Platform voor de bouw
Nieuws

Eerste goedgekeurde vergunning in Benelux voor groenewaterstofplant

VoltH2-vergunning
In de fabriek zal groene waterstof worden opgewekt met elektriciteit die afkomstig is van windenergie op zee.

Tekst | Sweco

Beeld | Sweco

6 januari 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

VoltH2, een in Europa gevestigde ontwikkelaar van infrastructuurprojecten voor de productie van groene waterstof, heeft de nodige bouw- en milieuvergunningen ontvangen voor de realisatie van de eerste grootschalige groenewaterstoffabriek in de Benelux. De 25 MW-plant wordt gebouwd in het Nederlandse Vlissingen en zal 3,6 miljoen kilogram groene waterstof per jaar produceren. Groene waterstof, ook wel renewable hydrogen genoemd, is een energiebron die helemaal past binnen de filosofie van circulair bouwen.

In de fabriek in Vlissingen zal groene waterstof worden opgewekt met elektriciteit die afkomstig is van windenergie op zee. Voor de bouw wordt gebruikgemaakt van technologie die al succesvol is toegepast in de industrie en die bij diverse leveranciers te verkrijgen is. Via de integratie van opslag van waterstof kunnen ook lokale tankstations bevoorraad worden. De fabriek zal dankzij haar uitgekiende ontwerp uitbreidbaar zijn tot 100 MW, met een potentiële productie van circa 15 miljoen kilogram groene waterstof per jaar. Ter vergelijking: met de energie uit 1 kilogram waterstof kan een personenwagen zo’n 100 kilometer afleggen.

De 25 MW-plant wordt gebouwd in het Nederlandse Vlissingen en zal 3,6 miljoen kilogram groene waterstof per jaar produceren.

Internationale voortrekkersrol

Ingenieursadviesbureau Sweco stond in voor het ontwerp en de opmaak van de omgevingsvergunning voor de nieuwe waterstofproductieplant, in opdracht van VoltH2. Sweco is in de eerste projectfase verantwoordelijk voor het volledige ontwerp, de benodigde vergunningen en de subsidies. “Met een internationaal team van Belgische en Nederlandse specialisten zijn we in staat om het totale project integraal uit te voeren”, klinkt het bij Sweco, dat ook betrokken is bij andere groenewaterstofontwikkelingen in Nederland en België via de inzet van engineering voor compressie-, koeling- en opslagmodaliteiten volgens de strikte veiligheidsvereisten voor waterstof onder hoge druk. “Sweco beschikt over een sterke technische expertise inzake de engineering van industriële procesinstallaties en heeft een internationale voortrekkersrol binnen waterstofprojecten”, beaamt Tom Van Den Noortgaete, Division Director Energy bij Sweco Belgium. 

Absolute primeur

De bouw van de fabriek in Vlissingen in een eerste belangrijkste stap in de uitrol van een waterstofeconomie in de Benelux. “We zijn dan ook erg trots op de verlening van deze vergunning. Groene waterstof opent namelijk de deur naar de verdere verduurzaming van onze economie en samenleving. De lokale industrie kan de geproduceerde waterstof van VoltH2 inzetten als feedstock voor de industrie of brandstof voor een koolstofarm transport”, zegt Tom Van Den Noortgaete. De vergunning voor de groene waterstofinstallatie werd eind april 2021 ingediend. “Een absolute primeur, want voor de eerste keer diende een vergunningsdienst een dergelijke beslissing te maken”, vertelt Sara Vander Beken, Team Manager en verantwoordelijk voor het ontwerp. “De productie, verwerking en opslag van waterstof is een nieuwe ontwikkeling, waardoor een uitgebreide informatieronde voorzien werd. In een vroeg stadium hebben we samen met de lokale besturen rond de tafel gezeten om hen te informeren over de ontwikkeling van zulke pioniersprojecten. Ze kwamen daarbij tot het besluit dat groene waterstof vele positieve effecten voor de regio genereert, zowel in economisch opzicht als op energetisch vlak.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details