Platform voor de bouw
Etex versterkt zijn portefeuille van duurzame bedrijfsactiviteiten door de overname van URSA

Etex versterkt zijn portefeuille van duurzame bedrijfsactiviteiten door de overname van URSA

ETEX BEVESTIGT DE EVOLUTIE VAN HAAR PORTEFEUILLE NAAR LICHTE EN DUURZAME BOUWSYSTEMEN DOOR DE OVERNAME VAN THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE-EXPERT URSA

In dit nieuw jaar versterkt Etex zijn portefeuille van duurzame bedrijfsactiviteiten door de overname van URSA, een Europese leider in isolatieoplossingen. Met deze overname verwerft Etex een nieuw groeiplatform en grijpt het de opportuniteit om een centrale rol te blijven spelen bij de aanpak van duurzaamheidsuitdagingen. Dankzij de expertise van URSA op het vlak van isolatie, breidt Etex ook haar aanbod uit, dat vandaag gipsplaten, vezelcement, passieve brandbeveiliging en modulaire bouwsystemen omvat. Deze overname is onderworpen aan de gebruikelijke voltooingssvoorwaarden.

URSA: een Europese leider in glaswol en XPS-isolatie met meer dan 70 jaar expertise en een sterk merk

Als Europees leider in geëxtrudeerd polystyreen (XPS) en top 3-speler in glaswol, biedt URSA een uitgebreid gamma van isolatietoepassingen voor de gebouwschil en voor interne scheidingswanden en plafonds. Net als Etex gaat het prat op de duurzaamheid en comfortkenmerken van haar producten. Het verhaal van URSA begon al in 1949 als een klein familiebedrijf, dat sindsdien uitgegroeid is tot een belangrijke internationale speler in haar vakgebied. In 2017 werd het overgenomen door Xella Group.
URSA is aanwezig in meer dan 20 landen in Europa, waaronder Frankrijk, Duitsland, Spanje en Polen, alsook in Rusland. Het bedrijf heeft 13 productielocaties en bestrijkt de meeste landen waar Etex al actief is via haar andere divisies. Haar hoofdkantoor is in Madrid. URSA beschikt over een betrouwbaar Europees toeleveringsketen en een team van meer dan 1.700 toegewijde werknemers voor een omzet van ongeveer 500 miljoen EUR.

Het antwoord op de klimaatverandering op EU-niveau zal bepaald worden door bouwrenovatie en isolatiematerialen, zoals die welke door URSA worden geproduceerd

Klimaatverandering, grondstoffenschaarste, verouderende infrastructuur en woningnood zijn belangrijke uitdagingen voor Europa en de planeet. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik in de Europese Unie, waarvan twee derde voor verwarming en koeling. In het kader van haar inspanningen om wereldwijd een voortrekkersrol te spelen op milieugebied, heeft de EU in december 2019 de Green Deal gelanceerd. Isolatiematerialen zijn een essentieel component om aanzienlijke energiebesparingen te realiseren en de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Een opzienbarende 75% van gebouwen in Europa zijn vandaag niet energie-efficiënt. En aangezien 85 tot 95% van de huidige gebouwen in 2050 nog in gebruik zullen zijn, is renovatie een kritieke drijfveer. Men verwacht dat het renovatietempo in Europa in de komende tien jaar zal verdubbelen en dat tegen 2030 35 miljoen gebouwen voor renovatie in aanmerking zullen komen.

Etex blijft met deze nieuwe strategische stap mensen inspireren bij het bouwen van leefruimtes, door Europa te helpen deze uitdagingen aan te gaan dankzij de expertise van URSA. Het bedrijf levert hoogwaardige oplossingen om het superieure energieprestatieniveau te bereiken dat in gebouwen vereist is. Bovendien zijn de glaswolisolatiematerialen van URSA kosteneffectief door hun hoge kwaliteit, duurzaamheid en minimale onderhoudsvereisten. Ten slotte maken de productieprocessen voor het productgamma gebruik van een aanzienlijk aandeel gerecycleerde materialen.

Bevestigde evolutie van de portefeuille van Etex naar lichte en duurzame bouwsystemen, met isolatie als nieuw groeiplatform

Deze overname is een nieuwe belangrijke mijlpaal in de strategische roadmap van Etex om een wereldspeler te worden in lichte en duurzame bouwsystemen. Het volgt op eerdere mijlpalen, met name de verwerving in 2011 van Siniat, de gipsplaatleider in Europa en Latijns-Amerika, de verkoop van de keramiekactiviteiten in 2016, de overname van een toonaangevend Spaans gipsplaatbedrijf in 2017 en de volledige uittreding uit de klei- en betondakpannenbusiness in 2019-2020. Onlangs nam Etex de passieve brandbeveiligingsspecialist FSi Limited over in 2020, richtte het de divisie New Ways op als speerpunt van haar activiteiten op het gebied van offsite bouwoplossingen (met vervolgens de overname van vier bedrijven in 2021), en tot slot nam het een toonaangevende speler op de Australische gipsplaatmarkt over in 2021.

URSA staat aan de spits van de wereldwijde inspanningen voor duurzaamheid en biedt beproefde en werkbare oplossingen met de sterkste duurzaamheidsprestaties in vergelijking met andere isolatiematerialen. Het bedrijf heeft sterke resultaten geboekt als gevolg van een flexibele organisatie, een cultuur van voortdurende verbetering en een directieteam van hoog niveau. Hechte klantenrelaties, een grote naamsbekendheid en superieure producten zijn de belangrijkste pijlers van het bedrijf. Dankzij de expertise van URSA op het vlak van isolatie, breidt Etex ook haar aanbod uit, dat vandaag gipsplaten, vezelcement, passieve brandbeveiliging en modulaire bouwsystemen omvat. URSA zal als een afzonderlijke divisie worden ondergebracht, onder de directe leiding van Bernard Delvaux, CEO van Etex. Deze transactie is onderworpen aan de gebruikelijke voltooingssvoorwaarden; Etex zal meer informatie verstrekken zodra de transactie is afgerond.

Bernard Delvaux, CEO van Etex: “De overname van URSA bevestigt de evolutie van de portefeuille die Etex enkele jaren geleden heeft ingezet om een wereldleider te worden in lichte en modulaire bouw. Deze overname is van strategisch belang voor Etex, dat een nieuw groeiplatform combineert met een sterke focus op duurzaamheid. Ik ben echt onder de indruk van zowel de kwaliteit van het management van URSA als het solide bedrijfsmodel. Ik kijk ernaar uit om onze nieuwe teamgenoten te verwelkomen en samen aan een succesvolle toekomst te werken.”

Christophe Clemente, CEO van Xella Group: “Met Etex hebben de URSA-teams een sterke aandeelhouder die bereid is om het succesverhaal verder te zetten. Ik wil de URSA-teams hartelijk danken voor wat ze hebben bereikt tijdens hun periode bij Xella Group en wens hen een schitterende toekomst toe.”

Jochen Friedrichs, CEO van URSA: “In Etex heeft URSA de perfecte partner gevonden om onze focus op duurzaamheid en klantgerichtheid verder te ontwikkelen. We kijken ernaar uit om de strategie van Etex verder uit te rollen, nieuwe collega’s te ontmoeten en samen de lichte en modulaire bouwmarkt te ontwikkelen. Ik ben dankbaar voor de steun van Xella Group in de afgelopen vier jaar, die ons in staat heeft gesteld om het businessmodel te versterken dat we nu met Etex zullen uitbreiden.”

J.P. Morgan speelt de rol van enige financieel adviseur en Freshields die van juridisch adviseur van Etex in deze transactie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details