Platform voor de bouw
Nieuws

Exceptionele afwatering voor vliegbasis in Kleine-Brogel

°P3350420
Voor de parking en los- en laadzone van de cargo wordt ter hoogte van de hoofdstartbaan een betonnen verharding van maar liefst 30.000 m² aangelegd.

Tekst | Deschacht

Beeld | Deschacht

10 augustus 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In Kleine-Brogel wordt momenteel een opmerkelijk project gerealiseerd, zowel wat de grootte van de site als de complexiteit van de werken betreft. Voor de parking en los- en laadzone van de cargo wordt ter hoogte van de hoofdstartbaan een betonnen verharding van maar liefst 30.000 m² aangelegd. Ook qua watermanagement brengt dit heel wat bijzondere uitdagingen met zich mee. 

In totaal werden er 411 meter Faserfix Super 300 01-afvoergoten geplaatst, inclusief gietijzeren KL F-900-roosters.

“Bufferen, bezinken en afvoeren: het watermanagement dat bij deze opdracht komt kijken, klinkt verraderlijk eenvoudig. Toch is er sprake van een aantal specifieke ‘challenges’ die eigen zijn aan de site”, vertelt Bart Geerts, leidend ambtenaar en auteur van het bestek. “Zo moet de verharding volledig omgeven zijn door afwateringsgeulen. Bovendien moeten deze goten aangesloten worden op een ondergronds buffer -en bezinkingsbekken. Een open bekken zou vogels aantrekken, wat uiteraard een risico vormt voor de straalmotoren van de vliegtuigen. Ook de belijning is cruciaal om de vliegtuigen veilig te kunnen ontvangen. De verharding is uitgevoerd in beton en niet in asfalt vanwege de vereiste drukvastheid voor de puntbelasting van de vliegtuigen. Een perfecte plaatsing was dus essentieel. Vandaar dat we samen met aannemer APK Wegenbouw een beroep deden op de studiedienst en de materialen van Deschacht.”

Duurzaam waterbeheersysteem

In totaal werden er 411 meter Faserfix Super 300 01-afvoergoten (Hauraton) geplaatst, inclusief gietijzeren KL F-900-roosters (Collinet). Via deze geulen loopt het water in een dubbelwandige KWS-olieafscheider (HSKPEA090 van Collinet) en komt het terecht in een ondergronds bezinkingsbekken. Hiervoor leverde Deschacht 3600 stuks IT Plus Variobox SP, een systeem dat ontworpen is voor gebruik in grote gedimensioneerde toepassingen. Koen Brebels, werfleider bij APK Wegenbouw, prijst onder meer de maatvastheid van de Faserfix-goten. “Hoewel we met beton moesten werken, kregen we een perfecte lijn in de goten. Alles klikte mooi in elkaar. De Variobox-elementen dragen bij tot dit duurzaam waterbeheersysteem door het overtollige water te laten infiltreren. We zijn blij dat we opnieuw gekozen hebben voor een samenwerking met Deschacht. De producten die ze aanbieden hebben een prima prijs-kwaliteitsverhouding en het contact is zeer aangenaam. Dat we voor deze opdracht zowel een optimaal plan als hoogwaardige materialen dienden te gebruiken, werd duidelijk toen het ganse terrein in juni 2021 blank kwam te staan door hevige buien. De verharding was toen zelfs nog niet geplaatst. Het resultaat mag gezien worden, wat uiteraard ook te danken is aan alle plaatsers.”    

De Variobox-elementen dragen bij tot dit duurzaam waterbeheersysteem door het overtollige water te laten infiltreren.
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details