Als eerste betoncentrale in België mocht Betoncentrale De Brabandere, deel van Group De Brabandere, dit jaar het RS- en RD-certificaat van BE-CERT in ontvangst nemen. Beide BENOR-attesten werden in het leven geroepen om betonproducenten te ondersteunen die inzetten op hoogwaardige, gerecycleerde betongranulaten.
Group De Brabandere slaagt er met zijn Eco-Beton in om de CO2-uitstoot tijdens het productieproces zo laag mogelijk te houden. Eline Godderis, sales- en marketingverantwoordelijke: “Als je van bouwafval een grondstof maakt, daalt de CO2-uitstoot sowieso: omdat we alles ter plaatse breken en verwerken, is er minder transport nodig van en naar de steengroeves. Maar daarbovenop maken we ook gebruik van een speciale bindmiddelcombinatie, waardoor we minder Portlandcement nodig hebben. Als je weet dat er bij de productie van 1 ton Portlandcement ongeveer 850 kg CO2 wordt uitgestoten, maakt dat een groot verschil.”
Eco-Beton is niet alleen duurzamer, het heeft ook nog andere voordelen te bieden: “Het beton heeft een ‘vettige’ consistentie, waardoor het soms zelfs vlotter te plaatsen is dan andere types BENOR-beton. Dat de eigenschappen van de gerecycleerde granulaten anders zijn dan die van de natuurlijke varianten, zien wij dan ook als een sterkte. Bovendien is het ook op financieel vlak voordeliger voor onze klanten, wat bij andere ecologische producten zelden het geval is.”
In de haven van Duinkerke wordt op de site van Flandres Béton, eveneens deel van de groep, ook gewerkt met gerecycleerde hoogwaardige granulaten. Naast de betoncentrale staat er op het terrein een mobiele breker voor de vervaardiging van de granulaten, die ter plaatse hergebruikt worden. Bovendien wordt voor de bindmiddelcombinatie gewerkt met Ecocem, afkomstig van de nabijgelegen productie-eenheid in de Duinkerkse haven. Ecocem wordt op zijn beurt dan weer vervaardigd met hoogovenresidu van het naburige bedrijf ArcelorMittal. “Ook in Frankrijk is dat een mijlpaal in de circulaire economie”, besluit Godderis.