Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Encima, Torhout | Complex en elegant kantoorgebouw met woning

Altez-EncimaTorhout-1120_WAK6600 kopiëren
Het nieuwe kantoorgebouw van webagency Encima bestaat uit een strak geheel van beton- en sandwichpanelen en hoge raampartijen.

Tekst | Tekst Anastasia Verleysen | Beeld Altez, Karel Waignein

11 februari 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Het strakke ontwerp kenmerkt zich door de keuze voor beton- en sandwichpanelen en hoge ramen. Ogenschijnlijk eenvoudig, maar niets is wat het lijkt. 

Dat een kantoorgebouw allesbehalve saai hoeft te zijn, bewijst webagency Encima in Torhout. De bouwheer benadrukte steeds het belang van een kwalitatief, goed geïsoleerd en energiezuinig gebouw. Hij nam Desmet & Lammens architecten uit Brugge onder de arm en dat resulteerde in een tijdloos ontwerp waarin beton- en sandwichpanelen, staalstructuren en hoge raampartijen gecombineerd worden tot een strak geheel waarin ook woonruimte voorzien wordt. Voor de uitvoering werd een beroep gedaan op de expertise van Altez Construction Group. 

Van de beton- en sandwichpanelen tot de beglazing: overal is gestreefd naar uitstekende isolatiewaarden.

Bouwconsulente Dorine Brackx (Altez) licht de opdracht even toe. “Allereerst stonden we in voor de grondwerken en funderingen, en aansluitend ook voor de staalstructuur, tussenverdiepingen in gewelven en de gevelwerken”, vertelt ze. “De staalstructuren worden inhouse gemaakt, net zoals de koudebrugvrije betonpanelen in de gevels, die gecombineerd werden met zwarte metalen sandwichpanelen. Beide materialen beschikken over uitstekende isolatiewaarden en zijn dus zeer gunstig voor de EPB-score van het gebouw.”

Lichte structuren

Altez installeerde de betonnen binnentrappen en ook een afzonderlijke buitentrap, die naar het woongedeelte met dakterras boven de kantoren leidt. Daarvoor werd een traphal gebouwd, die geïntegreerd werd in de gevelpanelen. “Om de belasting van de woning op de vrijdragende gewelven te beperken, werd er geopteerd voor metselwerk met isolerende, lichte cellenbetonblokken, afgewerkt met metalen sandwichpanelen en een houten dakstructuur. De dakafdichting is uitgevoerd met een bitumineus dampscherm, een dikke verkleefde isolatielaag en dubbellaagse roofing”, vertelt Dorine Brackx. “Dit project kan je eigenlijk moeilijk standaard noemen. Zo is er gekozen voor een esthetisch en superisolerend platdak-venster in plaats van een gewone koepel. Daarnaast zijn ook het schrijnwerk met isolerende, zonwerende beglazing en de screens het vermelden waard. De buitenaanleg met de uitgegoten betonvloeren in verschillende niveaus en het speciaal op maat gefabriceerde betonpaneel voor de ingewerkte brievenbus zijn eveneens opvallend.”

“Bij dit gebouw schuilde de moeilijkheid echt in de details”, aldus Dorine Brackx.

Nog zo’n unicum is het klimaatplafond. Dat bracht voor Altez de uitdaging met zich mee om alles goed uit te dokteren, zodat de technieken en leidingen in de beperkte hoogte konden worden verwerkt. Een extra aandachtspunt was dat de bouwheer zelf zou instaan voor de binnenafwerking. “Op dat moment moet je verder kijken dan je eigen plannen en moet je alles in het werk stellen om de afwerking op eenzelfde kwalitatieve manier te kunnen laten gebeuren”, vertelt Dorine Brackx. “Een mooi voorbeeld zijn de ramen die tot aan de dakrand komen. Daar moesten we voldoende ruimte laten, zodat de afwerking probleemloos kon verlopen.” 

Structureel puzzel- en denkwerk

“Bij dit gebouw schuilde de moeilijkheid echt in de details. Van bepaalde lijnenpatronen in het ontwerp, die tot uiting kwamen in de voegen van betonpanelen en ramen, tot het beperkt aantal kolommen en dragende liggers om maximale flexibiliteit in de burelen te behouden. Daar kwamen ook nog diverse insprongen en overkragingen bij, en de hoogtes waren evenmin vanzelfsprekend”, licht Dorine Brackx toe. “Gelukkig was het een zeer goed ontwerp, waarbij de inschatting dicht bij de realiteit lag.”

Het gebouw ziet er eenvoudig uit, maar is het resultaat van een complexe bouwpuzzel.

Architecte Carmen Lammens slaagde erin om op een beperkte oppervlakte een exclusief, maar technisch vernuftig en complex ontwerp uit te tekenen. En dat bracht voor het bouwteam heel wat uitdagingen met zich mee. “Het hele team werkte in nauw overleg samen en dacht actief mee in functie van mogelijke oplossingen. Het was een grote bouwpuzzel, waarbij we alle kennis en kunde moesten inzetten om hem goed in elkaar te steken – ook op logistiek vlak gezien de beperkte werkruimte aan een drukke invalsweg. Op zulke momenten ben je dankbaar dat je over ervaren mensen en fantastische tekenaars beschikt”, lacht Dorine Brackx. ”Die intense samenwerking en het nauwe overleg maken dit project zo’n succes.”    


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Encima (Torhout)

Architect Desmet & Lammens architecten (Brugge)

Hoofdaannemer(s) Altez Construction Group (Tielt)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details