Platform voor de bouw
Energiezuinige technische installaties die bouwheren kosten besparen
Vier gaswarmtepompen verwarmen de woonblokken op het Prins-Regentplein in Kessel-Lo.

Energiezuinige technische installaties die bouwheren kosten besparen

BOTEC ontwerpt energiezuinige technische installaties, integreert ze in gebouwen en coördineert de plaatsing. Een eerlijk en persoonlijk contact met de bouwheer, architect en aannemers staat centraal in de projectbenadering. Onder andere ziekenhuizen, woonzorgcentra en kinder- en jeugdzorgorganisaties doen regelmatig een beroep op het ingenieursbureau. “Dat komt omdat we de voorbije dertig jaar kostbare ervaring in de zorgsector opbouwden”, zegt afgevaardigd bestuurder Ilse Cromheeke. Ook scholen, kantoren, industriële gebouwen en collectieve woonprojecten rust BOTEC uit met duurzame technieken.

Ilse Cromheeke: “In onze projecten staan rationeel gebruik van energie, water en grondstoffen centraal en mikken we op zo laag mogelijke beheer-, onderhouds- en energiekosten voor de bouwheer.” Op het Prins-Regentplein in Kessel-Lo rustte BOTEC twee gerenoveerde woonblokken uit met een collectieve verwarmingsinstallatie op lage temperatuur, warmtepompen en zonnepanelen. “Vier gaswarmtepompen op het dak sturen de verwarmingsinstallatie aan. In elke woning produceert een warmtepompbooster het sanitair warm water. Zonnepanelen op het dak van elke woning houden de energiefactuur voor de bewoners zo laag mogelijk.”

Twee lucht-waterwarmtepompen verwarmen en koelen de Paardenmarktsite van UAntwerpen.

Stadscampus Paardenmarkt 

UAntwerpen restaureerde zijn Stadscampus Paardenmarkt tot gebouwen voor de opleiding Productontwikkeling en computerlokalen voor driehonderd studenten. Het project won Het Erfgoedjuweel 2023 van de stad Antwerpen. Ontwerper Tom Mertens: “Omdat computers en printers droge, stoffige lucht uitblazen, kozen we ervoor om de gebouwen uit te rusten met een ventilatiesysteem D. Dat wordt aangestuurd door sensoren die in elk lokaal het CO2-gehalte en de temperatuur meten. Een centraal gependeld textielkanaal blaast de lucht geluidloos in en verdeelt die gelijkmatig. Na een kosten-batenanalyse beslisten we om twee lucht-waterwarmtepompen te plaatsen die in de winter het warmteverlies van de ventilatie compenseren en in de zomer de lokalen koelen.”

“Op de vierde verdieping creëerden we een centraal datalokaal voor de computerklassen in gebouwen D en E. Elk lokaal kreeg toegangscontrole, camerabewaking en de nieuwste generatie ledverlichting, die we laten aansturen door het daglicht. Dankzij de videoschermen waarop alle studenten de projecties van de docenten van dichtbij kunnen zien, de centraal bediende geluidsboxen en de volledige wifidekking zijn de gebouwen helemaal klaar voor de toekomst.”

Zorgcampus Sint-Jozef 

Op vraag van Ingenium volgde BOTEC de plaatsing van de technische installaties op voor Zorgcampus Sint-Jozef in Ekeren. Ilse Cromheeke: “Omdat de uitvoeringstermijn voor zo’n project kort was en de bouwheer voor CLT-bouw koos, moesten de werken zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Op zo’n grote werf is ook efficiënte communicatie onmisbaar. Om die twee redenen maakten we gebruik van BIM. Zo kregen alle bouwpartners altijd meteen de laatste wijzigingen door.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details