Platform voor de bouw
Producten

Efficiëntere plaatsing en afdichting van buitenschrijnwerk

Soudal3_Acryrub-SWS
Onder de naam Soudal Window Manufacturing beschikt Soudal over een verzameling high-end industriële producten voor de raam- en deursector.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Soudal

15 februari 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

‘From Glass to Wall’ – Totaalaanbod voor de raam- en deursector

Een ononderbroken thermisch geïsoleerde en luchtdichte schil is cruciaal om gebouwen te laten voldoen aan de steeds strenger wordende energienormen. Soudal, gerenommeerd fabrikant van kwaliteitsproducten voor isolatie en afdichting, heeft hier hoogwaardige oplossingen voor. Op Polyclose worden alle schijnwerpers gericht op het totaalpakket dat de specialist biedt voor de raam- en deursector. Met enkele innovaties aan het modulaire SoudaFrame SWI-venstermontagesysteem, de producten voor ramen en deuren en de oplossingen voor de aansluiting tussen buitenschrijnwerk en metselwerk zal er opnieuw veel te ontdekken vallen op de stand van Soudal.

De Soudal Group focust zich op de bouw, industrie en retail met producten in verschillende categorieën: siliconen en andere mastieken, PU-schuimen, lijmen, coatings, technische aerosols en bouwchemie. “We investeren continu in onze productievestigingen in binnen- en buitenland en zetten in op gerichte overnames. Bij Tenachem in Letland produceren ze bijvoorbeeld voegkitten voor de afdichting van dubbel glas en door de overname van het Belgische Sapac P&R hebben we oplossingen voor het (na)isoleren van pvc of aluminium raamprofielen in huis”, zegt productmanager Steven Van Orshaegen. “Innovatie is de motor van onze organische groei. Op Polyclose zetten we opnieuw een aantal van die vernieuwende oplossingen in de kijker.”

Met Soudatight biedt Soudal een serie hoogwaardige polymeerpasta’s aan die na droging een volledig naadloos en elastisch membraan vormen. (Beeld: Gert Huygaerts)

Intelligent modulair venstermontagesysteem

Prekader SoudaFrame SWI, vervaardigd uit glasvezelversterkte kunststof, is uitermate geschikt voor buitengevelisolatiesystemen (ETICS) en geventileerde gevelsystemen, waarbij eerst de binnenmuur opgetrokken wordt en daarna pas de isolatie en de gevelafwerking geplaatst worden. Wanneer het raam in het isolatievlak gemonteerd wordt, lopen de isothermen recht door isolatie en raam, waardoor er aanzienlijk betere scores op het vlak van warmteverliezen bij de overgang tussen muur en raam (psi-waarden) gehaald worden. “Dit isolatiekader, dat beschikbaar is in vier afmetingen, kan zowel in het atelier als op de werf geassembleerd worden en daarna als één geheel op de muur gemonteerd worden met behulp van onze Soudaseal SWI, een hybride lijm met een hoge aanvangshechting. De plaatser heeft zo de handen vrij om het prekader verder vast te zetten met enkele bouten. Unieke veerclips garanderen een uniforme voeg tussen pre- en raamkader. Nog voor de start van de bouw kan dus berekend worden hoeveel product er exact nodig is om de raamaansluitingen af te dichten”, licht de productmanager toe. “Nadat het raamkader rechtstreeks in het SoudaFrame SWI-kader vastgeschroefd is, kunnen de clips verwijderd worden en kan de opening afgedicht worden met bijvoorbeeld Flexifoam en onze vloeibare Soudatight-membranen. SoudaFrame SWI scoort trouwens ook hoog op het vlak van inbraakwerendheid, want het haalde zonder bijkomende maatregelen klasse RC3.”

Industriële producten en vloeibare membranen

Onder de naam Soudal Window Manufacturing (SWM) lanceerde Soudal ook een verzameling high-end industriële producten voor gebruik bij de productie van ramen en deuren. Tot slot biedt de specialist ook specifieke oplossingen aan voor de afdichting tussen buitenschrijnwerk en metselwerk, zoals bijvoorbeeld vloeibare membranen. Zo is Soudatight een serie hoogwaardige polymeer-pasta’s die na droging een volledig naadloos en elastisch membraan vormen: ideaal voor het luchtdicht en dampremmend afwerken van oppervlakken, doorvoeren en aansluitingen (raam-wand-, vloer-wand-, wand-plafond- en dakaansluitingen). Soudal blijft deze familie vloeibare membranen uitbreiden en optimaliseren. Op Polyclose lanceert het een nieuw waterdicht membraan: Soudatight WP, dat onder meer geschikt is voor de afdichting onderaan terrasdeuren.

SoudaFrame SWI (Soudal Window Installation) is een intelligent modulair montagesysteem met slanke L-profielen.

Passive House-certificaat

“Het SoudaFrame SWI-prekadersysteem beschikt over het Passive House-certificaat, en dat zelfs voor drie verschillende klimaatzones (koud-gematigd, koud en warm-gematigd). Het is de eerste keer dat een component getest en geslaagd is voor de criteria van verschillende klimaatzones van het Passive House Institute”, sluit van Orshaegen af. “Ook de luchtdichtingsmembranen zijn Passive House-gecertificeerde componenten, waardoor ze gebruikt kunnen worden voor projecten met extreem hoge luchtdichtheidseisen. Dit certificaat, in combinatie met de ift MO-01/1-test, toont aan dat we in staat zijn om een hoogwaardige en duurzame luchtdichte afdichting van raamverbindingen te garanderen, ook in de praktijk.”

Op Polyclose is Soudal terug te vinden op stand 1200.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details