Platform voor de bouw
Jaarboek

één aanspreekpunt voor infrastructuurwerken

H-Essers
Breidt een bedrijf uit? Dan moeten de leidingen volgen.

Tekst | uwtekst.be

Beeld | Canalco

22 december 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Canalco uit Grobbendonk is gespecialiseerd in nutsleidingen, brandblusleidingen en warmtenetten. Het bedrijf maakt deel uit van de Infra Group, die met meer dan 1500 werknemers voor overheden, individuele bedrijven en kmo-zones in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland werkt. Commercieel ingenieur Filip Haeverans: “We leggen alle soorten kabels en leidingen in alle mogelijke diameters en materialen – van pvc tot glasvezelversterkte epoxy – en stemmen die ondergrondse werken intern op elkaar af. Zo maken we het onze klanten makkelijk.”

Als je een kmo-zone wilt uitbouwen of een gebouw zet op een afstand van de rooilijn, dan kwamen de nutsmaatschappijen vroeger langs om de leidingen door te trekken tot in de gebouwen en de meters te installeren. Sinds een aantal jaar stoppen ze aan de rooilijn. In opdracht van industriebouwers, bouwpromotoren, architecten en bedrijven zorgt Canalco ervoor dat elke unit in een kmo-zone of alle gebouwen van een zorginstelling water, gas, elektriciteit en databekabeling hebben. Soms komen
daar extra kabels bij voor de brandmeldcentrale, buitenverlichting en de alarmsystemen. Zo is Canalco momenteel aan de slag op de terreinen van een nieuwe kmo-zone in Opwijk. Daar verrijzen 32 kleinere units van elk 300 m² – goed voor vier keer 4 kilometer leidingen. 

Canalco maakt deel uit van Infra Group, dat 1500 medewerkers telt.

Kind aan huis bij snelgroeiende bedrijven

Bij heel wat grote bedrijven, vooral in de havens van Antwerpen en Gent, is Canalco intussen kind aan huis. Filip Haeverans: “Voor sommige bedrijven werken we al meer dan twintig jaar. Die bedrijven breiden voortdurend uit en hebben op die nieuwe locaties alle mogelijke technieken en voorzieningen nodig.” Canalco heeft een VCA**-certificaat voor veilig en gezond werken. En het bedrijf is een Cerga-gecertificeerde installateur van aardgas. Dat betekent dat het zijn aardgasleidingen zelf mag keuren.

Warmtenetten voor bedrijven en publieke domeinen

Canalco is ook gespecialiseerd in de aanleg en de renovatie van warmtenetten: voorgeïsoleerde leidingen voor de distributie van warm water. Bij Colruyt legde Canalco alle ondergrondse nutsleidingen aan – brandleiding, drinkwater, middenspanning en glasvezel – en een warmtenet om de nieuwe magazijnen te verwarmen met restwarmte van de wkk-centrale. Bij een grote klant uit de farmasector zorgde het bedrijf voor een warmtenet dat aangesloten is op de diepegeothermiecentrale, samen met de aanleg van een koelwaternet en leidingen voor industrieel bedrijfswater. Ook het Suikerpark, een nieuwe wijk van 18 hectare in Veurne, kreeg een warmte-net dankzij Canalco.

Breidt een bedrijf uit? Dan moeten de leidingen volgen.

Back-upnetwerk van 1500 arbeiders

Bertrand Jardinet, bestuurder bij Canalco: “Canalco werkt onder de koepel van Infra Group. Samen zijn we met 1500 medewerkers. Dat betekent dat we snel kunnen inspelen op grote of last-minuteopdrachten en dat we gigantisch veel knowhow en ervaring kunnen delen.” Canalco is ook de vaste partner van veel netbeheerders voor nutsleidingen. En het sluit in opdracht van watermaatschappijen nieuwe woningen aan op de waterleiding.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details