Platform voor de bouw
Een veilige en gezonde werf? Het kan met Euro Rent!
Nieuw in de verhuur bij Euro Rent: een breed gamma vernevelingsmachines.

Een veilige en gezonde werf? Het kan met Euro Rent!

Euro Rent staat zijn klanten graag bij in hun keuze van de juiste machines om dit risico tot een minimum te herleiden. In dit artikel behandelen we twee aspecten die de veiligheid op een werf ten goede komen: materieel voor veilig werken op hoogte en machines voor stofbestrijding.

Tekst en beeld Euro Rent

Veilig werken op hoogte

Een val van hoogte heeft meestal zware gevolgen voor het slachtoffer. Ruim een kwart van alle arbeidsongevallen met voorziene blijvende ongeschiktheid is te wijten aan het vallen vanop een bepaalde hoogte. Voor werken op hoogte bestaan er verschillende regelgevende bepalingen. De belangrijkste zijn samengebracht in de Codex over het welzijn op het werk, Boek IV Arbeidsmiddelen (voorheen KB van 31 augustus 2005). Om het aantal arbeidsongevallen bij werken op hoogte te verminderen, bepaalt de wet dat elke werkgever de nodige maatregelen moet treffen om het welzijn van zijn werknemers te garanderen. Voor alle geplande activiteiten moet hij voorafgaandelijk een risicoanalyse opmaken en de nodige preventiemaatregelen nemen om risico’s of schade te voorkomen. Hetzelfde geldt voor alle werkzaamheden op hoogte.

Eén arbeidsmiddel dat geschikt is voor alle werkzaamheden bestaat niet. De keuze van het arbeidsmiddel wordt bepaald door de werkzaamheden en de omstandigheden waarin het zal worden gebruikt. Maar met enkele van de volgende oplossingen ben je al een eind op weg met betrekking
tot veilig werken.

Dakrandbeveiliging

Een eerste gemakkelijke stap in het veilig werken op hoogte is dakrandbeveiliging. Deze bestaat uit houten planken of leuningen met steigerelementen die geplaatst worden langs de (opstaande) randen. Verkrijgbaar voor zowel hellende als platte daken.

Steigers

Naast dakrandbeveiliging verhuurt Euro Rent ook steigers. Een steiger wordt gebruikt als tijdelijke voorziening om veilig op hoogte te kunnen werken. Het leveren, verhuren en monteren van een tijdelijke werkplek op hoogte is dan ook specialistenwerk waaraan gebruiker, opdrachtgever én wetgever hoge eisen stellen. Euro Rent beschikt over de grootste voorraad Layher-steigermaterialen in België.

Euro Rent beschikt over de grootste voorraad Layher-steigermaterialen in België.

Bouwliften voor verticaal transport

Er zijn maar weinig nieuwbouw- en renovatieprojecten waarvoor geen bouwlift geplaatst kan worden. De keuze is uitgebreid: personenliften, goederenliften, hefsteigers, transportsteigers … Variërend in hefcapaci-teiten, platformafmetingen en masthoogten. Industriële liften zijn bij uitstek geschikt voor montage aan havenkranen, schoorstenen, olieplatforms, torens en schepen. Deze liften zijn speciaal ontworpen voor het snel vervoeren van personen in industriële sectoren waar hoge eisen worden gesteld aan veiligheid en betrouwbaarheid.

De keuze van het type lift is vaak afhankelijk van de wensen van de aannemer en de locatie waar de lift geïnstalleerd dient te worden. Naast gebruiksgemak creëert een bouwlift vooral extra veiligheid op de werf. Het inzetten van een bouwlift verhoogt ook de efficiëntie bij het vervoeren van bouwmaterialen en personen.

Veilig werken met huurtoestellen

Voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte verhuurt Euro Rent in zijn vestigingen in Deurne en Sint-Niklaas een uitgebreid assortiment aan arbeidsmiddelen voor bijna iedere toepassing. Denk aan ladders, harnasgordels, (rol)steigers, trappentorens, bouwliften, hoogwerkers en schaarliften. “Het voordeel van huren is dat de huurder zeker is van veilig en gekeurd materiaal”, aldus Euro Rent.

Stofbestrijding

Sinds 2017 is het verplicht om de stofemissies zo laag mogelijk te houden bij bouw-, sloop- en infrastructuurwerken. En sinds januari 2020 moeten alle arbeidsmiddelen die gebruikt worden voor het slijpen, boren of bewerken van materiaal dat kwarts bevat, uitgerust zijn met een stofafzuigingsmechanisme of een systeem van watertoevoeging. Inspecteurs van Toezicht op het Welzijn op het Werk zullen extra aandacht besteden aan de correcte naleving hiervan!

“Naast een volledig gamma HEPA-fijnstofzuigers, ventilatoren en lucht-reinigers voor zweefstof kunnen klanten nu ook bij ons terecht voor het huren van een vernevelingsmachine”, klinkt het bij Euro Rent. “Stofbestrijding met vernevelaars is veel meer dan de boel alleen maar nathouden met een tuinslang. Het doel is om met zo weinig mogelijk water en energie een zo groot mogelijk oppervlak te vernevelen. Een vernevelingsmachine produceert een gordijn van microdruppels, waardoor stofdeeltjes uit de lucht worden geabsorbeerd en neergeslagen. Een kleine klus of een
megabouwproject: we verhuren de juiste vernevelaar voor elke job!”

Is jouw bedrijf actief in de bouw en/of industrie, dan neem je dus best stofreducerende maatregelen en voorkom je vervelende boetes. Bovendien is minder fijn- en kwartsstof in de lucht gezonder voor je werknemers én betekent het minder overlast voor de omwonenden, waardoor de eventuele klachten en de kans op het stilleggen van de werf minimaal zijn.

Euro Rent maakt stofbeheersing eenvoudig en beheersbaar met een ruim aanbod aan industriële nevelkanonnen. Machines die niet alleen als stofbestrijders in de sloop- en recyclingsector inzetbaar zijn, maar onder andere ook bij breekinstallaties, op- en overslag, geurbestrijding en koeling van machines en mensen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details