Platform voor de bouw
Embuild opent de verkiezingsdebatten en schuift 4 algemene doelstellingen voor de verkiezingen van 2024 naar voor

Embuild opent de verkiezingsdebatten en schuift 4 algemene doelstellingen voor de verkiezingen van 2024 naar voor

Samen beter bouwen, voor een duurzame toekomst

Meer overheidsinvesteringen, betaalbaar en duurzaam wonen, aantrekkelijke bouwjobs en meer digitalisering en industrialisering in de bouw: dat zijn de vier algemene doelstellingen die bouwfederatie Embuild lanceert naar aanleiding van de regionale, federale en Europese verkiezingen van 2024. “De komende maanden gaan we hiermee in discussie met onze leden in verschillende Bouwateliers en zullen we deze voorstellen bespreken met politici, administraties en experts”, verduidelijkt Niko Demeester, CEO van Embuild.

Embuild hield vandaag zijn jaarlijks BouwForum met ruim 700 leden en bouwprofessionals, waar deze vier algemene doelstellingen aan bod kwamen. Deze doelstellingen zijn van groot belang voor de bouw- en installatiesector, maar bieden vooral een antwoord op de maatschappelijke uitdagingen waarvoor we staan. “Zo pleiten we resoluut voor een verdubbeling van de investeringen van alle overheden samen tot 5% van het BBP tegen 2030. Dat is simpelweg nodig willen we onze vele verouderde woningen, ziekenhuizen, wegen, fietspaden en dergelijke een grondige facelift geven. Dat is ook nodig gezien de ambitieuze klimaatdoelstellingen die Europa ons oplegt”, zegt Embuild-CEO Niko Demeester.

De bouw zal ook alles op alles zetten om verder werk te maken van betaalbare en duurzame woningen. Dat vraagt natuurlijk ook de nodige beleidsondersteuning: het recente voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem om btw op renovatie en afbraak-heropbouw op te trekken van 6% naar 9% is contraproductief. Dat zou voor particulieren meteen een meerkost van 3000 tot 4500 euro betekenen en hun renovatie een pak duurder maken, terwijl het omgekeerde nodig is. “Een verkeerd politiek signaal met andere woorden. We rekenen erop dat de federale regering dit zal bijsturen”, benadrukt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van de bouwfederatie.

Ten derde moet onze sector dringend aantrekkelijker worden om mensen aan te trekken. Het aantal openstaande vacatures schommelt al jaren tussen de 10.000 en 20.000, het probleem is dus structureel. Embuild heeft tal van goed werkende imagocampagnes lopen (zoals #werfze in Vlaanderen, Je Construis Mon Avenir in Wallonië of De Bouw Kijkt Verder binnen Constructiv), maar zal nog een tandje moeten bijsteken en nog duidelijker moeten aantonen dat de bouw ondertussen properder, veiliger, technischer en minder zwaar is geworden.

Een laatste prioriteit betreft de digitalisering en de industrialisering van onze sector. Beide zullen niet alleen de productiviteit van de sector verhogen, ze zijn ook onontbeerlijk anno 2023, te meer omdat we zeker op het vlak van digitalisering een inhaaloperatie moeten ondergaan ten opzichte van onze buurlanden. Ook kunnen we op die manier het tekort aan arbeidskrachten milderen.

Niko Demeester: “Met deze doelstellingen gaan we nu de boer op met onze Ateliers van de Bouw, waarbij we in dialoog gaan met onze leden. Daarnaast zullen we uiteraard ook in gesprek gaan met experten, administraties en politici. Tenslotte gaan we ook lobbyen om onze voorstellen zoveel mogelijk opgenomen te zien in partijprogramma’s en vooral in regeerakkoorden, want de bouw is een sleutelsector voor de toekomst.” 

Alle informatie over de voorstellen van de bouw- en installatiesector voor de toekomst en alle initiatieven van Embuild voor de verkiezingen van 2024 zullen terug te vinden zijn op onze speciale verkiezingswebsite www.samenbeterbouwen.be. Deze website zal de komende maanden verder aangevuld met de verschillende memoranda (federaal, regionaal, Europees, lokaal), allerlei voorstellen, nieuwsberichten, video’s, podcasts en zo meer.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details