Platform voor de bouw
Energie besparen in de bouw: 4 manieren

Energie besparen in de bouw: 4 manieren

Duurzame woningen zijn goed voor het milieu, omdat ze grondstoffen besparen, minder energie verbruiken en vaak gezonder zijn voor de mensen die erin wonen of werken. Het is natuurlijk een goed idee om bijvoorbeeld zonnepanelen te laten installeren, maar er zijn nog zoveel manieren om in de bouw al rekening te houden met energiebesparende maatregelen. Maar welke manieren zijn er om energie te besparen en om duurzaamheid te verwerken tijdens het bouwproces? Unit 14 heeft 4 manieren op een rijtje gezet.

Luchtdicht en isolatie

Bij passief bouwen draait het om slim energie besparen tijdens de bouw van huizen en gebouwen. Passiefhuizen en -gebouwen richten zich op energie-efficiëntie en verbruiken zeer weinig energie. Hierbij wordt voornamelijk aandacht besteed aan luchtdichtheid en goede isolatie. Wanneer er geen luchtlekken zijn, zal er minder warmte verloren gaan en dus beter vastgehouden worden zonder extra energie te verbruiken. Hierbij kun je ook denken aan slimme ventilatiesystemen die warmte terugwinnen, die frisse lucht binnenbrengen en de uitgaande lucht gebruiken om de binnenkomende lucht te verwarmen.  Bovendien zijn passiefhuizen vaak ontworpen om optimaal gebruik te maken van natuurlijk zonlicht, wat zelfs op sombere winterdagen voor een warm interieur zorgt.

Duurzaam bouwen met groendaken

Een slimme manier om energie te besparen in de bouw is het gebruik van groendaken of vegetatiedaken. Dit zijn daken bedekt met mossen of vetplanten en ze hebben allerlei voordelen. Groendaken kunnen bijvoorbeeld regenwater opvangen, waardoor het riool minder snel overbelast zal raken. Ze isoleren ook uitstekend, waardoor ze in de zomer de warmte buiten houden en in de winter de warmte vasthouden. Zo bespaar je niet alleen energie, maar  bevorder je ook de biodiversiteit. Deze planten zijn namelijk een bron van voedsel voor insecten.

Demontabel bouwen voor hergebruik

Een derde effectieve manier om energie te besparen in de bouw is door te kiezen voor demontabel bouwen. Dit betekent dat gebouwen zo worden ontworpen en gebouwd dat ze in de toekomst uit elkaar gehaald kunnen worden. Dit betekent dat de onderdelen geheel of gedeeltelijk kunnen worden hergebruikt. Hierdoor is er minder behoefte aan nieuwe bouwmaterialen en wordt de uitstoot van CO2 verminderd. Demontabele gebouwen kunnen flexibel worden ontworpen, snel worden gebouwd, en ze kunnen zelfs worden verplaatst indien nodig. Super duurzaam dus!

Energiezuinigheid met keramische vloeren

Keramische vloeren dragen ook bij aan energiezuinige gebouwen. Het feit dat keramiek warmte goed geleidt, betekent dat vloerverwarming efficiënter kunnen werken, waardoor je je huis op de gewenste temperatuur kunt houden met minder energie. Bovendien kunnen deze vloeren ook voor koeling worden gebruikt, wat betekent dat ze het hele jaar door kunnen bijdragen aan energie-efficiëntie in gebouwen. Er zijn dus verschillende manieren om energie te besparen in het bouwproces. Welke mogelijkheden neem jij in overweging?

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details