Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Ekla-project, Brussel | Ekla geeft wijk rond Brussels Weststation nieuw elan

De buurt rond het Brusselse Station-West is begonnen aan een remonte. De gangmaker van die heropleving is het Ekla-project op...

ekla-12-kopieren

26 april 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De buurt rond het Brusselse Station-West is begonnen aan een remonte. De gangmaker van die heropleving is het Ekla-project op de terreinen van de voormalige brouwerij Vandenheuvel, waar een meer dan 60 meter hoog torengebouw fungeert als landmark voor de omgeving. Het slanke volume is in veel opzichten bijzonder: het is de eerste hoogbouw met een houtskeletgevel en heeft een imposante luifel.

De plek waar brouwerij Vandenheuvel ooit Ekla – het bier voor Expo 58 – brouwde, springt vandaag in het oog dankzij een indrukwekkende woontoren. De terreinen van de teloorgegane brouwerij groeiden langzaam uit tot een stadskanker. In opdracht van citydev.brussels realiseerde de jonge projectontwikkelaar Revive er een gevarieerd vastgoedproject met een mix van kantoren, commerciële ruimtes, een supermarkt, een kleuter- en lagere school, een kinderopvang, 88 lage-energieappartementen, rooftopvilla’s en studentenhuisvesting. Ondergronds beschikken de gebruikers over honderd parkeerplaatsen, tweehonderd fietsenstallingen en bergruimte. Al die functies zijn samen goed voor 28.500m² vloeroppervlakte. Daarrond is bovendien een nieuw en publiek toegankelijk park aangelegd.

Uitnodigende luifel

Op de gelijkvloerse verdieping maakt een imposante luifel, die drie gevels van het torengebouw omarmt, een uitnodigend gebaar naar de omgeving. De glazen luifel is opgehangen aan een stalen draagstructuur. “Om de staalstructuur zo licht mogelijk te laten ogen, zijn er dragers in gelaste T-profielen ontworpen. De doorsnede van de T verjongt naar de voorkant van de luifel toe. Aan de kopse gevels is de uitkraging van de luifel beperkt, aan de langsgevel is de uitkraging beduidend groter. Daarom is er nog een stalen trekker naar de eerste verdieping voorzien. De stalen draag-constructie is opgehangen aan de achterliggende betonconstructie. Alle bevestigingspunten zijn bouwknopen die thermisch ontkoppeld moesten worden tussen de stalen luifel en de achterliggende betonconstructie. “In functie daarvan werd er gekozen voor de Isokorb® KS20/KS14 van Schöck, waarmee puntsgewijze staal-betonkoppelingen thermisch onderbroken kunnen worden. De thermische onderbrekingen zijn in staat om zowel positieve als negatieve momenten over te dragen naar de achterliggende structuur. De elementen kunnen ook de beperkte horizontale windbelasting afwentelen op de betonconstructie.

Adviserende partner

Gedurende het volledige traject – van ontwerp tot uitvoering – was Schöck de partner voor advies inzake de voorziene thermische onderbrekingen. Met het oog op de geometrie van de achterliggende betonconstructie in relatie tot de positie van de luifel dienden de drukstaven van de elementen te worden ingekort. Hiermee is rekening gehouden in het ontwerp door waar nodig de betonkwaliteit te verhogen. Door maatafwijkingen tijdens de uitvoering kwam de werkelijke positie van de ankers niet in alle gevallen overeen met de gevraagde positie, waardoor er een aantal aanpassingen nodig waren. Naast de luifels zijn op voorstel van aannemer BESIX ook Schöck Isokorb®-elementen gebruikt voor de verankering van de betonnen prefabterrassen.

Overdragen en opnemen

De Isokorb® KS is geschikt voor uitkragende stalen balkons en luifels. Het element draagt positieve momenten en positieve dwarskrachten over en kan zowel positieve als negatieve momenten en dwarskrachten opnemen. De Isokorb® KS is beschikbaar in twee varianten: type KS 20 en Type KS14, die verkrijgbaar zijn in hoogtes die variëren van 180 tot 280 mm, onderverdeeld in stappen van 10mm.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%