Platform voor de bouw
Een nieuwe tunnel en kostuumreserve voor de Muntschouwburg

Een nieuwe tunnel en kostuumreserve voor de Muntschouwburg

Het podium en de ateliers van de Koninklijke Muntschouwburg zijn nu verbonden door een tunnel: een rechtstreekse route voor de decors, de kostuums en acteurs. En dat is niet alles: de verbetering van de infrastructuur van De Munt gaat verder met de bouw van een uitbreiding op het dak van de ateliers als extra stockageruimte voor de vele kostuums. Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, start de werken mid-oktober. 

De nieuwe tunnel onder de Leopoldstraat, in hartje Brussel, vormt een efficiënte weg voor de decors van de ateliers rechtstreeks naar het podium, een ingreep die het werk achter de schermen aanzienlijk zal van de decorstukken tot nog toe erg omslachtig: per productie moest De Munt 250m³ decors demonteren, inladen in verschillende vrachtwagens, de blok rond rijden door het drukke verkeer, alles weer uitladen en op het podium monteren. De volledige organisatie van de spektakels zal profijt hebben bij de infrastructuur ontworpen door studiebureau A2RC-Origin.

Tijdens de werken deed het bouwteam een opwindende ontdekking. “We wisten dat we op deze locatie op archeologisch erfgoed konden stuiten, aangezien hier in de 15de eeuw een Dominicaans klooster stond,” vertelt projectleider Patricia Vervenne van Beliris. “Zodra we de graven en oude funderingen ontdekten, verwittigden we de dienst Archeologie van het Brussels Gewest, waarmee we nauw samenwerken, zodat ze alles konden onderzoeken en registreren.”

Nu de tunnel in gebruik wordt genomen, start ook de bouw van de uitbreiding. Op het dak van de ateliers komt een constructie van twee verdiepingen hoog, goed voor 350 m² stockageruimte om de vele kostuums die De Munt zelf creëert veilig te bewaren in een omgeving die hier speciaal voor werd ontworpen. De lichte constructie van metalen balken, uitgerust met ventilatie en isolatie, zal onzichtbaar zijn vanaf de straat.

De kostuumreserve betekent zowel een besparing als tijdswinst voor De Munt. Geen huur van een externe opslag, geen bijkomend transport en geen complexe planningen meer. Eenvoudiger en efficiënter werken dus. Zowel voor de kleermakers als voor de logistieke dienst. En ook voor het milieu zal dit een hele verbetering zijn, want minder CO²-uitstoot.

Het startschot wordt gegeven op 15/10 met de opbouw van de werfinstallatie. Op 17/10 wordt de kraan gebracht die het materiaal vanaf de Prinsenstraat naar het dak zal heisen. De kraan blijft verschillende weken staan. De werken zullen tot de zomer van 2020 duren.

“Het verheugt mij dat Beliris zijn middelen en expertise kan inzetten om een dergelijke parel van onze Belgische cultuur te ondersteunen,” stelt Vice-Premier Reynders. “Na de renovatie van de ateliers in 2016, de tunnel, en de kostuumreserve, werd de renovatie van de gevels van de schouwburg opgenomen in het programma van Beliris.”

In totaal zal Beliris zo’n 15,2 miljoen euro geïnvesteerd hebben in De Munt: 8,8 miljoen voor de renovatie van de ateliers, 1,6 miljoen euro voor de tunnel, 1,2 miljoen voor de kostuumreserve en 3,6 miljoen euro subsidies voor technische installaties, podiumverlichting, informatica, opnamestudio, enz.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details