Platform voor de bouw
Duurzame productiesite klaar voor toekomst dankzij uniek staaltje maatwerkautomatisatie 
De Renson ‘Outdoor Living’-site maakt indruk langs de E17 in Kruisem.

Duurzame productiesite klaar voor toekomst dankzij uniek staaltje maatwerkautomatisatie 

De bureaus en de showroom zitten nog in de laatste rechte lijn richting oplevering, maar achter de 380 meter lange façade van de nieuwe Renson ‘Outdoor Living’-site langs de E17 in Kruisem/Nazareth is de productie van terrasoverkappingen en andere tuinaccessoires intussen goed en wel opgestart. Met één druk op de knop kan er een online geconfigureerd ontwerp gerealiseerd worden, een unicum voor een branche waarin maatwerk het verschil maakt. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits kwam op 18 oktober langs om de nieuwe productiesite officieel te openen en zag dat het goed was.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits kwam op 18 oktober langs om de nieuwe productiesite officieel te openen.

De ingebruikname van de nieuwe productiesite kwam geen dag te vroeg voor de ‘outdoor living’-afdeling van Renson. De vraag naar terrasoverkappingen barst de laatste paar jaren echt uit zijn voegen. “Een trend die ook na de coronapandemie overeind blijft”, zegt Dieter Heyman, General Manager Outdoor bij Renson. “Het is dus een zegen dat we met deze site op termijn drie keer meer zullen kunnen produceren dan voorheen in Waregem. Van hieruit wordt voortaan het hele Outdoor Living-assortiment verdeeld over de hele wereld: van terrasoverkappingen over carports, tuin- en gevelelementen tot pakketbrievenbussen.”

Met één druk op de knop kan er een online geconfigureerd ontwerp gerealiseerd worden, een unicum voor een branche waarin maatwerk het verschil maakt.

Maatwerk gestandaardiseerd produceren

Dat ‘outdoor living’ voor Renson gelijkstaat aan maatwerk en bulkt van de opties en personalisatiemogelijkheden, maakt deze nieuwe productiesite extra bijzonder. “Zeker als je weet dat klanten van over de hele wereld eender welke terrasoverkapping online kunnen configureren”, verduidelijkt Dieter Heyman. “Met één druk op de knop gaat ze hier vervolgens in productie.
Elke bestelling wordt volledig digitaal gecoördineerd: van configuratie over bewerking en kleuroptimalisatie tot levering. Vergelijkbaar met hoe het er in de auto-industrie aan toegaat, maar dan nog een stap verder met unieke bestellingen tot op de millimeter nauwkeurig, waarvan er geen twee dezelfde zijn. Dat was een belangrijke voorwaarde om duurzaam te kunnen blijven investeren in lokale productie.” 

Elke bestelling wordt volledig digitaal gecoördineerd: van configuratie over bewerking en kleuroptimalisatie tot levering.

Een vooruitstrevend concept dat minister Hilde Crevits toejuicht. “Deze productiesite is een mooi praktijkvoorbeeld van hoe innovatie het productniveau overstijgt door op zoek te gaan naar de meest optimale productie-flow, volledig op maat van wat er van de band rolt. De gloednieuwe productielijn vol innovatieve concepten etaleert de dynamiek van Renson. Om de werknemers bij te scholen, arbeiders op te leiden met de nieuwste technieken en taalopleidingen te organiseren, heeft Vlaanderen 2 miljoen euro geïnvesteerd in het bedrijf.”

Van de onbewerkte profielen in het automatische hoogbouwmagazijn tot de verpakking per kist: alles is perfect traceerbaar.

Een echt huzarenstukje

Elke terrasoverkapping die de productiesite verlaat, doorloopt een vast traject. “Van de onbewerkte profielen in het automatische hoogbouw-magazijn tot de verpakking per kist: alles is perfect traceerbaar”, vertelt Frank Vanhauwaert, Group Production Director bij Renson. “Zo kunnen we steeds verder optimaliseren om de duizenden uiteenlopende bestellingen op maat toch zo efficiënt mogelijk te bewerken, lakken en verpakken. Als je weet dat er tot vijfhonderd verschillende onderdelen in een terrasoverkapping zitten, dan begrijp je waarom deze productie een echt huzarenstukje geworden is.” 

Ook CEO Paul Renson is in zijn nopjes. “Deze investering is er in de eerste plaats een met het oog op de toekomst. Outdoor living zal ook de komende jaren blijven groeien en daar willen we als innovatief bedrijf volop op inspelen. Om die groei te kunnen bestendigen, zijn we voor deze nieuwe vestiging dan ook op zoek naar extra mensen – goed voor vijftig openstaande
vacatures, boven op de 150 mensen die hier vandaag al tewerkgesteld zijn. Want ja, ook in een moderne, digitaal aangestuurde productieomgeving heb je de juiste mensen en kennis nodig om het kwalitatief maatwerk te kunnen afleveren waar Renson voor staat. Bij de oplevering van de test- en opleidingscentra, kantoren en ‘NOA outdoor living’-showroom in 2022 zal dat aantal werknemers zelfs oplopen tot driehonderd!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details