Platform voor de bouw
Zorg

Energiezuinig woonzorgcentrum zet de toon voor geïntegreerde zorgcampus

°D1054_Kouterman_Alken02
WZC Kouterman is goed voor een totale woonoppervlakte van meer dan 10.000 m², aangevuld met allerlei gemeenschappelijke voorzieningen.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | dbv-architecten

3 december 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

De voortschrijdende vergrijzing dient zich aan als een van de grootste maatschappelijke uitdagingen voor de (nabije) toekomst. Het Limburgse Alken wil niets aan het toeval overlaten en besloot dan ook te investeren in de realisatie van een gloednieuwe zorgcampus. De exponent van deze ambitieuze plannen is WZC Kouterman, dat een woonzorgcentrum, assistentiewoningen, een dagverzorgingscentrum en een lokaal dienstencentrum voor het OCMW groepeert op één centrale locatie.

Het OCMW gebruikt ook een deel van de polyvalente zaal, die tevens plaats biedt aan de cafetaria.

Demografen en statistici laten er geen twijfel over bestaan: ons land zal de komende jaren en decennia overspoeld worden door een spreekwoordelijke ‘grijze golf’. Ook Alken zal hier niet aan ontsnappen, want uit berekeningen van de Vlaamse overheid blijkt dat het aantal 65-plussers er de komende tien jaar met meer dan 25 % zal stijgen. In absolute cijfers impliceert dit ruim drieduizend extra senioren, die uiteraard de nodige ondersteuning moeten krijgen. Om te anticiperen op deze forse stijging en de verdere veroudering van het bestaande WZC Cecilia sloeg het OCMW van Alken de handen in elkaar met Integro vzw, dat acht woonzorgcentra in de regio beheert. Het resultaat van deze samenwerking is zorgcampus ‘Kouterman’, die moet uitgroeien tot het epicentrum van de plaatselijke woon- en ouderenzorg. 

Geïntegreerd dienstenaanbod

Met de realisatie van WZC Kouterman is alvast een eerste belangrijke stap gezet. Het uitgestrekte gebouw bevindt zich op een boogscheut van de Alkense dorpskern en biedt plaats aan een woonzorgcentrum met 87 bedden, 33 assistentiewoningen, een dagopvang en een lokaal dienstencentrum voor het OCMW. “Daarmee is het goed voor een totale woonoppervlakte van meer dan 10.000 m², aangevuld met allerlei gemeenschappelijke voorzieningen zoals een verpleegpost, een dokterspost per verdieping, zitruimtes, een kinepraktijk, een stille ruimte, vergaderzalen, kantoren, kleedkamers voor het personeel … Het OCMW gebruikt ook een deel van de polyvalente zaal, die tevens plaats biedt aan de cafetaria. De bijbehorende grootkeuken kan circa vijfhonderd porties per dag verwerken en verzorgt eveneens de catering voor de overige Integro-centra in de regio. Door al deze voorzieningen te groeperen onder één dak kunnen Alkense senioren voortaan rekenen op een geïntegreerd dienstenaanbod en een fors verbeterde hulpverlening”, vertelt Thomas Vundelinckx, projectleider bij Dethier, dat het gebouw samen met Democo realiseerde als ‘TV Kouterman’.    

De grootkeuken kan circa vijfhonderd porties per dag verwerken en verzorgt ook de catering voor de overige Integro-centra in de regio.

Fossiele brandstoffen overbodig

Duurzaamheid was een cruciaal aandachtspunt bij de realisatie van WZC Kouterman. 412 zonnepanelen op het dak, een KWO-installatie en warmtepompen maken fossiele brandstoffen overbodig. Het gebouw wordt op een energiezuinige manier verwarmd en gekoeld via betonkernactivering in de vloeren en plafonds. “We moesten dus een kilometerslang circuit van leidingen integreren in de ruwbouw, wat een secure coördinatie en opvolging vereiste”, legt Thomas Vundelinckx uit. “Dat we sterk hebben ingezet op leanplanning, kwam in dit opzicht uitstekend van pas. Zo konden we onverwachte situaties ten gevolge van de coronacrisis ook beter opvangen, zoals leveranciers die plots verplicht in quarantaine moesten omdat ze met een interne uitbraak kampten. We liepen wat vertraging op doordat we de werf enkele weken moesten stilleggen tijdens de ‘lockdown’ – in volle ruwbouwfase – maar gelukkig zijn alle betrokken partijen daar zeer flexibel en begripvol mee omgegaan. Bovendien is de samenwerking tussen Dethier en Democo uitstekend verlopen, zonder enige vorm van onderlinge discussie. De gulden middenweg tussen onze beide bedrijfs-culturen was snel gevonden, dus dat heeft zeker bijgedragen tot het resultaat, waar we zeer trots op zijn. Het gebouw is nog maar pas in gebruik, maar zowel van Integro als van de bewoners krijgen we voorlopig alleen maar positieve reacties!”    

Gejo d.p.o. – Grondwaterverlaging 

De grondwaterverlaging op de werf van WZC Kouterman werd uitgevoerd door specialist Gejo d.p.o. (Lommel). “Hoewel het om een behoorlijk grote site ging, waar we vier pompen moesten opstellen, kunnen we dit bestempelen als een standaardproject. Onze firma is de voorbije jaren dermate geëvolueerd dat dergelijke realisaties geen al te grote uit-daging meer vormen. We doen zo meerdere projecten per maand en hebben dat type opdracht dus perfect in de vingers”, zegt projectleider Pieterjan Ceyssens. “Een van onze grootste troeven is dat we zeer klantgericht zijn en steevast proberen mee te denken in functie van het verkrijgen van een bemalingsvergunning. Zo werken we bijvoorbeeld steeds meer met een retourbemaling of allerhande infiltratieopties, naast andere specifieke technieken als dieptebronnen, het plaatsen van filters, het frezen van drainage … We streven altijd naar de meest optimale technische en financiële oplossing voor elk project. Bovendien maken we onze studies en berekeningen zelf, waardoor we niet hoeven te rekenen op een extern studiebureau en veel korter op de bal kunnen spelen. We kunnen ook snel switchen als er eventuele problemen zouden optreden. Op die manier slagen we erin om elke bouwput droog te zetten. Dagelijks staan er meer dan honderd van onze pompen te draaien op werven in heel Vlaanderen. Zo zijn we – eveneens in opdracht van Dethier – actief op twee grote werven in Diest: Watersnip en Demerpoort. En in Hasselt bemalen we voor Democo in functie van het nieuwe kantoorgebouw van Liantis en Unizo.”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
OCMW Alken & Integro vzw (Pelt)

Architect
dbv architecten (Hasselt)

Hoofdaannemer(s)
TV Kouterman (Alken)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details