Elbeko Gent
03:32
12-02-2019

Elbeko | Gent – Moeilijk gaat ook…

Van een uniek project gesproken … Het was een aanzienlijke uitdaging om de stedenbouwkundige voorwaarden te toetsen aan de marktvraag. Zeker gezien de vreemde vorm van het perceel ter hoogte van de tunnel onder de spoorweg aan de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem. Dankzij een intelligent ontwerp konden alle verwachtingen toch ingelost worden. En dat op een esthetisch verantwoorde manier.

Elbeko Gent

Het wegwerken van de technieken in de verlaagde plafonds was een uitdaging omdat de beschikbare ruimte erg beperkt was.


Het perceel van circa 3.700 m² bestaat uit een driehoek waarop een trapezium aansluit. Aan de oostkant wordt het afgebakend door een spoorweg, terwijl de noordzijde van de driehoek begrensd wordt door de Kortrijksesteenweg. Het is op zich al een hele opgave om een gebouw te ontwikkelen dat op zo’n perceel past, maar daarbovenop moest het ontwerp ook nog eens voldoen aan de richtlijnen die in de Studie van de hoofdsteenwegen van de Stad Gent waren vastgelegd. “Gezien de ligging van het perceel dachten we meteen in de richting van kantoren, iets waar op deze locatie een grote vraag naar is”, vertelt Tim Schauwvlieghe, medezaakvoerder van Elbeko. “Dit moesten we echter koppelen aan woongelegenheid, want dat was een absolute must voor de Stad Gent.”

Drie afzonderlijke gebouwen

Elbeko Gent

Op het gelijkvloers en de eerste etage zijn de volumes ingericht als kantoorruimte, terwijl de tweede verdieping respectievelijk één en twee appartementen herbergt.

Bontinck Architecture & Engineering stond met andere woorden voor een uitdagende opdracht. Na analyse van het perceel en alle bijhorende studies en regelgevingen besloten de architecten met twee vrijstaande volumes aan de voorzijde van het perceel te werken, die aansluiten bij de schaal van de naburige gebouwen. Op het gelijkvloers en de eerste etage zijn ze ingericht als kantoorruimte, terwijl de tweede verdieping respectievelijk één en twee appartementen herbergt. Beide gebouwen zijn ondergronds verbonden met een parking van iets meer dan 1.000 m². Tussen beide volumes is tevens een verbinding naar het achterliggende deel van het perceel voorzien, waar een magazijn is ingericht.

Trapeziumvorm bepaalt uitzicht

Elbeko Gent

Met hun trapeziumvorm zijn de gebouwen aan de voorzijde maximaal inpasbaar binnen de perceelgrenzen. Hoewel ze niet identiek opgebouwd zijn, hebben ze wel dezelfde architecturale insteek. In de kantoren wordt er maximaal ingezet op licht en zicht door middel van grote bandramen die overhoeks gaan en de trapeziumvorm benadrukken. Om de horizontaliteit te versterken, kregen de raampartijen aluminium kaders met een bruinbronzen tint, die er bovendien voor zorgt dat de kleur van het schrijnwerk varieert naargelang de zon- en lichtinval.

Perfect te commercialiseren gebouwen

Als algemeen aannemer en projectontwikkelaar die zich op totaalconcepten richt, bouwt Elbeko zijn eigen projecten doorgaans zelf. “In dit geval hebben we de ruwbouwwerken met onze eigen mensen uitgevoerd, terwijl we voor de resterende werken een beroep op vaste partners hebben gedaan”, vertelt Tim Schauwvlieghe.

Elbeko Gent

Tussen beide volumes is een verbinding naar het achterliggende deel van het perceel voorzien, waar een magazijn is ingericht.


“We zorgen natuurlijk wel voor alle technische aansturing. Zelfs de uitwerking van het interieur behoort tot ons takenpakket. Zo maken we voor elk project een afzonderlijk materiaalkeuzeplan, waarop zowel de technieken als eindafwerking beschreven staan. Technisch gezien hadden de gebouwen aan de Kortrijksesteenweg weinig of geen verrassingen in petto. De grootste uitdaging schuilde – zoals eerder al gemeld – in het vinden van het juiste concept voor deze site. We zijn erg tevreden met de manier waarop Bontinck Architecture & Engineering deze opdracht heeft aangepakt. Het resultaat is immers visueel aantrekkelijk én perfect te commercialiseren, wat de vlotte verkoop nadien uitstekend heeft aangetoond. Zelfs het feit dat we wonen en werken moesten combineren, vinden we nu eerder een pluspunt. We beseffen maar al te goed dat deze mix steeds vaker de norm zal zijn. En met dit project in Sint-Denijs-Westrem hebben we bewezen dat dit een perfect haalbare kaart is.”

HVAC van de bovenste plank

Het zal niemand verbazen dat de bouwheer voor deze gebouwen ook een state of the art HVAC-installatie vereiste. Vandaar dat er een beroep werd gedaan op het vakmanschap van EcoPuur uit Nevele. “Elbeko werkt geregeld met ons samen, en dit voor de meest uiteenlopende opdrachten op het vlak van HVAC en duurzame energie”, vertelt directeur Joris Haems.

“Omdat we over expertise in een brede waaier van technieken beschikken en niet merkgebonden zijn, kunnen we altijd de beste combinatie van oplossingen zoeken om tot een optimaal resultaat te komen, en dit zowel met het oog op minimaal energieverbruik als maximaal comfort. Vandaar dat we er altijd naar streven om lang voor de uitvoeringsfase mee aan tafel te zitten. Enkel door mee te denken met de bouwheer, de architect en de hoofdaannemer kunnen we het beste resultaat bekomen. Dat heeft dit project trouwens wederom bewezen. Ook tijdens de uitvoering ligt het accent op de samenhang van alle systemen. Onze projectleiders zullen altijd de nodige maatregelen nemen om de technieken perfect op elkaar af te stemmen. En natuurlijk stopt onze taak niet bij de oplevering. EcoPuur staat eveneens in voor een excellente nazorg met interventies én onderhoudswerken.”

Van HVAC tot brandbeveiliging

De twee voorste blokken zijn uitgerust met een ventilatiesysteem D. “Onze keuze viel op de ComfoAir Q van Zehnder”, vertelt Joris Haems. “De ventielen zijn aangesloten op MBB-boxen van Lindab, die bijzonder geluiddempend zijn. Voorts zorgden we ook voor de verwarming. In de appartementen gebeurt dit met behulp van een General Waterstage-lucht-waterwarmtepomp. In de kantoren zorgt een VRF-systeem voor een eventuele boost en de koeling.” De gebouwen worden verwarmd via de vloer, terwijl de kantoren gekoeld worden via plafondcassettes. EcoPuur zorgde eveneens voor alle brandleidingen en plaatste de brandhaspels en poederblussers. Tot slot stond de firma in voor de installatie van het sanitair, inclusief de badkamers in de appartementen. “Technisch gezien was dit niet meteen het moeilijkste project”, besluit Joris Haems. “De enige grote uitdaging was het wegwerken van de technieken in de verlaagde plafonds, want de beschikbare ruimte was erg beperkt. Maar ook in dit opzicht lag de oplossing in het vooraf uitdenken van een adequaat concept, in samenwerking met de andere partijen. Kortom: het was een fijn project waar we met veel plezier onze schouders onder hebben gezet. Als bouwteam samen met de architect en de bouwfirma de touwtjes in handen hebben, is altijd een aangename ervaring die ook in dit project tot een prachtig eindresultaat heeft geleid.”  

Tekst: Els Jonckheere
Beeld: Elbeko

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Elbeko (Zele)

Architect
Bontinck Architecture & Engineering (Gent)

Hoofdaannemer(s)
Elbeko (Zele)

HVAC
EcoPuur (Nevele)

QC1 HasseltVitech