Platform voor de bouw
Ecologische innovatie op schaal van het gebouw
Het kantoorgebouw Quatuor kan pronken met een BREEAM Outstanding-rating.

Ecologische innovatie op schaal van het gebouw

Het streven naar duurzame, ecologische gebouwen plaatst ons voor steeds nieuwe uitdagingen. Het moet – en kan – immers altijd beter. Jaspers-Eyers Architects is dan ook onafgebroken op zoek naar nieuwe technieken en technologieën. “Daarbij gaan we na hoe we die op grote schaal kunnen toepassen in onze projecten. Telkens opnieuw staan we voor uitdagingen en vraagstukken, die we samen met onze partners proberen op te lossen. Het zijn die uitdagingen die leiden tot nieuwe en gedurfde ideeën, tot innovatieve antwoorden op complexe vragen”, klinkt het.

Kijk bijvoorbeeld maar naar het administratief centrum van Etterbeek (een samenwerking met BAEB), een passiefgebouw waar het gebruik van fossiele energie tot een minimum is beperkt. “Samen met het ingenieurs- en bouwteam zijn we op zoek gegaan naar de best mogelijke manier om de zonne-impact tot een minimum te beperken. Een uitgebreide zonnestudie heeft geleid tot een thermische kaart van het gebouw, een slimme positionering en indeling. Dankzij de combinatie met uitstekende isolatie en luchtdichtheid, is dat schitterend gelukt – al zeggen we het zelf. Het pronkstuk van dit project is de intelligente glazen gevel, met lamellen in hoogperformant beton die via een ingenieus systeem zijn bevestigd. Maximaal daglicht en minimale zonne-impact zijn hier een winnende combinatie”, aldus Jaspers-Eyers Architects.

Maximaal daglicht en minimale zonne-impact zijn een winnende combinatie in het administratief centrum van Etterbeek.

Ook bij het kantoorgebouw Quatuor, aan de ingang van de Noordwijk, speelt de gevel een doorslaggevende rol. Dankzij de vele gesloten delen in de gevel is het aantal glazen vlakken beperkt. De glazen vlakken die er toch zijn, zijn driedubbel beglaasd. Maar er zijn ook de 1400 zonnepanelen, die als verticale vinnen op de gesloten vlakken staan. Samen met de 250 zonnepanelen op het dak zijn ze deels verantwoordelijk voor de BREEAM Outstanding-rating van Quatuor. Al gaat er eveneens heel wat krediet naar de vele andere ingrepen, zoals het flat slab-systeem waarin de technieken flexibel zijn geïntegreerd. Op die manier kunnen de kantoorverdiepingen makkelijk worden aangepast. 

ZIN is een typevoorbeeld van circulariteit. Maar liefst 62 % van de oude gebouwen wordt hergebruikt.

Bijna even goed is de BREEAM Excellent van de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis op de Warandeberg in Brussel (een samenwerking met Baumschlager Eberle en Styhals & partners). Toen het oude gebouw werd afgebroken, zijn de fundamenten behouden. En aangezien een deel van de oorspronkelijke oppervlakte overbodig bleek, kon het onderste niveau zinvol worden ingezet. Het wordt gebruikt voor STES, wat staat voor ‘Seasonal Thermal Energy Storage’. De ruimte is volledig gevuld met water, goed voor 14.000 m³ of dertig zwembaden. In de warme zomermaanden wordt de warmte in het water opgeslagen, om nadien in de winter te worden gebruikt. Ook de zuilen hebben trouwens meer dan een louter esthetische functie. Ze dragen de constructie niet alleen, ze creëren ook een zonnescherm. Boven op het gebouw ligt een uitgestrekt groendak. 

De markante zuilen die de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis omzomen hebben niet alleen een esthetische, maar ook een dragende en zonwerende functie.

ZIN in Brussel (een samenwerking met 51N4E en l’AUC) is dan weer een typevoorbeeld van circulariteit. Maar liefst 62 % van de oude gebouwen wordt hergebruikt. De delen die worden afgebroken, krijgen een nieuwe bestemming. Bovendien zorgt de neutrale opbouw ervoor dat binnen eeenzelfde basisopbouw zowel kantoren, woningen als hotelkamers kunnen worden ingericht. Het gebouw is dus niet enkel gericht op de noden van vandaag, maar kan ook aangepast worden aan de noden van morgen. “De uitdaging schuilt er immers in om circulariteit niet alleen te benaderen vanuit het verleden, maar ook met een blik op de toekomst”, weet Jaspers-Eyers Architects. “Bij het ontwerpen en bouwen denken we in verschillende levenscycli. We bedenken structuren die ook in de toekomst kunnen blijven evolueren, voor verschillende gebruikers en hun veranderende noden, verwachtingen en perspectieven. Materialen worden gekozen met het oog op hergebruik en zorgvuldig in kaart gebracht in een gedetailleerde databank. Tot 95 % van het materiaal wordt gerecupereerd of gerecycleerd, terwijl nieuwe materialen worden opgelijst en omschreven in een technische fiche.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details