Platform voor de bouw
Duurzame vezelwapening garandeert forse CO2-reductie
“Met onze synthetische vezelwapening kunnen we vaak ecologischere én economischere alternatieven voor stalen wapeningsnetten voorstellen”, zegt Jeroen Smet.

Duurzame vezelwapening garandeert forse CO2-reductie

CO2-reductie is de heilige graal in het hedendaagse bouwwezen. Een innovatie die in dat opzicht een belangrijke rol kan spelen, is synthetische vezelwapening. “Door de traditionele stalen netten in gewapend beton te vervangen door macrosynthetische kunststofvezels kan je de CO2-uitstoot van de wapening met 60 tot 90 % verminderen”, benadrukt Adfil, dat deze boude bewering sinds begin 2020 kan staven met een EPD. Een potentiële gamechanger, want de mogelijke toepassingen zijn legio: vloeren, funderingen, prefabelementen, kelderwanden, zwembadmuren …

“Onze macrosynthetische vezels garanderen een CO2-reductie van 60 tot 90 %”, benadrukt Wim Ronsse.

Als ontwikkelaar en producent van performante vezels voor de wapening van stortklaar beton, spuitbeton en prefabelementen is Adfil wereldwijd marktleider in zijn domein. Durus EasyFinish (sinds 2018 ATG-gecertificeerd), de macrosynthetische vezels van het bedrijf uit Zele, worden steeds vaker gebruikt als duurzaam en roestvrij alternatief en/of aanvulling voor staalwapening. “Daarmee spelen we een belangrijke rol in de duurzame transitie van de bouwsector”, stelt Jeroen Smet, technical sales director bij Adfil. “Betonvloeren worden traditioneel gewapend met stalen netten: een oplossing die haar waarde al ruimschoots bewezen heeft, maar waarbij er vaak sprake is van overdimensionering. Zo wordt ons milieu zwaarder belast dan nodig. Met onze synthetische vezelwapening kunnen we vaak ecologischere én economischere alternatieven voorstellen.”

Veel ruimte voor optimalisatie

Tijdswinst en gebruiksgemak dankzij doordachte dosering en vermenging van de vezels in de beton-centrale, een gunstige impact op de structuur van het beton …: synthetische vezelwapening biedt veel voordelen. Maar ook op ecologisch vlak gooit deze markante innovatie dus hoge ogen. De cijfers die Adfil aanhaalt, spreken boekdelen. “Voor een vloer van 15.000 m² met twee stalen wapeningsnetten heb je circa 115 ton staal nodig, terwijl wij dat kunnen vervangen door 8 ton macro- synthetische vezels. Alles opgeteld – productie, transport, afbraak en herwerking … – kunnen we zo in één project liefst 61 ton CO2 uitsparen, goed voor een CO2-reductie van 60 tot 90 %, puur door de wapening te optimaliseren! En dan hebben we de dikte van de vloer nog niet aangepast, want ook daar kunnen we vaak nog enkele centimeters winnen met dezelfde draagkracht en belasting. Dat vergt uiteraard wat extra inspanning en rekenwerk, maar het resultaat is navenant. Ook een doordachte combinatie met staalwapening behoort overigens tot de mogelijkheden. Tot slot is het allerminst een bezwaar dat onze vezels uit kunststof bestaan. Ze komen niet vrij in de natuur (want ze zitten vast in het beton) en de levensduur van het beton is langer omdat er geen roestvorming optreedt.”

Het belang van EPD en ATG

Dat synthetische vezelwapening een positieve invloed heeft op de CO2-footprint van betonnen constructies en gebouwen, blijkt ook uit de EPD-certificatie (Environmental Product Declaration) waarover Adfil sinds begin 2020 beschikt. “We hebben de milieu-impact van onze synthetische vezels objectief-wetenschappelijk laten vastleggen. Een kostelijk en langdurig traject, maar die EPD-certificatie is een cruciale schakel in ons ont-wikkelingsplan”, legt Jeroen Smet uit. “Bovendien is onze ATG-certificatie een waardevolle troef, want zo hebben we ook toegang tot overheids-opdrachten, waarvoor BENOR-gecertificeerd beton vereist is”, pikt technical sales manager Wim Ronsse in. “Sinds we over dat ATG-certificaat beschikken, leert de bouwsector ons steeds beter kennen – niet enkel betoncentrales, maar ook aannemers, ingenieurs, architecten …”

Veel mogelijke toepassingen

Het mag duidelijk zijn: Adfil is de Belgische markt volop aan het veroveren met zijn Durus EasyFinish-vezels. “Belangrijk om weten, is dat ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen: vloeren, funderingen, prefabelementen, kelderwanden, zwembadmuren …”, benadrukt Wim Ronsse. “Bij vloeren spaar je dankzij eenvoudige wapening in de massa heel wat materiaal en werkuren uit. Dankzij de chemisch inerte vezels is roestvorming uit den boze, net als bij zicht-, kelder- en zwembad-wanden. Daar zorgt scheurcontrole ook voor een betere waterdichting en zijn er geen vezels zichtbaar in het betonoppervlak. In prefabelementen zorgen ze tevens voor een prima transportwapening dankzij een verhoogde impactweerstand. En in agrarische omgevingen staan ze garant voor een snelle, efficiënte, veilige en diervriendelijke oplossing. Kortom: onze macrosynthetische vezels komen haast overal tot hun recht!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details