Platform voor de bouw
Onderwijs

Een kei in grondwerken en omgevingsaanleg

IMG_1434
De speeltuin van de kleuters oogt bijzonder speels. (Beeld: Charles-Luka Schweizer)

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Charles-Luka Schweizer/Wylagro

26 oktober 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De progressiviteit van de nieuwe kleuter- en basisschool van het Koninklijk Atheneum Zottegem is doorgetrokken in de buitenaanleg. Groene taluds worden er afgewisseld met een veelheid aan speelzones en ‘hang out spots’. Het bleek geen sinecure te zijn om het creatieve ideeëngoed van de architect te vertalen naar een duurzame, veilige en aantrekkelijke schoolomgeving. Met Wylagro uit Reningelst vond Alheembouw echter de geknipte partner om deze opdracht tot een goed einde te brengen.

Een mooi voorbeeld van de transformatie: aanleg van de grasdallen voor en na. (Beeld: Wylagro)

Wylagro staat niet alleen garant voor professionele sloop-, afbraak- en ontmantelingswerken. Ook op het vlak van grondwerken en omgevingsaanleg heeft het familiebedrijf doorheen de jaren een solide reputatie uitgebouwd. “We staan erom bekend dat we geen uitdaging uit de weg gaan”, vertelt zaakvoerder Jeroen Wyseur. “Ons team van vakkundig opgeleide medewerkers is thuis in een brede waaier van materialen en technieken. We streven altijd naar kwaliteit, maar ook naar toegevoegde waarde. Zo kunnen we onze klanten door toepassing van digitale meettoestellen na de oplevering altijd een perfect as-builtplan bezorgen. Een van onze troeven is ook dat we altijd met de opdrachtgever meedenken. Vaak leidt dit tot kleine aanpassingen die budgettair toch een aanzienlijk verschil maken.”

Van riolering tot omgevingsaanleg

Het zijn allemaal pluspunten waarmee Wylagro al vaak heeft gescoord. De veelzijdigheid van de firma resulteert in een referentielijst die een brede variëteit aan mooie projecten omvat. Het Koninklijk Atheneum in Zottegem is een van de meest recente toevoegingen. En wat voor een! Wylagro kon er immers een groot deel van zijn expertise demonstreren. “In een eerste fase hebben we de volledige nieuwe site van rioleringen voorzien”, aldus Jeroen Wyseur. “Vervolgens hebben we ook de volledige omgevingsaanleg voor onze rekening genomen. Dat was een vrij omvangrijke opdracht met de nodige uit-dagingen. Zo moesten we afgeronde bekistingen maken voor het aanleggen van de speelplaatsen in beton. De architect koos ervoor om het beton aan te leggen met glooiingen, waarna wij nog geïntegreerde groenzones en houten afsluitingen, een looppiste, paden in greenroad en hellingen in gietrubber plaatsten. Vandaag is het grootste gedeelte afgewerkt, maar in het plantseizoen zullen we nog circa negenduizend bloembollen, tweehonderd planten en een veertigtal bomen aanplanten. Het zal een groene omgeving met veel afwisseling worden, zodat er elk seizoen wel iets in bloei staat.”

In de speeltuin werd met gietrubber gewerkt: een foto voor en na de werken. (Beeld: Wylagro)

Speels en duurzaam

Qua omgevingsaanleg dokterde Wylagro de meest duurzame en ecologische oplossingen uit. “Om het speelse effect te bekomen dat een speelplaats nodig heeft, hebben we rondom verschillende taluds aangelegd”, vertelt Jeroen Wyseur. “We bezaaiden ze met een mengeling van bloemenzaden, waardoor er het hele jaar door verschillende veldbloemen zullen groeien. Door hydro-seeding toe te passen, waarbij een natuurlijke lijm wordt gebruikt, blijven de zaadjes mooi aan de hellingen ‘kleven’. De speelplaats van de kleuters rustten we uit met een gietrubber ter bescherming bij valpartijen. Maar het resultaat oogt tevens bijzonder uitnodigend en speels. Ook daar werden hellingen aangebracht om het spelen en fietsen nog leuker te maken.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details