Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Een totaalplaatje op het vlak van Building Maintenance Units

Landmark-Pinnacle
“De klant vraagt steeds vaker een uitgebreide service, en daar zijn we perfect voor uitgerust”, benadrukt Thomas Hens.

Tekst | Niels Rouvrois

Beeld | Alimak

3 augustus 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Een van de belangrijkste takken binnen de Benelux zijn de Building Maintenance Units (BMU’s). “Op het vlak van gevel-onderhoudsinstallaties bieden we een totaalpakket aan, van productie tot en met een zeer verregaande service”, vertelt Thomas Hens, salesmanager BMU Benelux bij Alimak Group.

De Zweedse groep Alimak, met hoofdzetel in Stockholm, profileert zich als verticale transportpartner met een wereldwijd bereik. Thomas Hens: “De groep bestrijkt een paar business area’s. Zo bedient Alimak onder andere de verhuurmarkt, de industriële markt en de gevelonderhoudsinstallatiemarkt. Verder is er ook een business area ‘wind’, waarbij er gefocust wordt op liften voor windmolens, zowel on- als offshore. In dat opzicht nam Alimak Group het merk Avanti over. Deze businessunit is minder van tel in de Benelux, waar er vooral gemikt wordt op BMU’s en verhuur, met daaraan de aftersales gekoppeld. Wat het BMU-verhaal betreft, waren de overnames van CoxGomyl en Manntech (voorheen onderdeel van de Facade Access Group) in 2018 heel cruciaal.”

De gerichte investeringen op het vlak van de gevelonderhoudsinstallaties zijn weldoordacht. Thomas Hens: “Er is bij Alimak een grote synergie tussen enerzijds de BMU’s die we plaatsen en onderhouden en anderzijds onze projecten binnen de rental en construction business, waar we bijvoorbeeld vaak werken met tijdelijke liften en steigers aan gevels. Die synergie maakt van de BMU’s en de verhuur de grootste takken binnen Alimak Benelux.”

Een van de belangrijkste takken binnen de Benelux zijn de Building Maintenance Units (BMU’s).

Van a tot z

Wat de BMU’s betreft, heeft Alimak een volledig verhaal te bieden. Van productie tot en met een verregaande aftersales. “En de projecten verschillen heel erg van aard”, vertelt Thomas Hens. “Bijvoorbeeld een studiebureau of architect die een wolkenkrabber willen realiseren en op zoek zijn naar het meest ideale gevelonderhoudssysteem. Dan bekijken we samen de opties, waarbij we zowel rekening houden met functionele en esthetische eisen als veiligheidseisen. Anderzijds komen ook eigenaars die op hun gebouwen geen Alimak-BMU hebben staan bij ons terecht voor onderhoud. Dan bekijken we wat de beste optie is: onderhouden of vervangen. Die vervangingsmarkt is technisch moeilijker omdat je bijvoorbeeld te maken krijgt met andere spoorbreedtes en je rekening moet houden met de grote krachten van een BMU op het dak. De sterkte van Alimak is dat we over een eigen ingenieurstak beschikken in Nederland. Wij kijken en denken mee.”

Wat de BMU’s betreft, heeft Alimak een volledig verhaal te bieden.

Onderhoud

Kranen die over het dak rijden en zo alle gevels kunnen onderhouden, vast opgestelde installaties (davits) met een gondeltje, werkbruggen in een gebouw … Er zijn verschillende soorten BMU’s, maar onderhoud is steeds een rode draad. Thomas Hens: “Onderhoud is van zeer groot belang. En veiligheid staat daarbij altijd voorop. Het zijn immers niet altijd onze mensen die met de BMU’s rijden, want bijvoorbeeld ook glazenwassers gebruiken de units. Uiteraard zit er een geavanceerde beveiliging op de units, maar je wil gevaarlijke situaties te allen tijde vermijden. En dat kan via een juist onderhoud. De gemiddelde levensduur van een gebouw bedraagt dertig à veertig jaar. Mits een goed onderhoudsplan en degelijk gebruik halen ook onze BMU’s probleemloos een levensduur van veertig jaar.”

Er zijn verschillende soorten BMU’s, maar onderhoud is steeds een rode draad.

Remote monitoring

Wie op zoek is naar veiligheid, duurzaamheid, een lange levensduur én lage kosten op jaarbasis komt uit bij Alimak. “Bij ons staat kwaliteit voorop. En daar hang het juiste prijskaartje aan. De klant vraagt ook steeds vaker een uitgebreide service, en daar is Alimak perfect voor uitgerust: monteurs die 24/7 beschikbaar zijn, korte levertijden, snelle interventies … Door de toevoeging van fabrikanten Manntech en CoxGomyl aan de Alimak Group beschikken we over een serviceteam dat verspreid is over de hele Benelux. Mensen die enkel in constructie, rental en industrie werken, krijgen nu ook training om BMU’s te onderhouden, servicen, repareren … Op een jaar tijd is ons serviceteam verdubbeld. Ook extern doen we opleidingen, fysiek ter plekke of via een onlineplatform dat momenteel nog in verdere ontwikkeling is. Voorts is Alimak ook bezig met het uitrollen van remote monitoring om de BMU’s vanop afstand te monitoren. Zo kunnen we zien hoeveel draaiuren een BMU heeft gehad en in welke weersomstandigheden hij gedraaid heeft. Op die manier kunnen we voorafgaand aan een onderhoud online inloggen om de onderhoudsopdracht nog beter voor te bereiden. Opnieuw een meerwaarde voor zowel ons als de klant”, besluit Thomas Hens.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details