Platform voor de bouw
Eerste grootschalig Belgisch project met luchtzuiverende gevelverf bij winkelketen OKay

Eerste grootschalig Belgisch project met luchtzuiverende gevelverf bij winkelketen OKay

Voor de duurzame renovatie van de gevels is er gekozen voor de luchtzuiverende gevelverf StoColor Photosan van gevelexpert Sto. De OKay-buurtsupermarkten liggen in dorps- of stadskernen, waardoor de luchtzuiverende gevelverf er zeer efficiënt de luchtverontreiniging door lokale emissies neutraliseert. Met een totale oppervlakte van 10.000 m² is dit meteen ook het eerste grootschalig Belgisch project met de luchtzuiverende gevelverf.

Vanaf juli 2019 ging Woutim paintworks aan de slag om de bestaande gele sierpleistergevels van de OKay-winkels te overschilderen met een witte verflaag (RAL 9016) van StoColor Photosan. Dankzij de hoge dekkingskracht van de verf waren er slechts twee verflagen nodig. In totaal zijn er 76 filialen voorzien van een luchtzuiverende verflaag. Het gaat hierbij om winkels verspreid over het hele land in de provincies Namen, Waals-Brabant, Henegouwen, Luik, West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg.

Gevelverf onderdeel van duurzame transformatie

De technische afdeling van Colruyt Group zet volop in op innovatieve technieken, materialen en bouwsystemen.

“Duurzaam ondernemen zit in het DNA van Colruyt Group. Zo hebben we nu enkel nog lage-energiewinkels en winkels zonder fossiele brandstoffen en experimenteren we volop met circulair bouwen. Het ultieme doel is om te evolueren naar 100% energiezuinige en circulaire gebouwen. De luchtzuiverende gevelverf van Sto vormt een belangrijk onderdeel in deze transformatie”, zegt Ivo Van Zandweghe, verantwoordelijke Duurzame Infrastructuur van Colruyt Group.

Colruyt Group klopte aan bij verfgroothandel Troubleyn, één van hun vaste leveranciers, met de vraag om een duurzaam product voor de gevels te zoeken met een positief impact op het milieu.

“Duurzaamheid is een populair thema, maar in onze branche is het anno 2020 nog steeds een nichemarkt. Ik ben er wel van overtuigd dat het op lange termijn ook in de verfbranche de norm zal worden. Om de groene gedachte kracht bij te zetten, kiezen wij bewust voor partners op dat gebied. Van verfleverancier Sto tot de uitvoerder Woutim paintworks”, aldus Peter Troubleyn, zaakvoerder Troubleyn.

StoColor Photosan vermindert NOx en fijn stof

Stikstofoxiden komen via uitlaatgassen in het milieu terecht. Die stikstofoxiden zetten zich af op het fotokatalytische geveloppervlak van StoColor Photosan. Onder invloed van licht wordt zuurstof op de katalysator geactiveerd en worden de stikstofoxiden tot niet-giftig nitraat omgezet. Dit functioneert niet alleen bij direct zonlicht, maar ook bij diffuse lichtomstandigheden. Dat nitraat lost vervolgens op in water en wordt door de regen van het oppervlak weggespoeld.

“Dit is mogelijk dankzij de gepatenteerde Visible Light Catalyst Technology. Deze innovatieve technologie zorgt voor minder fijn stof en schone lucht, die een constante vermindering van schadelijke stoffen in de steden garandeert”, zegt Alexander Rickert, Product Manager bij Sto.

In 2018 voerden onderzoekers in opdracht van de Regionale dienst voor Milieu, Metingen en Natuurbescherming van Baden-Württemberg in zowel stedelijke als landelijke omgevingen allerlei testen uit om de impact van de gevelverf te berekenen. Zo bleek dat een gemiddelde woning met een geveloppervlakte van 250 m² beschilderd met StoColor Photosan, de schadelijke stoffen neutraliseert die een Euro-6 dieselmotor over een afstand van ongeveer 25.000 km uitstoot. Die woning zuivert zo de uitstoot van ongeveer 1640 liter diesel per jaar, wat neerkomt op bijna 2 kg stifkstofoxiden. Of ook: een gemiddelde vertegenwoordiger legt een afstand van ongeveer 50.000 km per jaar met de wagen af. Om die concentraties stikstofoxide en ozon op één jaar tijd te neutraliseren, volstaat het werk van twee woningen van ongeveer 250 m² beschilderd met de StoPhotosan gevelverf.

Uit het onderzoek blijkt dus een snelle en kwantitatieve omzetting van stikstofoxiden. Om milieuvervuiling tegen te gaan wordt grootschalig gebruik van foto-actieve verven aangeraden.

“Als we de resultaten van het onderzoek herleiden tot de OKay-case, kunnen we ervan uitgaan dat de geveloppervlakte van 10.000 m² de schadelijke stoffen neutraliseert van ongeveer 1.000.000 km (Euro-6 dieselmotor) uitstoot”, aldus Rickert.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details