Platform voor de bouw
EPD – Wanneer de milieu-impact wordt gedocumenteerd

EPD – Wanneer de milieu-impact wordt gedocumenteerd

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor ons leven, ons werk en vooral onze toekomst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bewuster omgaan met het milieu bij de aankoop van producten steeds populairder wordt. EPD’s zijn een nuttig instrument om de milieu-impact van producten te beoordelen.

De TROX Group ontwikkelt milieuvriendelijke producten als onderdeel van haar duurzaamheidsstrategie. Door het opstellen van milieuproductverklaringen stelt het bedrijf een transparante norm voor klanten.

Wat zijn EPD’s ?

De afkorting EPD is afgeleid van “Environmental Product Declaration”.  Het is een documentatie van de milieueffecten van een product gedurende zijn levenscyclus. Een EPD is gebaseerd op een analyse die rekening houdt met alle milieu-invloeden doorheen de productwaardeketen. Het document bevat gedetailleerde informatie over de milieu-invloeden van het product.

Wanneer een EPD wordt opgesteld, worden emissies, energie- en waterverbruik en afval mee opgenomen. Het “cradle to grave” principe toont alle milieueffecten van grondstof tot afvalverwerking. Het EPD moet worden onderzocht door externe instanties en is vijf jaar geldig.

Wat zit er achter een EPD en waarom zijn ze nodig?

Maar waarom zijn EPD’s nu nodig? Ze bieden een reeks voordelen op verschillende niveaus. In de bouwsector wordt meer en meer nadruk gelegd op duurzaamheidsnormen door studieburelen, architecten en bouwbedrijven. Net zoals certificeringssystemen zoals BREEAM of LEED zijn EPD’s belangrijke criteria voor openbare aanbestedingen. Productdocumentatie vereenvoudigt niet alleen de ecologische beoordeling. EPD’s bieden een toenemend concurrentievoordeel bij de gunning van toekomstige projectcontracten. Bovendien maken EPD’s het mogelijk om potentiële verbeteringen binnen de toeleveringsketen te visualiseren. Het aanmaken van deze documenten wordt steeds meer gestimuleerd door de wettelijke vereisten die in sommige Europese landen gelden. Een EPD is dus een duidelijke manier om klanten te informeren over de milieu-impact van een product en de productie ervan. Daarnaast worden de EPD’s bij TROX ook intern gebruikt om materiaalaanpassingen of productinnovaties te stimuleren.

Een belangrijke factor in EPD’s is de registratie van de uitstoot van broeikasgassen, die gebaseerd is op de normen van het internationale GREENHOUSE GAS PROTOCOL. Dit omvat niet alleen C02-emissies, maar ook andere milieubelastende gassen zoals zwavel-, fluor- en chloorverbindingen of stikstofoxiden. Het GHG-protocol maakt onderscheid tussen directe emissies die worden gegenereerd tijdens de productie van de emissies die door het bedrijf worden gegenereerd, indirecte emissies door energieverbruik en andere emissies die worden veroorzaakt door de inkoop van hulpbronnen, het transport en de verwijdering van een product. Deze drie gebieden worden Scope 1, 2 en 3 genoemd. Ook andere milieu-invloeden worden meetbaar gemaakt in een EPD. Deze omvatten bijvoorbeeld waterverbruik, milieuvervuiling veroorzaakt door erosie, watervervuiling of gezondheidseffecten die optreden tijdens de inkoop van grondstoffen, productie en verwijdering van het product.

EPD’s van TROX-producten

TROX biedt milieuproductverklaringen voor meer dan 50 productseries, waaronder brand- en rookafvoerkleppen, X-FANS, regelunits, jalouziekleppen en filters. Verdere EPD’s zijn in ontwikkeling en zullen in de toekomst beschikbaar zijn voor bijna alle producttypes. Voor het maken van EPD’s werkt TROX samen met EPD-Norge en het ECO-platform. Deze laatste is een erkende Europese standaard met hoge kwaliteitsnormen en EPD-Norge is een expert in ventilatie- en airconditioningproducten. Het ECO-platform kan worden gebruikt om EPD’s te creëren voor Europese projecten en de naleving van hoge kwaliteitsnormen te garanderen. Voor meer informatie en het downloaden van de EPD documenten kan u hier terecht: https://shorturl.at/HRQ7q

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details