Platform voor de bouw
Een renovatie om van te snoepen
De brutalistische structuur komt weer tot zijn recht.

Een renovatie om van te snoepen

Onlangs verhuisde Dieter Vander Velpen Architects naar een nieuwe locatie in de Antwerpse deelgemeente Berchem. Daar hadden ze hun oog laten vallen op de voormalige snoepfabriek Euro Sweets. Dankzij een doorgedreven renovatie komt de industriële architectuur weer helemaal tot haar recht. 

Witte gordijnen zorgen mee voor een huiselijke sfeer.

Het architectenkantoor vult slechts een deel van het gebouw. Projectontwikkelaar Life combineerde dit project met een nieuw appartementencomplex in hetzelfde stratenblok. De gebruikers en bewoners van de loft en de bewoners van de appartementen delen de tuin tussen beide complexen.

Euro Sweets produceerde hier jarenlang vooral zijn kenmerkende pastelkleurige schuimpjes in de vorm van een Mariabeeldje. “We hebben nog mallen ervan teruggevonden”, geeft Dieter Vander Velpen mee. Hij koestert de ambitie om daar op termijn nog een interieurelement mee te maken.

Vander Velpen bedient als interieurspecialist een internationaal publiek, ook in de Verenigde Staten. Loftachtige locaties vallen bij veel van deze mensen erg in de smaak. De architect vormde zijn deel van de voormalige snoepfabriek – 550 m² op de tweede verdieping – dan ook om tot een inspirerende plek, die tegelijk fungeert als kantoorruimte, ontmoetingsruimte en eventlocatie.

Originele vloeren

In het kader van een industriële ‘urban look’ behield Dieter Vander Velpen naast het ruwe zichtbeton ook de originele vloeren. Op sommige plaatsen waren die niet meer bewaard of zwaar beschadigd. Beschadigingen werkte hij waar nodig bij met speciale pleister- en verftechnieken. De originele vloertegels worden tegenwoordig niet meer gemaakt. “De ontbrekende en zwaarst beschadigde tegels konden we vervangen door gave exemplaren uit de toiletten en de badkamer. Die kregen een nieuwe vloer, aangepast aan hun functie.” De energetische prestaties van het pand kregen de nodige aandacht, onder meer via dak- en buitengevelisolatie. In de toekomst worden er ook nog zonnepanelen geplaatst.

Brutalisme

Voor Dieter Vander Velpen is dit het derde kantoor, zijn start in zijn eigen woonhuis niet meegeteld. “We blijven wel in onze vertrouwde buurt, de gordel tussen de Leien en de Ring. Een belangrijk verschil is dat we nu geen huurder meer zijn, maar eigenaar. Overigens was ons vorige kantoor, in ‘t Groen Kwartier, gewoon te klein geworden.” Hij wou voor zijn eigen stek geen typisch kantoorgebouw kopen. Een brutalistisch gebouw genoot zijn voorkeur, omdat hij daarin het contrast kon uitwerken tussen de ruwe betonschil en de hyperverfijnde afwerking van zijn eigen interieurcreaties.

Brons- en roestaccenten

Vander Velpen ging aan de slag op basis van een eerder gedefinieerd moodboard. Zijn interieurkeuze is hier vintagegeïnspireerd, met tegelijk een huiselijke sfeer, zodat de ruimte op de digitale media als virtuele showroom kan fungeren. Brons- en roestaccenten komen terug in de zitbanken en de grote houten tafel in de kantoorruimte. Alles is strak afgewerkt: deurklinken in mirrorchrome, weggewerkte airconditioning in de zitbank, subtiele stopcontacten in chroom.      

De tafel in wortelfineerhout. (Beeld: Patricia Goijens)

Verlichting
Vanaf het begin was verlichtingspartner kreon betrokken bij de uitwerking van het project. “Het aspect van eenvoud en elegantie trokken we door in de verlichting. Er valt veel daglicht binnen. Dit accentueert de verlichting van kreon”, legt Dieter Vander Velpen uit. Die verlichting vormt een essentieel element, dat zowel esthetisch als functioneel harmonieert met de ruimte. Ze is nauwkeurig afgestemd op technische elementen zoals kranen en stopcontacten – een detail dat getuigt van het streven naar perfectie. Met een kleurtemperatuur van 2.700 K biedt de verlichting, gecombineerd met zowel hangende als vaste armaturen, een uitnodigende gloed. “De verlichting is op maat gemaakt, vaak gebaseerd op standaardmodellen, maar aangepast aan de specifieke behoeften en wensen van ons kantoor.”    

Luyten Interiolizers – Interieurafwerking

Luyten Interiolizers (Lummen) is al sinds 1969 een vertrouwde naam voor de volledige afwerking van interieurs. Het nieuwe eigen kantoor van de architect was lang niet de eerste samenwerking met Dieter Vander Velpen. “Dit kantoor is, zoals alle projecten van Vander Velpen, het neusje van de zalm”, blikt projectleider Marc Houben terug. Dit uit zich onder meer in het gebruik van exquise houtsoorten, zoals het hoogglans wortelfineerhout voor de dominante siertafel. Belangrijk was ook het contrast van de nieuwe elementen met het industriële verleden. Zoals de combinatie van de prominente barkast in ziricote met de afkastingen in mdf langs de wanden. Die afkastingen lieten we met een speciale techniek beschilderen, zodat ze één visueel geheel vormen met de betonwanden.”

Luyten is een familiebedrijf met een eigen schrijnwerkerij. Vandaag staat de tweede generatie er aan het roer en telt de onderneming 45 medewerkers, stuk voor stuk door de wol geverfde interiolizers met een fijne neus voor esthetiek. Ze stonden ook al in voor de inrichting van bekende winkels zoals Burberry in Brussel, Chanel Fragrance & Beauty en Xandres in Antwerpen en op verschillende plaatsen voor Mac cosmetics en Zadig & Voltaire. Tegenwoordig verzorgen ze vooral totaalaannemingen in de residentiële sector.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Life (Antwerpen)
  • Opdrachtgever en architect Dieter Vander Velpen Architects (Berchem)
  • Aannemer ruwbouwwerken AB Group (Zonhoven)
  • Verlichting kreon (Oudsbergen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details