Platform voor de bouw
Extra boost voor sociaal wonen en private sector via publiek-private samenwerking SVK Pro

Extra boost voor sociaal wonen en private sector via publiek-private samenwerking SVK Pro

Dit is de eerste Vlaamse publiek-private samenwerking in sociaal wonen waarbij private actoren ook verhuurder blijven van de woningen die ze bouwen.

Sociale verhuurkantoren huren woningen op de private huurmarkt om ze te verhuren aan kwetsbare gezinnen tegen een sociale huurprijs. Met SVK Pro wil de Vlaamse overheid het aantal ingehuurde woningen sneller helpen te verhogen.

Via SVK Pro bouwen private initiatiefnemers (zoals bouwfirma’s of projectontwikkelaars) woningen voor sociale verhuurkantoren die ze nadien ook 18 jaar lang aan hen verhuren. Van deze extra lange verhuring is de initiatiefnemer al zeker nog voor hij begint te bouwen.

“Deze waarborgen geven extra zekerheden aan de private initiatiefnemers, wat SVK Pro interessant maakt in deze onzekere tijden,” stelt Bart Velleman, afdelingshoofd projecten bij de VMSW. De private initiatiefnemer geniet daarnaast van een verlaagd btw-tarief van 12% (in plaats van 21%) en de algemene voordelen die verhuren aan een sociaal verhuurkantoor biedt, zoals gegarandeerde maandelijkse huurinkomsten, verlaagd tarief onroerende voorheffing, …

“Naast de recordinvesteringen die we al doen in de sociale woningbouw, willen we het totaal aantal sociale woningen blijven opvoeren. We slaan de handen in elkaar met de privésector om een bijkomend sociaal woonaanbod te creëren, naast de klassieke sociale woningbouw. De bouwsector is een cruciaal onderdeel van de Vlaamse relance. Samen met de privésector kunnen we zo zorgen voor een boost in het woningaanbod,” besluit Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele.

Sociale verhuurkantoren verhuren nu ongeveer 12.000 sociale woningen in Vlaanderen. 28 van de 49 sociale verhuurkantoren tekenden in voor SVK Pro, waardoor de procedure in 130 gemeentes mogelijk is.

Inschrijven tot en met 1 februari 2021
SVK Pro werd op 1 december 2020 gepubliceerd via e-Procurement. Private initiatiefnemers dienen ten laatste op 1 februari 2021 hun kandidatuur in.

Meer informatie?
Meer informatie staat op de website van de VMSW. Op donderdag 7 januari (10u-11.30u) en maandag 11 januari (14u-15.30u) organiseert de VMSW een infosessie over deze nieuwe procedure. Op de website vindt u ook het inschrijvingsformulier.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details