Platform voor de bouw
Dynamische groep met belangrijke maatschappelijke rol
ZIN in Brussel (51N4E – l’AUC – Jaspers-Eyers Architecten)

Dynamische groep met belangrijke maatschappelijke rol

Dankzij samenwerkingen met toonaangevende internationale partners wordt VK Architects & Engineers de laatste decennia ook steeds meer ingeschakeld voor prestigieuze projecten. 

De torenhoge ambities van deze architectuur- en engineeringgroep zorgen ook voor een continue groei, deels door overnames. Het doel daarbij is niet de groei op zich, maar wel om nog meer tijd te kunnen investeren in innovatie. Een deel van het geheim voor het duurzame succes van VK Architects & Engineers schuilt immers in het aanvoelen van nieuwe noden in de maatschappij, waarbij het zijn expertise en ervaring optimaal inzet. Er is een duidelijke wil om de pioniersrol van oudsher te blijven bestendigen, en dat vergt studie en onderzoek.

Pionier van in de wieg

VK Architects & Engineers pionierde al in de jaren 50 en 60 van vorige eeuw met innovatieve studies rond silobouw. Ook toen vond VK Architects & Engineers weerklank voorbij de landsgrenzen. De voeling met de industriële wereld is trouwens nooit verwaterd. Integendeel: vandaag intensifieert VK Architects & Engineers meer dan ooit het contact met grote industriële spelers, waaronder enkele trouwe klanten zoals Boortmalt, AlcoBiofuel en Cargill.

ZNA Cadix in Antwerpen (VK Architects & Engineers – Robbrecht en Daem architecten)

Twintig jaar duurzaamheid

Het voortouw nemen in nieuwe tendensen vormde de voorbije zeventig jaar de rode draad. Duurzaamheid is ondertussen al twintig jaar een begrip in de wandelgangen van VK Architects & Engineers. De interdisciplinaire ontwerp- en studiegroep erkent de maatschappelijke rol om bij te dragen aan het welzijn van onze planeet en zijn bewoners. Een engagement dat op allerlei vlakken wordt uitgedragen door architecten, ingenieurs en andere professionals.

Met het gerechtsgebouw in Antwerpen en de hoofdzetel van Renson in Waregem werd de basis gelegd voor een nieuwe benadering van investeerders, bouwheren en architecten. Een frisse insteek die de rol van VK Architects & Engineers in een nieuwe richting stuurde: ook waar de ingenieurs optreden als partner van een extern architect, wordt al jarenlang steevast de nadruk gelegd op integraal ontwerpen. Alle disciplines zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces betrekken, biedt de beste garantie op een duurzaam, innovatief en kostenefficiënt resultaat. Sindsdien hebben de ingenieurs van VK Architects & Engineers kunnen bijdragen aan de realisatie van spraakmakende
projecten zoals De Krook in Gent, Infrax in Torhout, de Möbius-torens in Brussel en het NAVO-hoofdkwartier in Evere.

Menselijkheid voorop

De honger naar innovatie beperkt zich niet enkel tot technische en technologische vraagstukken. Als healthcare designer is VK Architects & Engineers zich uitermate bewust van de mens binnen het ontwerp. Niet alleen van de patiënt en bewoner, maar net zo goed van de zorgverlener en de bezoeker, die elk hun eigen noden hebben. Het is echter net de verzoening van deze – soms ogenschijnlijk tegengestelde – noden die tot een geslaagd project leidt.

Door deze specialisatie steeds verder te ontwikkelen, hebben de architecten en ingenieurs van VK Architects & Engineers het voorbije decennium het vertrouwen gekregen om in België onder meer vier nieuwbouwziekenhuizen te realiseren en vier universitaire ziekenhuiscampussen volledig te hertekenen, met UZ Gent als meest recente toevoeging aan het portfolio. Naast talloze faciliteiten voor mentale en ouderenzorg in heel het land. AZ Sint-Maarten in Mechelen was trouwens het eerste zieken-huis in België dat volledig in BIM is ontworpen en gerealiseerd.

Granero Industrio in Roeselare (VK Architects & Engineers)

Als healthcare designer biedt VK Architects & Engineers alle disciplines aan in het ontwerp- en bouwproces. Deze multidisciplinaire expertise wordt ook aangeboord in het buitenland, in samenwerking met ontwerppartners – onder meer voor een nieuw ziekenhuis in Luxemburg en een aanzienlijke campusrenovatie in Lyon. Een joint venture met Archetype Group consolideert de healthcare-expertise in Zuidoost-Azië, met enkele realisaties in Vietnam als voornaamste blikvangers.

Verdieping troef

Vanuit een constant streven naar een volledig aanbod heeft VK Architects & Engineers de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in specifieke expertise, waaronder akoestiek, fire safety, facade engineering en parametrisch ontwerp. Ook de recente overname van Infranea kadert in de uitbreiding van het dienstenaanbod. Zo voegde de interdisciplinaire ontwerp- en studiegroep digital engineering toe aan zijn activiteitenpakket. Kortom: ook na zeventig jaar blijft VK Architects & Engineers de blik vooruit richten, als een dynamische groep die meer dan ooit beseft dat ze een maatschappelijke rol te vervullen heeft.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details