Platform voor de bouw
EEG GROUP start eigen prefabafdeling op

EEG GROUP start eigen prefabafdeling op

Op basis van de vaststelling dat prefabriceren heel wat voordelen biedt op het vlak van onder andere tijdmanagement, groepscohesie en logistiek, startte EEG Group in de lente van dit jaar een eigen prefabafdeling op. Deze aanpak is ook een logisch gevolg van de klemtoon die EEG Group legt op digitalisering en het gebruik van BIM.

PREFABRICEREN ALS MIDDEL OM EEN STRIKTE PLANNING TE RESPECTEREN

Voor de realisatie van het nieuwe Arresthuis in Antwerpen gold een strikte planning. Om de deadline van het monteren per cel te halen, besloot EEG Group om de mogelijkheid tot prefabriceren te bekijken. De kokers werden geprefabriceerd en de deadline werd met succes behaald. Dit was de aanleiding voor EEG Group om verder in te zetten op prefabriceren en een eigen prefabafdeling op te starten in de gebouwen van Beltherm in Gavere. Er was niet alleen een voordeel op het vlak van planning, maar ook het aantal verplaatsingen van en naar de werf werd drastisch verminderd, net als de doorlooptijd op de werf.

BIM EN DIGITALISERING: DE IDEALE COMBINATIE VOOR PREFABRICATIE

Voor Maarten Nuytten, Operationeel Directeur bij EEG Group, gaat prefabriceren veel verder dan het vooraf maken van bouwelementen. “Het is een aanpak die gestuurd wordt vanuit onze focus op digitalisering en het doorgedreven gebruik van het BIM model voor het modulair ontwerpen van onze realisaties. Het gebruik van BIM creëert de juiste voorwaarden om prefabricatie te gaan inzetten. Met prefabricatie kan je op een gecontroleerde manier ontwerpen, reduceer je het risico op fouten en zet je in op een permanente verbetering op het vlak van kwaliteit en efficiëntie.”

VOORDELEN

Prefabricatie biedt heel wat voordelen. “Dankzij prefabricatie verminderen we verminderen het aantal verplaatsingen van een naar de werf,” aldus Nuytten. “Het biedt ons ook de mogelijkheid om onze technici enkel in te zetten op een werf voor taken met een duidelijke toegevoegde waarde. We realiseren een meer efficiënte bevoorradingsketen, verminderen de doorlooptijd op de werf, kunnen de kans geven aan minder geschoolde arbeiders om in een gecontroleerde omgeving hun skills aan te scherpen, werken op een duurzame manier en verlagen de kostprijs.”

PREFABRICATIE VOOR VERSCHILLENDE PROJECTEN

Onder leiding van Stephen Hiergens, Verantwoordelijke voor de prefabafdeling, zet EEG Group ondertussen prefabricatie in voor verschillende projecten: sprinklerinstallaties voor een producent van roltabak, zestig cv-montageplaten voor een nieuwbouwproject, 225 techniekenkokers voor het Arresthuis in Antwerpen. En deze lijst zal ongetwijfeld langer worden in de komende maanden. Om welke elementen gaat het dan? Dat kan gaan van leidingen en kokers, volledige technische ruimtes en technische skids, modulaire repetitieve systemen, tot het samenvoegen van onderdelen in pakketten om op de werf te assembleren, … “De mogelijkheden van een multitechnieken-aanpak in prefab zijn eindeloos,” besluit Nuytten.

Algemeen Bestuurder Didier Vanden Broucke ziet het opstarten van een eigen prefabafdeling bij EEG Group als een logische stap om tegemoet te komen aan de behoefte voor een duurzame aanpak in de markt: “Dankzij onze eigen prefabafdeling kunnen we het maken van bouwelementen op een duurzame manier invullen. We leren uiteraard ook uit onze ervaring en zien dat onze innovatieve manier van werken op termijn ook kan leiden tot meer standaardisatie en een nog grotere focus op modulair bouwen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details