuk te doen aan de architectuur en de esthetiek. Daarbij zetten we in op het maximale behoud van de bestaande draagstructuur – met het oog op een lagere CO2-impact en een kleinere ecologische voetafdruk van het ontwerp en het gebouw – en een maximale integratie van de nieuwe in de bestaande toestand. Onze doorgedreven engineering resulteert in duurzame oplossingen met bezuinigingen op het vlak van materiaalgebruik en een reductie van de bouwkosten. Naast optimalisatie van het financieel rendement – met een veelvoudig terugverdieneffect als resultaat – streven we ook naar technisch optimaal bouwen: een vlotte, praktische en efficiënte uitvoering door de aannemer op de werf.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details