Platform voor de bouw
Eerste CO2-neutraal hotel in Vlaanderen
Hotel des Brasseurs heeft het CO2 Neutral Company-label ontvangen voor zijn inzet voor duurzaamheid.

Eerste CO2-neutraal hotel in Vlaanderen

Hotel des Brasseurs, een iconisch gebouw in De Haan, onderging een ware metamorfose. Eigenaar Thibaud Hermans heeft het historisch pand volledig in ere hersteld en getransformeerd tot het eerste klimaatneutraal gerunde hotel van Vlaanderen. Met oog voor duurzaamheid en focus op lokale samenwerkingen (korte keten) biedt Hotel des Brasseurs een unieke ervaring aan gasten die op zoek zijn naar luxe, comfort en een ecologisch verantwoord verblijf.

Thibaud Hermans is geen onbekende in De Haan. In 2010 opende hij Vleesgrill Bleu Chaud. In 2015 richtte hij Hoeve Welgelegen in als B&B. En in 2017 waagde hij zich aan de renovatie van Villa De Torre, onder begeleiding van duurzaamheidscoach Guido Francque. In 2019 kocht hij Hotel des Brasseurs, met de intentie nóg een stap verder te gaan. “Vanuit onze expertise wisten we perfect hoe we het moesten aanpakken”, legt Thibaud Hermans uit. “Na onze totaalrenovatie ontvingen we dan ook meteen het CO2 Neutral Company-label. Dit geldt specifiek voor de uitbating van het hotel en focust zich op infrastructuuremissies, bedrijfswagens, afval, woon-werkverkeer en binnenkomend materiaal.”

“Hotel des Brasseurs toont aan waar we de komende jaren naartoe willen met de duurzame ontwikkeling van het toerisme in West-Vlaanderen”, zegt Sabien Lahaye-Battheu.

Snelle evolutie

De evolutie in bewustwording rond duurzaamheid en gezondheid gaat erg snel. Onderzoek wijst uit dat duurzaamheid bij zeven op tien mensen meespeelt in de keuze van een hotel. Ook spelers zoals Booking en Intercontinental Hotels hebben oog voor die trend en spelen daarop in. Het is dus geen toeval dat duurzaamheid eveneens een speerpunt vormt in de toekomstvisie van Westtoer. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde voor de Provincie West-Vlaanderen: “Hotel des Brasseurs toont waar we de komende jaren naartoe willen met de duurzame ontwikkeling van het toerisme in West-Vlaanderen. CO2-neutraal, verantwoord en lokaal zijn hierbij de sleutelwoorden. Dit is een knap voorbeeld dat anderen kan inspireren. We zijn bovendien trots dat het eerste CO2-neutrale hotel van Vlaanderen zich aan de kust bevindt.”

Wilfried Vandaele, burgemeester van De Haan en verantwoordelijk voor erfgoed en ruimtelijke ordening: “De renovatie van Hotel des Brasseurs is natuurlijk in de eerste plaats de verdienste van de eigenaar en de uitbater, maar wij hebben vanuit de gemeente achter de schermen wel al het mogelijke gedaan om de vele hinderpalen die er waren weg te werken. Onze uitstekende verstandhouding met het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid heeft daarbij tot goede resultaten geleid.”

Er zijn in alle kamers efficiënte douches geïnstalleerd om water te besparen, inclusief hergebruik van douchewater voor toiletspoeling en irrigatie.

Duurzaamheidscoach

Hotel des Brasseurs heeft het CO2 Neutral Company-label ontvangen voor zijn inzet voor duurzaamheid, gecertificeerd door Vinçotte. Het hotel gaat echter verder dan alleen het label en heeft inspanningen geleverd op diverse gebieden. Deze omvatten een grondige historische studie naar de authenticiteit van het gebouw, geothermische verwarming en koeling, circulair hergebruik van grijs water, automatisering van werksystemen, afvalbeperking en -scheiding, lokale inkoop en aandacht voor de gezondheid van medewerkers en gasten.

Duurzaamheidscoach Guido Francque heeft samen met Thibaud Hermans het duurzaamheidstraject voor het hotel uitgestippeld en onderstreept het belang van duurzame investeringen voor de toekomst. 

Hij stelt het als volgt: “Vandaag zijn heel wat duurzame investeringen nog moeilijk terugverdienbaar, maar in de toekomst wordt dit de norm. Wie nu niet op de kar springt, komt te laat. Ik zie een mooie horecatoekomst voor wie de duurzame shift durft te maken. Wie dat niet doet, zal verdwijnen.”

Alles wat het hotel binnenkomt, werd geproduceerd door lokale en verantwoordelijke leveranciers.

Harmonie tussen geschiedenis, gastvrijheid en duurzaamheid

Hotel des Brasseurs heeft als missie om gasten op duurzame wijze te verwennen, en dat komt tot uiting in alle aspecten van hun verblijf. Zo is er sprake van een gevarieerde menukaart met opties voor omnivoren, flexitariërs, pescotariërs, carnivoren en veganisten, evenals een gezond, lokaal en korteketenaanbod aan waters, frisdranken, warme dranken, bieren, wijnen en spirits. Ook alles wat het hotel binnenkomt, werd geproduceerd door lokale en verantwoordelijke leveranciers. Denk aan meubels, gordijnen én de werktenues van het personeel. In alle kamers zijn efficiënte douches geïnstalleerd om water te besparen, inclusief hergebruik van douchewater voor toiletspoeling en irrigatie.

Daarnaast worden duurzame energiebronnen zoals geothermische warmtepompen gebruikt voor verwarming en koeling, zijn er laadpalen voor elektrische voertuigen en fietsen voorzien en worden afvalstromen gescheiden en gekoeld voor een schoner en duurzamer afvalbeheer. Het personeel profiteert ook van een ergonomische werkomgeving en een goede werk-privébalans. Avond- en weekenddiensten zijn herverdeeld om een betere balans te creëren en er wordt veel aandacht besteed aan de gezondheid en het welzijn van het personeel.

Thibaud Hermans concludeert: “Onze zoektocht naar harmonie tussen geschiedenis, gastvrijheid en duurzaamheid heeft tot doel onze gasten een onvergetelijke, gezonde ervaring met een bijzonder verhaal te bieden. We zijn er dan ook helemaal klaar voor om onze gasten te verwelkomen in een écht duurzame en comfortabele omgeving.”    

Nitec – Koeltechnieken

Nitec levert en plaatst koel- en vriesinstallaties volgens de gewenste capaciteit en afmetingen. Waarbij aandacht wordt besteed aan optimaal gebruiksgemak, stockage en hygiëne. Een ander belangrijk aspect is het energieverbruik van deze installaties. Want energie is een van de grotere kosten die verbonden zijn aan productieprocessen in onder andere voedingsbedrijven. Daar kunnen koelinstallaties die verouderd of ‘uit balans’ zijn een grote hap uit het budget nemen. Dankzij betere en slimmere technieken kan er heel wat bespaard worden met bijvoorbeeld traploos gestuurde koelcentrales en warmterecuperatie. Nick Schoolmeester, zaakvoerder bij Nitec: “Bij het project ‘Hotel des Brasseurs’ werden we aanbevolen door de professionele keukenbouwer Hilux-Decomac om alle koelinstallaties zo energiezuinig mogelijk op te bouwen. Er werd gekozen voor een MAKI-koelcentrale met een frequentiegestuurde compressor die traploos alle koelcellen en meubels voorziet van de juiste temperatuur. In dit klimaatneutraal hotel was het evident dat we de restwarmte van de compressor moesten recupereren. Dit was mogelijk door een extra platenwisselaar aan te sluiten op de buffertank, geïnstalleerd door de externe firma die het sanitair en de warmtepomp voor verwarming voorzag. Die tank dient namelijk om het sanitair en ander water dat moet worden opgewarmd te stockeren. Als je weet dat de vrijgekomen warmte van een koelcentrale ongeveer 45 °C is, dan moet dat water veel minder opgewarmd worden voor verder gebruik. En zo recupereer je bijna 100 % van de restwarmte. Dat waren de specifieke wensen bij Hotel des Brasseurs.”

Vincent Verlinde – Sanitair en brandleidingen

De expertise van Vincent Verlinde omvat verwarming, sanitair, ventilatie en industriële installaties, zowel voor nieuwbouwprojecten als renovaties. Het team bedient zowel particuliere en residentiële woningen als industriële klanten. Maar het gaat verder dan enkel vakmanschap tijdens installaties. Ook uitstekende nazorg en ondersteuning na verkoop of installatie behoren tot de mogelijkheden. Zaakvoerder Vincent Verlinde: “Voor de indrukwekkende renovatie van het erfgoedpand Hotel des Brasseurs werden we gecontacteerd door de eigenaar zelf, Thibaud Hermans. Hij was tevens de bouwheer van het volledige project. Het is niet de eerste keer dat we voor Thibaud een opdracht succesvol hebben afgerond. Voor zijn B&B ‘Hoeve Welgelegen’ en de naburige ‘Villa De Torre’ mochten we zowel alle HVAC-installaties als het sanitair verzorgen. Thibaud kon voor Hotel des Brasseurs op ons rekenen voor de feilloze afwerking van alle sanitair in de keuken, de kamers en de toiletruimtes. Daarnaast stonden we in voor de brandleidingen. We kregen een strak schema voorgeschoteld, maar hebben alles op tijd én correct opgeleverd. Voor het eerste klimaatneutraal hotel van Vlaanderen. Dat wil toch al wat zeggen!”

Slimme oplossingen voor comfort en beveiliging

Hotel des Brasseurs in De Haan, het eerste klimaatneutrale hotel van de Belgische kust, heeft een indrukwekkende transformatie ondergaan, met als resultaat een verfijnde en technologisch geavanceerde accommodatie die de aanwezige gasten een onvergetelijke ervaring biedt. Als hoofdaannemer van de technische installaties was Electro Debal verantwoordelijk voor de volledige elektriciteit, verlichting, toegangscontrole, camera’s, brandalarm, audio- en HVAC-sturing. Debal werkte hiervoor samen met partner Qbus, die instond voor automatisering en energiebeheer, én met Pro Heating Systems Dendermonde, gespecialiseerd in ecologische verwarmingssystemen.

Tekst Kris Vandekerckhove   |   Beeld Ann-Sophie Deldycke

Elektriciteitsonderneming Electro Debal specialiseert zich in elektrische installaties voor diverse projecten, waaronder woningen, winkels, kantoren en horecafaciliteiten.

Elektriciteitsonderneming Electro Debal, actief sinds 1997, specialiseert zich in elektrische installaties voor diverse projecten, waaronder woningen, winkels, kantoren en horecafaciliteiten. Zaakvoerder Kristof Debal: “Voor onze projecten fungeer ik als direct aanspreekpunt. Al onze klantrelaties zijn gebaseerd op ontzorging, transparantie en wederzijds vertrouwen. Bovendien zorgt onze langdurige samenwerking met vaste partners/leveranciers steeds voor een correcte, nauwkeurige (samen)werking. Zo ook voor de implementatie van de domoticasystemen van Qbus, die niet alleen elektriciteit en verlichting regelen, maar ook de verwarming, koeling en ventilatie sturen. Dit stelt het hotel in staat om 100 % comfort aan de gasten – én uitbaters – te waarborgen.”

Efficiënte en milieuvriendelijke klimaatregeling

“Wat de HVAC-systemen betreft, heeft Pro Heating Systems zich bewezen als een betrouwbare partner bij het installeren van ecologische verwarming, ventilatie, warmterecuperatie en airconditioning. Deze systemen worden ook aangestuurd door Qbus, wat resulteert in een efficiënte en milieuvriendelijke klimaatregeling in het hele hotel. Niet onbelangrijk bij een klimaatneutraal hotel, dat spreekt voor zich”, stipuleert Kristof Debal.

Familiaal vakmanschap garandeert succesvolle renovatie

Voor de meer dan grondige renovatie van Hotel des Brasseurs werden heel wat aannemers en vaklui gecontacteerd. Stuk voor stuk hadden ze ofwel al samengewerkt met bouwheer Thibaud Hermans, ofwel behoorden ze tot de beste specialisten in hun specifieke vakgebied. Voor Bouwwerken Cloet uit Wingene golden beide doorslaggevende argumenten …

Tekst Kris Vandekerckhove   |   Beeld Bouwwerken Cloet

Er zijn op alle verdiepingen heel wat structurele werken uitgevoerd.

Zaakvoerder Alexander Cloet: “We zijn een groeiend bedrijf, maar nog steeds met een sterk familiaal karakter. We dragen kwaliteit zeer hoog in het vaandel. Want we bouwen met mensen voor mensen, dus we hebben oog voor elk detail. En eerlijk gezegd: ik hou van uitdagende projecten, en dit was er één! Voor Thibaud hadden we al de nieuwbouw van zijn B&B Hoeve Welgelegen mogen bouwen. En omdat Dries Bonamie de architect was van zowel Hoeve Welgelegen als Hotel des Brasseurs, kwamen we opnieuw met Thibaud in contact. Hij wist dus exact welk vlees hij in de kuip had.”

Structurele werken op alle verdiepingen

“We zijn begonnen met ontmantelingswerken. Zo kwam de oude structuur bloot te liggen. De grootste uitdaging situeerde zich in de kelder van het hotel. Er diende een grondwaterverlaging te gebeuren om de werken in de kelder te kunnen uitvoeren. De ligging van het hotel, vlak naast de tramsporen, vormde hierbij een extra uitdaging. Een zetting van amper 3 mm op de tramsporen was toegestaan. Het monitoren van het water en extra peilmetingen van de landmeter waren een noodzaak.”

De ligging van het hotel, vlak naast de tramsporen, vormde een extra uitdaging.

“De oude vloer werd uitgebroken en de nieuwe funderingsplaat kwam 1,2 meter dieper te liggen. In de kelder hebben we de muren onderschoeid en micropalen geboord. Vervolgens hebben we de funderingsbalken, funderingsplaat en liftput gegoten. Bovendien werden de oude betongewelven van de kelder vervangen door nieuwe en zo hebben we op elke verdieping
de oude houten roosteringen vervangen door nieuwe welfsels. Kortom: er zijn op alle verdiepingen heel wat structurele werken uitgevoerd.”

“Al bij al was dit dus een zeer uitdagende klus, die we in een tijdspanne van ongeveer dertien maanden geklaard hebben. Maar zo heb ik het graag. En … Thibaud tevreden, wij tevreden”, besluit Alexander Cloet.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Thibaud Hermans (De Haan)
  • Architect Architectenbureau Dries Bonamie (Beernem)
  • Hoofdaannemer(s) Bouwwerken Cloet (Wingene)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details