Over enkele dagen start in Antwerpen een nieuw co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Ondernemers maken hierbij kennis met succesvolle circulaire businessmodellen voor de bouwsector en leren de opportuniteiten voor hun eigen bedrijf kennen. Kamp C organiseert het traject in samenwerking met VITO en Möbius. De eerste ontmoeting start met een open inspiratieontbijt voor alle geïnteresseerde ondernemers. Gastsprekers tijdens het ontbijt zijn Valérie Vermandel van Whitewood en Kurt Florus van NNOF, die allebei actief zijn in de circulaire economie.
Eerste ideeën
Vaak hebben kmo’s al enkele eerste ideeën over circulair bouwen maar weten ze nog niet goed hoe ze die concreet kunnen vertalen naar een uitgewerkt model. Het co-creatietraject van Kamp C, VITO en Möbius laat ondernemers kennismaken met de verschillende opportuniteiten, de waardepropositie, mogelijke partners en klanten, de inkomstenstromen die gegenereerd kunnen worden met een circulair model, … In verschillende workshops gaan kmo’s daarmee zelf aan de slag, begeleid door de projectpartners.
“Het traject bestaat uit 3 co-creatiesessies. Daarin gaan ervaren coaches samen met de bedrijven aan de slag. Op een interactieve manier wordt de theorie getoetst aan hun eigen bedrijfsmodel. De kmo’s krijgen praktische tips en instrumenten aangereikt om effectief de stap te zetten naar een circulair model,” stelt Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C.
Nieuwe inzichten voor bedrijven
“In het eerste co-creatietraject hebben we getracht om de deelnemende bedrijven een kader te bieden om zelf aan de slag te gaan met hun businessmodel. Daarnaast kunnen we uiteraard ook uit onze ervaring putten om hier en daar de juiste vragen te stellen. Doordat we met een tiental bedrijven tegelijk aan de slag gingen, konden de deelnemers met elkaar van gedachten wisselen waardoor er bijkomende nieuwe inzichten ontstonden.”, zegt Bart Mantels van VITO.
“Circulair bouwen wint steeds meer aan belang,” onderstreept Kamp C-voorzitter Kathleen Helsen. “Maar de bouwsector is van nature eerder conservatief. Concepten als veranderingsgericht bouwen, gebouwen als materialendepot of het hergebruik van bouwmaterialen zijn voor veel bedrijven nog onbekend terrein. Met dit traject wil Kamp C hen overtuigen van de voordelen van een nieuw businessmodel.”
Een eerder traject was meteen volzet. Daarom starten Kamp C, VITO en Möbius een nieuw traject van 3 co-creatiesessies, die telkens in de voormiddag in Antwerpen plaatsvinden:
Alle praktische informatie vind je op de website van Kamp C.
Dit project ontvangt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten bedrage van 111.924,62 euro.