Platform voor de bouw
Ecologisch wonen in stijl aan de oever van de Demer
De vier volumes tellen vier tot vijf bouwlagen, telkens met een teruggetrokken dakvolume.

Ecologisch wonen in stijl aan de oever van de Demer

Op de rechteroever van de Demer in Diest werd de laatste jaren volop gebouwd aan het initiatief van de tijdelijke vereniging De Watersnip. Op het voormalige bedrijventerrein kwamen 108 appartementen, acht penthouses en een handelsruimte die in vier gestapelde BEN-villa’s werden verenigd. Samen vormen deze nu een nieuwe, groene, trendy en autoluwe stadsbuurt waar luxe, beleving en ecologie centraal staan. Hoofdaannemer Dethier werd al in een vroeg stadium betrokken, waarmee de onderneming zijn stempel kon drukken op dit interessante project.

De Watersnip bevindt zich aan de Kleine Schaluinweg in de stationsbuurt van Diest. Aan de achterkant grenst het perceel aan de Demer, wat de site meteen een unieke dynamiek geeft. “Wonen aan het water is altijd speciaal, en dit werd nog versterkt door het ontwerp van architectenbureau Drieskens en Dubois”, vertelt David Grauls, projectleider bij Dethier. “Er werd bewust gekozen om de woonunits te verdelen over vier aparte villagebouwen die ten opzichte van elkaar verspringen, net zoals de bouwlagen. Dit zorgt voor een doorwaadbaar parkdomein en woonunits waar het zicht op het water en de beleving zijn gegarandeerd.”

108 appartementen, acht penthouses en een handelsruimte werden die in vier gestapelde BEN-villa’s werden verenigd.

Architectuur die opgaat in omgeving

Het bestaande reliëf van de site bleef ongeveer ongewijzigd. De gebouwen werden licht verheven ten opzichte van de omgeving geplaatst, dit in functie van de historische waterstanden van de Demer. “Door gebruik te maken van strategisch gepositioneerde groenschermen en talluds wordt het zicht op de aangrenzende industriële zone maximaal ontnomen”, aldus David Grauls. “De combinatie van speelse volumes, afgewerkt in wit pleisterwerk en de dieperliggende houten bekleding zorgt – samen met de landschapsuitwerking – voor een goede integratie van de stadsvilla’s in het binnengebied en de naaste omgeving. De specifieke materiaalkeuze geeft de volumes een warme toets, terwijl grote glaspartijen veel daglicht naar binnen halen.” 

De volumes in een notendop

De vier volumes tellen vier tot vijf bouwlagen, telkens met een teruggetrokken dakvolume. Ze kregen allen een individuele inkom met centrale trap en liftkern, alsook een eigen parkeergarage met in totaal 101 staanplaatsen, 20 garageboxen en een ruimte fietsenstalling. Bovengronds zijn 31 bezoekersparkings voorzien. “De site werd maximaal als tuin ingericht en heeft weinig verharding”, vervolgt David Grauls. “De gebouwen zelf bestaan uit een draagstructuur van beton – zowel ter plaatse gestort als prefab – en silicaat elementen. De terrasdaken kregen een EPDM-dichting met keramische tegels of groendaken, terwijl de bovenste dakdelen in roofing werden uitgevoerd omwille van de warmtepompen en PV-panelen.”

De specifieke materiaalkeuze geeft de volumes een warme toets.

Race tegen de klok

Dethier nam zelf de ruwbouwwerken voor zijn rekening, terwijl afwerking, technieken en buitenaanleg in handen van vaste onderaannemers werd gegeven. “Bouwtechnisch gezien, was dit geen uitzonderlijk project,” vertelt David Grauls. “We zijn immers van geen kleintje vervaard, want sinds 1947 manifesteren we ons als een bouwpartner die expertise, creativiteit omgaan met uitdagingen en oog voor detail verenigt om gebouwen vanaf dertig appartementen te realiseren. Ontzorging van A tot Z is hierbij ons motto en telkens weer beogen we een meerwaarde te bieden voor zowel koper als omgeving. Ook in dit project hebben we onze kennis en kunde ruimschoots kunnen demonstreren. Vooral het bouwen van deze hoeveelheid appartementen en parkings binnen de getelde uitvoeringstermijn van twee jaar was geen sinecure. Zeker omdat de realisatie van de verspringende verdiepingen heel wat ondersteuningsmateriaal vereiste, en dit op zijn beurt wel vaker de verdere afwerking verhinderde. Niettemin slaagden we erin om De Watersnip tijdig en kwalitatief op te leveren. Hiermee hebben we opnieuw een mooi visitekaartje aan onze referentielijst kunnen toevoegen. Want we zijn toch wel trots op deze realisatie.”    

De architectuur bestaat uit speelse volumes, afgewerkt in wit pleisterwerk en de dieperliggende houten bekleding.

V&B Dakwerken – Dak- en terraswerken met oog voor detail

In de Watersnip moesten zowel 1500 m² platte daken als 3000 m² terrassen waterdicht worden gemaakt. Deze opdracht werd toevertrouwd aan V&B Dakwerken dat zich sinds 2016 specialiseert in platte daken in EPDM, roofing en vloeibare dichting in de contractmarkt. “Hoewel we nog maar acht jaar actief zijn, kunnen we over heel wat expertise bogen,” vertelt zaakvoerder Gerry Briers. “Naast twee bedienden hebben we intussen immers achttien vakmensen in dienst, die samen goed zijn voor tientallen jaren ervaring. Bovendien scholen ze zich continu bij in de laatste technieken om up-to-date te blijven. Vandaar dat we niet alleen gereputeerd zijn om ons kwalitatieve werk, maar ook voor ons meedenken op het vlak van duurzaamheid en bouwkundige obstakels.” In de Watersnip voorzag V&B Dakwerken de terrassen van EPDM van Elevate (voormalige Firestone). Op de platte daken werd een roofing van Soprema geïnstalleerd. Met een doorlooptijd van één jaar is dit een van de grootste projecten dat het bedrijf op zijn conto kan schrijven. 

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer De Watersnip (Houthalen-Helchteren)
Architect Drieskens en Dubois (Hasselt)
Hoofdaannemer(s) Groep Dethier (Alken)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details