Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Efficiëntie troef in geavanceerd distributiecentrum

Naamloos-2 kopiëren
In het nieuwe distributiecentrum van Livlina kunnen circa 50.000 palletten gestockeerd worden.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Cordeel

25 maart 2021 Leestijd 17 minuten

Deel dit artikel

Het imposante complex bestrijkt maar liefst 3,5 hectare en fungeert als logistiek zenuwcentrum voor de opslag en verdeling van geneesmiddelen en andere farmaceutische producten in ons land. Blikvangers van dienst zijn de 36 meter hoge high bay en het geautomatiseerde conveyorsysteem, die vervat zitten in een strakke, functionele architectuur.

Livlina spitst zich toe op de opslag en het beheer van de voorraden van grote farmaproducenten. Met vestigingen in Sint-Niklaas (30.000 palletten), Heusden-Zolder (20.000 palletten) en Bornem (5.000 palletten) was de coöperatieve onderneming in het verleden al niet slecht bedeeld, maar omdat haar activiteiten gestaag bleven groeien, was er nood aan extra capaciteit. Deze kwam er in de vorm van een nieuw distributiecentrum in Tessenderlo, waar circa 50.000 palletten kunnen worden gestockeerd. “We engageren ons om de klanten van de grote farmaproducenten binnen de 24 uur te beleveren. Een studie wees uit dat Tessenderlo de geschikte locatie is voor onze logistieke activiteiten. Via ons zusterbedrijf Febelco leveren we geneesmiddelen en andere farmaceutische producten aan 3.200 Belgische apothekers, ziekenhuizen, dokters, verpleegkundige diensten, veeartsen en buitenlandse afnemers”, klinkt het bij Livlina. 

Relevant artikel

Innovatieve aanpak voor zorgcentrum met pit

Lees artikel

Temperatuurcontrole en luchtdichtheid

Het nieuwe distributiecentrum is ruwweg op te delen in twee basisentiteiten: een kantoorgedeelte aan de voorzijde van het complex en een uit de kluiten gewassen magazijngedeelte, dat op zijn beurt bestaat uit klassieke opslagruimte met palletstellingen, een high bay en een koelruimte. Aangezien alles in het teken staat van rendement en efficiëntie, inclusief een geautomatiseerd conveyorsysteem op basis van zelfrijdende shuttles, opteerde MMS & Partners voor een uiterst functioneel ontwerp. “Het gebouw is gemaakt voor de producten die er gestockeerd worden”, zegt ir. architect-bestuurder Luc Michoel, die sinds de jaren 80 al meermaals aan de slag was voor Febelco Group (waartoe Livlina behoort). “Temperatuurcontrole was een van de voornaamste prioriteiten. Het binnenklimaat moet strikt binnen de perken blijven om de farmaceutische producten in optimale omstandigheden te kunnen bewaren. Vooral in de 36 meter hoge high bay heeft dat wel wat voeten in de aarde. Vandaar dat ze uiterst luchtdicht is afgewerkt en dat er een specifiek technisch concept is uitgewerkt om de temperatuur overal op peil te houden, in samenspraak met Clima & Partners. Ook in de koelruimte, die bestemd is voor producten die op lagere temperatuur moeten worden bewaard, is er logischerwijs extra aandacht besteed aan het thermische plaatje.”  

Relevant artikel

Omvangrijk distributiecentrum vergt zware paalfundering

Lees artikel
De realisatie van het nieuwe distributiecentrum ging van start in de lente van 2019. Sinds begin dit jaar is het volledig operationeel.

High bay op palenmatras

De realisatie van het nieuwe distributiecentrum ging van start in de lente van 2019. Sinds begin dit jaar is het volledig operationeel. “Het gebouw is gefundeerd op palen en ter hoogte van de high bay hebben we een palenmatras gerealiseerd: een combinatie van funderingspalen, draagkrachtige verdichte grond en een doorgewapende betonplaat van 40 tot 60 centimeter dik. De staalconstructie van de high bay, waarvan de wanden en daken bekleed zijn met uiterst luchtdichte sandwichpanelen, steunt af op die palenmatras”, vertelt Patrick Claes, projectmanager bij aannemer Cordeel. “De rest van het magazijncomplex bestaat uit supervlakke betonvloeren, een betonstructuur met voorgespannen liggers, geïsoleerde metalen gevelbekleding en een steeldeck met dakdichting. Het kantoorgedeelte onderscheidt zich visueel van de rest van het complex met zijn gevelbekleding in zwart metselwerk. Daar is de betonstructuur opgebouwd uit voorgespannen IK- en IVH-liggers, die de realisatie van grote overspanningen en mezzanines mogelijk maakten. Het uitwerken van de bijbehorende knooppunten, in overleg met stabiliteitsbureau Arcade Engineering en Ergon (leverancier van de voorgespannen betonelementen), was behoorlijk uitdagend. Op de voorgespannen betonelementen na is al het beton in eigen huis geproduceerd door C-concrete, een speciale afdeling binnen Cordeel.”

De staalconstructie van de high bay, waarvan de wanden en daken bekleed zijn met uiterst luchtdichte sandwichpanelen, steunt af op een palenmatras.

Optimale verstandhouding

Dat alles tot in de puntjes klopt in het hypermoderne distributiecentrum, is te danken aan de uitstekende samenwerking tussen alle betrokken partijen. “De bouw van het complex is voortreffelijk verlopen. Ook de verstandhouding met KNAPP, de Oostenrijkse firma die de realisatie van het OSR Shuttle-conveyorsysteem en de high bay voor haar rekening nam, was optimaal. Tot grote tevredenheid van Livlina, dat nooit op tafel heeft moeten kloppen om orde op zaken te stellen”, benadrukt Patrick Claes. “Daar sluit ik me volledig bij aan, want de samenwerking liep inderdaad van een leien dakje en het distributiecentrum draait inmiddels op volle toeren. Uitgedrukt in oppervlakte en kostprijs is dit een van de grootste projecten die we al gerealiseerd hebben, dus we zijn er best fier op”, besluit Luc Michoel.    

Van Berlo – Industriële betonvloeren

Een omvangrijk distributiecentrum als dat van Livlina in Tessenderlo vergt ook de nodige vierkante meters industriële vloer. Daarvoor deed Cordeel een beroep op de firma Van Berlo, die gespecialiseerd is in voegloze bedrijfsvloeren met hoge vlakheid. Met zes verschillende types vloeren over een totale oppervlakte van 30.000 m2 kon Van Berlo er al zijn expertise aanwenden. “De grootste technische uitdaging was de betonvloer van het geautomatiseerde high bay-magazijn”, vertelt Gregory Roelandt, projectleider bij Van Berlo. “De vlakheid van deze vloer is in lijn met WTCB-klasse 2, met een bijkomende horizontaliteit volgens de FEM-norm. De stellingen in een dergelijk magazijn
mogen namelijk onder geen enkel beding schuin staan om het geautomatiseerde orderpickingsysteem niet te verstoren. Deze vloer is in openlucht gestort met een Miniscreed en pas nadien zijn de stellingen geplaatst en is de ruimte dichtgemaakt. Dit omdat dergelijke grote stellingen niet meer in een afgesloten ruimte binnen te krijgen zijn.”

In het OSR-stapelmagazijn ligt 2.800 m2 betonvloer van hetzelfde type. In de koel- en ADR-zone plaatste Van Berlo met behulp van een Superscreed 7.550 m2 supervlakke vloer volgens de DIN 15.185-norm. Zowel de expeditiezone op het gelijkvloers (8.100 m2) als de verdiepingsvloeren van de mezzanine en de expeditiezone (3.300 m2) zijn uit de hand gestort. Op de laadkades is 2.300 m2 buitenvloer plaatst, die slibbestendig is gemaakt door middel van bezemstrepen. “Bij Van Berlo hebben we de expertise én de machines in huis om elk project tot een goed einde te brengen. Dankzij onze interne engineeringafdeling wordt alles vooraf in detail berekend en uitgetekend en kunnen we de bouwheer volledig ontzorgen. Het resultaat mag er zijn: alle vloeren in het distributiecentrum zijn opgemeten door een extern bureau en voldeden perfect aan de vereiste normen”, besluit Gregory Roelandt.

Isopanel – Isothermische, hygiënische wand-, gevel- en dakbekleding

De realisatie van de geconditioneerde ‘high bay’ in het nieuw farmaceutisch distributiecentrum van Livlina was voer voor echte specialisten. Aanvankelijk zou dit hoogbouwmagazijn bekleed worden met enkelvoudige beplating, maar dat bleek problemen op te leveren voor de interne temperatuurbeheersing. Gelukkig was er elders op de werf al een partij aan het werk die gespecialiseerd is in luchtdichte wand-, gevel- en dakbekleding: Isopanel uit Temse. “We trokken er de 174 meter lange koelruimte op met behulp van isothermische sandwichpanelen en frigo-deuren”, vertelt projectleider ing. Pieter Bert. “Nadien werden we dus ook ingeschakeld voor de brandwerende dak- en gevelbekleding van de 36 meter hoge ‘high bay’. We hebben er speciale details voor uitgewerkt om de constructie volledig luchtdicht te krijgen. Dat was niet nieuw voor ons, want we zijn ook vaak betrokken bij de bouw van grote diepvries- en frigoloodsen, die eveneens perfect luchtdicht moeten zijn om ijs- en condensvorming te vermijden. Het was echter wel een huzarenstukje om de 25 centimeter dikke isolatiepanelen met een kern uit rotswol op hun plaats te hijsen. Aangezien ze elk 500 à 600 kilo wogen en de omringende magazijnruimte reeds gebouwd was, hebben we er – in combinatie met het gebruik van hangbruggen – op een gegeven moment een gigantische, omgebouwde 400 tonskraan voor moeten inzetten. Het was dus zeker geen alledaags project, waarbij we ons bovendien zoals steeds erg flexibel hebben opgesteld naar onze klant toe. Dankzij de enorme motivatie van mijn montageteam zijn we tijdens de eerste coronagolf gewoon blijven doorwerken om alles tijdig klaar te krijgen. Het nieuwe distributiecentrum van Livlina is dan ook een referentie om te koesteren!”

POSA – Tegelwerken

De inkomhal, de gangen, de trappen, de cafetaria, de sanitaire ruimtes en het personeelsterras van het nieuwe distributiecentrum van Livlina in Tessenderlo zijn vakkundig betegeld door POSA uit het nabijgelegen Ham. “De vloertegels hebben overal een 60×60-formaat en de witte wandtegels in de sanitaire ruimtes een 20×20-formaat. In de cafetaria hebben we parketimitatietegels geplaatst. De keramische terrastegels rusten op speciale tegeldragers”, legt zaakvoerder Michel Ceustermans uit. “Al bij al was dit een middelgroot project voor ons, dat zeven à acht weken in beslag nam. Het gebouw is iets hoogwaardiger afgewerkt dan andere distributiecentra, maar exceptionele technische uitdagingen bracht dat niet met zich mee. Het was fijn om opnieuw te kunnen samenwerken met Cordeel, waarvoor we ook in het verleden al regelmatig aan de slag waren. Die vertrouwensband gaat al tien jaar terug, dus dat vertaalt zich telkens in een vlotte en kwalitatieve uitvoering. Het resultaat mag er wezen!”

Croes – Buitenaanleg, riolerings- werken en nivellering binnenvloeren

In opdracht van hoofdaannemer Cordeel voerde Croes alle grond-, wegenis- en rioleringswerken uit op de Livlina-site in Tessenderlo. Bovendien nivelleerde het gerenommeerde familiebedrijf uit Geetbets ook de betonvloeren in het nieuwe distributiecentrum (27.000 m² in totaal). “Voor de buitenaanleg moesten we sokkels en bufferbekkens uitgraven, plinten aanvullen, puinpakket leggen, 3500 m² klinkers, 9000 m² asfalt, borduren, betonverharding, regenwater- en septische putten plaatsen …”, somt projectleider Koen Vantilt op. “De binnenvloeren moesten ultravlak afgewerkt worden om het geautomatiseerde opslag- en orderpickingsysteem optimaal te kunnen laten functioneren, dus daar hebben we logischerwijs extra aandacht aan besteed. Verspreid over verschillende fases zijn we bijna anderhalf jaar aan de slag geweest op die werf. Het is met andere woorden best een groot en uitdagend project geweest. Alles is echter prima verlopen. We zijn Cordeel dankbaar voor het vertrouwen en de uitstekende samenwerking!”

Symons – Metalen deuromlijstingen

Dat het nieuwe distributiecentrum van Livlina een toonbeeld van functionele architectuur is, betekent niet dat er geen aandacht is besteed aan details. Kijk bijvoorbeeld maar naar de piekfijne metalen deur-omlijstingen, die geleverd werden door specialist Symons (Eppegem). “We spitsen ons toe op de fabricage van metalen deuromlijstingen voor gebouwen en omgevingen die zeer intensief gebruikt worden en waar slijtvastheid dus een belangrijk aandachtspunt is”, vertelt sales- en marketingverantwoordelijke Cathérine Ravinet. “We leverden een dertigtal schilderklare monoblok omlijstingen (lees: omlijstingen die uit één geheel bestaan) voor RF30’ en RF60’ deurgehelen. We maken al onze producten op maat op basis van de muurdikte en de hoogte van de deuren, dus ook de omlijstingen bij Livlina zijn puur maatwerk. Je vindt onze omlijstingen eveneens op Brussels Airport, in gevangenissen, scholen, kantoorgebouwen, ziekenhuizen, cleanrooms, crèches … Kortom: overal waar ‘strak, stevig en duurzaam’ het devies is! Vandaag leveren we hoofdzakelijk twee- en zesdelige omlijstingen voor projecten in afwerkingsfase. Deze zijn ook beschikbaar in inox.”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Febelco Group – Livlina (Sint-Niklaas)

Architect MMS & Partners (Wijnegem)

Hoofdaannemer(s) Cordeel (Hoeselt)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details