Platform voor de bouw
Nieuws

Efficiënt energiebeheer dankzij gesofisticeerd KNX-gebouwbeheersysteem

A
De middenspanningspost.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Verbiest E.T.I.

23 juli 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het Genkse familiebedrijf Verbiest E.T.I. plaatste er de elektrische installatie en nam ook de middenspanningsinfrastructuur van de volledige site voor zijn rekening. Dankzij een gesofisticeerd KNX-gebouwbeheersysteem kan het algemene energieverbruik op een slimme en gebruiksvriendelijke manier gemonitord en bijgestuurd worden.

“We stonden in voor de elektrische installatie van het centrale gebouw (verdeelborden, datanetwerk, branddetectie, toegangscontrole, camera’s, KNX …) en de KNX-installatie voor het gebouwbeheer op de volledige site”, vertelt Tom Verbiest, support manager bij Verbiest E.T.I. “De KNX-installatie is gekoppeld aan een visualisatiesysteem, zodat niet enkel de bezettingsgraad, maar vooral ook het energieverbruik in de gaten kan worden gehouden. De woningen zijn uitgerust met elektrische verwarming en in sommige gevallen ook met een sauna, dus dat zijn zware verbruikers. Vandaar dat het energieverbruik in detail gemonitord wordt per groep van twintig huisjes, zodat Center Parcs waar nodig kan bijsturen. Er schuilt heel wat technisch vernuft achter dat gebouwbeheersysteem – het is een heel grote site, dus er is een omvangrijk datanetwerk op poten gezet om alle gegevens te kunnen centraliseren – maar dankzij de bij-behorende visuele interface is het erg gebruiksvriendelijk.”

Het algemene laagspanningsverdeelbord.

Alle deadlines gehaald

Naast het KNX-gebouwbeheersysteem had Terhills Resort nog enkele andere bijzonderheden in petto. “Denk bijvoorbeeld aan de zwembadtechnieken en -verlichting of de groeiverlichting voor de subtropische planten. En ook qua brandveiligheid had dit project wel wat voeten in de aarde, aangezien het gerealiseerd is volgens de NBN S21-100-norm”, legt Tom Verbiest uit. “Boven-dien waren we gebonden aan een strakke planning. De coronacrisis heeft
uiteraard ook zijn rol gespeeld, maar gelukkig verliep de samenwerking erg vlot en hebben we alle deadlines gehaald. We zijn als bedrijf maximaal ingesteld op dergelijke grote, complexe projecten en nemen dat eveneens mee naar het latere onderhoudsverhaal. Ook in Terhills Resort zullen we de komende jaren instaan voor de opvolging van de elektrische installatie. Dankzij het KNX-gebouwbeheersysteem kan dat probleemloos vanop afstand gebeuren, zodat werknemers en bezoekers zo min mogelijk hinder ondervinden van eventuele storingen, controles of interventies. We hebben er dus weer een heel mooie referentie bij!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details